Uluslararası Kuluçka Merkezi çalışmaları

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Kuluçka Merkezi çalışmaları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 13:32

- TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Çömlek:- "Uluslararası Kuluçka Merkezi açarak fikir aşamasındaki projelerin yurt dışından çalınmasını engellemek, başta biz destekleyip eğer yabancı yatırımcı alacaksa, onların da yatırımı Türkiye'de yapmasını sağlayacak modelleri şu anda çalışıyoruz"- "Uluslararası Kuluçka Merkezi kurulduğunda fikirler ve ürünler belki yurt dışına açılacak ama üretim ve katma değer Türkiye'de kalacak"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Teknokent (MARTEK) Genel Müdürü Orhan Çömlek, "Uluslararası Kuluçka Merkezi açarak fikir aşamasındaki projelerin yurt dışından çalınmasını engellemek, başta biz destekleyip eğer yabancı yatırımcı alacaksa onların da yatırımı Türkiye'de yapmasını sağlayacak modelleri şu anda çalışıyoruz" dedi.

Çömlek, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) şubat ayı meclis toplantısında, MARTEK hakkında katılımcılara bilgi verdi.

DemoDay organizasyonuyla melek yatırımcı ağını bir adım öteye götürdüklerini ifade eden Çömlek, yaptıkları yatırımın belirli bir kısmını devletten geri aldıkları için melek yatırımcı sayısının arttığını anlattı.

Çömlek, teknokentler olarak sadece Ar-Ge odaklı, ihracata yönelik ürün üreten firmaları desteklediklerini dile getirerek, "Bizim temel çıkış noktamız fikir değil, ürün. Elinde ürünü olan, şirketi olan, aktifi, pasifi oluşmuş şirketlerle yola çıkmak istiyoruz. Birinci, ikinci ve üçüncü kuşak işletmeler artık eski karları elde edemediklerinden şikayetçi oluyorlar. En iyi iş bildiğin iş mantığı çerçevesinde oturdukları yerden hareket edemiyorlar. Yüksek teknolojik ürünlerde yeni teknolojilere yaklaşmada sanayicimiz ve iş adamlarımız biraz temkinli yaklaşıyorlar. Bunun önüne geçmek için teknokentler olarak neler yapabileceğimizi görüşmek için bir araya geldik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Herkes gibi melek yatırımcının da amacının para kazanmak olduğunu, melek yatırımcıyla girişimcinin arasına giren bir mekanizmanın bulunmadığını ifade eden Çömlek, şöyle konuştu:

"Bazen bu melek, şeytan olabiliyor. Bu çoğunlukla Türkiye'de böyle kullanılmış dolayısıyla girişimciler melek yatırımcılara temkinli yaklaşmaya başlamış. Bu noktada bir mekanizmanın araya girmesi gerekiyor. Biraz fikir bazından çıkıp ürün odaklı hale gelinmesi gerekiyor. 'Neler yapabiliriz' diye konuşup Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın hüküm sürdüğü illerdeki 18 aktörle bir araya geldik. 'DemoDay-2015' diye bir etkinlik ortaya çıkardık. Milli teknoloji üreten firmalarımızı milli sermayeyle desteklememiz gerektiğini anlatmamız gerekiyordu. Türkiye'de bilgilendirmeler yaptık. 'Türkiye'de DemoDay organizasyonu var' dedik. Organizasyonun arkasında bir elektronik sistem var. 7 gün 24 saat yatırımcı olarak girebilirsiniz. Ücret ödemiyorsunuz. Burada sizin ilgilendiğiniz sektörlerde yeni ürün girdiğinde, şirketine ortak arayan veya ürünün patentini satmak isteyen kim varsa size mesaj ve mail gelecek. Gördüğünüzde ilgileniyorsanız masada bizim kurguladığımız sektörde hukuk müşavirleri ve mali müşavirler olacak. Yatırımcı ve girişimciyi aynı masada ilişki kurması için ellerinde geleni yapacaklar. Bunun için para da istenmeyecek. DemoDay organizasyonuyla amacımız, milli sermayeyi, milli katma değere dönüştürmek."

Haberin Devamı

DemoDay sisteminde şu anda 57 destek bekleyen firmanın bulunduğunu belirten Çömlek, 100'e yakın da yatırımcının yer aldığını söyledi.

- Uluslararası Kuluçka Merkezi

Çömlek, KOSGEB'le Uluslararası Kuluçka Merkezi kurma çalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak şunları kaydetti:

"Türkiye'deki girişimcileri alıp dünyanın öteki ülkelerine getirmek kolay. Oradaki firmaların onları kapması kolay, bunları yaşıyoruz. Bu arkadaşların ürünlerini sonra biz yüksek fiyatlarla ithal ediyoruz. Bu döngü sürekli yaşanıyor. Bunun önünü kesmemiz gerekiyor, bu onun için bir fırsat. Uluslararası Kuluçka Merkezi açarak fikir aşamasındaki projelerin yurt dışından çalınmasını engellenmek, başta biz destekleyip eğer yabancı yatırımcı alacaksa, onların da yatırımı Türkiye'de yapmasını sağlayacak modelleri şu anda çalışıyoruz. Bunun için de bir konsorsiyum oluşturduk. Uluslararası Kuluçka Merkezi kurulduğunda fikirler ve ürünler belki yurt dışına açılacak ama üretim ve katma değer Türkiye'de kalacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!