Uluslararası Ahilik Projesi'nin bölge tanıtım toplantısı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Ahilik Projesinin bölge tanıtım toplantısı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2017 15:12

Uluslararası Ahilik Projesi'nin bölge tanıtım toplantısı yapıldı

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Ahilik ve Ahi Evran Projesi bölge toplantılarının ilki 'Üretim-Tüketim, Sosyal Sorumluluk, Eğitim İş Modeli' ana başlığıyla Denizli'de düzenlendi.

Denizli Valiliği'nin desteklediği, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Projesi'nin bölge toplantıları başladı. İlki bugün Denizli Dedeman Park Otel'de düzenlenen toplantı 'Üretim-Tüketim, Sosyal Sorumluluk, Eğitim İş Modeli' ana başlığıyla yapıldı. Toplantıya Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz akademisyenler ve davetlilerin katıldığı toplantıda Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Toy konuşmacı olarak yer aldı. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Toy, proje kapsamında değerler inşası ile ilgili bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek "Değerler inşası ile ilgili çalışmalar yaklaşık 5 yıldır devam ediyor. Burada da temel başlık 'Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler' olarak belirlendi. Şu ana kadar yaklaşık 130 akademisyen ve uzmanın katkısı oldu, çok çeşitli toplantılar yapıldı, raporlar yayınlandı. Hazreti Ahi Evran'ın geliştirmiş olduğu bu modelin 13. yüzyılda Osmanlı'nın ve devam eden 6 asırlık hayatı içerisinde bu kurulan sistemin bugüne kadar da çok ciddi yansımaları var. Devletin toplumla bütünleşip gerçek anlamda bir refah devleti olmasına ki insan hayatında maksat sadece maddi rahatlık değil. Maddi ve manevi iki yönlü olarak kapasite inşasına hizmet eden bir yapılanma. Bu model bugün aynı adla olması şart değil ama kurumsal olarak tekrar nasıl canlandırılabilir, nasıl uygulanabilir, mevcut kurumlara nasıl entegre edilebilir, bunun arayışı içerisinde olmamız gerekiyor" dedi.

"15 TEMMUZ'DAKİ MÜCADELENİN MAYASINDA AHİLİK VAR"

Toplumda hala ahiliğin var olduğunu verdiği örneklerle anlatan ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, projeyi 4 unsur üzerinde oluşturduklarını bunların, sevgi, kardeşlik, üretim ve paylaşım olduğunu söyledi. Çelikus, "Anadolu'nun Moğol istilası sırasında en çok direniş gösteren ahiler olmuştur, canlarını ve başlarını vermişlerdir. 15 Temmuz'u düşünün yine o esnaf sanatkarlar canlarını verdi, sakat kaldı ama ülkesini teslim etmedi. 15 Temmuz'da ne kadar esnaf şehit oldu çıkardık. 60'dan fazla esnafımız şehit oldu bir o kadar da gazimiz var. O gece sokağa çıkan esnaf ve sanatkarlar ezici bir çoğunlukta. Emniyet güçlerinden sonra en fazla şehit verdiğimiz meslek grubu esnaf ve sanatkarlar. Bu elimizde çok önemli bir belge. O gece yapılan mücadelenin mayasında ahiliğin izlerini görüyorum" dedi.

"AHİLİK RUHUNUN DENİZLİ'DE YAŞADIĞINI GÖRDÜM"

Denizli Valisi Ahmet Altıparmak ise, farklı kentlerde ahiliğin hala devam ettiğini söyleyerek "Muğla'ya atandığımda Kırşehir'den iki kişinin gelip esnafı denetlediğini okumuştum. Antalya'da Ahi Sinan Camisi'ni gördüm. Yine Denizli'ye geldiğimde de gerçekten ahilik ruhunun burada yaşandığını gördüm. Bundan ayrıca memnun oldum. Üretmeye aşık ve tutkulu bir toplum olarak gördüm. Bunun ahiliğin prensipleriyle bütünleşmiş olarak sürdürebilir olması da müthiş bir şeydir. Ben bu sebeple Denizli esnafına teşekkür ediyorum ve bu kültürün yayılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!