Ulusal miras nasıl yönetilmeli?


Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Milli Komitesi'nin de katıldığı bir toplantıda İstanbul Koruma projelerini tanıttı. Sayıları 116'yı buluyor.

Projelere baktığımızda bir bölümünün mahallelerin rehabilitasyonu (Kocamustafapaşa, Sulukule, Ayvansaray vb.) bir bölümünün mekanların yeniden düzenlenmesi (Piyerloti Mezarlığı, Beykoz Kışlası, Bereketzade Camii), bir bölümünün genel (tarihi çeşmelerin kurtarılması), bir bölümünün eski mekanlara yeni fonksiyonlar kazandırılması (Yedikule Gazometresinin kültür merkezi, Dolmabahçe gazometresinin planatoryum haline getirilmesi, Haliç'te raylı sistem) gibi geniş bir yelpaze oluşturduğunu görüyoruz.

Bütün bunlar gerçekçi mi? Öncelikler var mı?

Ulusal mirasın yönetimi, trafiğin yönetimi gibi tıkanmış durumda. Çok başlılık, yetki parçalanması ve koordinasyonsuzluk bu alanda da var.

Bir de parasızlık: Türkiye'de herşey için bir ‘‘fon’’ düşünülmüş, ama ulusal mirasın korunması için merkezi bir fon yok. Kimin gönlünden koparsa, o bir şeyler yapıyor! Bir gün Vakıflar, bir gün Belediye, öbür gün Kültür Bakanlığı.

Yine de bütün bu projelerin iyi kötü yapılmış olmasını, bir acil eylem planı olarak sunulmasını, UNESCO ve hükümetten destek istenmesini olumlu gelişmeler olarak görüyorum. Ölü toprağını silkeliyor bu girişimler.

Yalnız, ben dev projelerde uzmanlardan da korkuyorum!

İstanbullular, ‘‘savaş generallere bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir’’ diyen İngiliz Başbakanını unutmamalı. Özellikle mahalle rehabilitasyonu gibi projeler, uzmanlardan çok orada yaşayanları ilgilendirir ve onların katılımı olmadan sonuçlanamaz.

Sultanahmet'te geziye davet

İstanbul Rehberler Odası bildiriyor:

‘‘4, 11, 21 Şubat pazar günlerinde odamız mensubu profesyonel turist rehberi arkadaşlarımızın gönüllü katılımıyla bir etkinlik düzenledik. Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi ya da Topkapı Sarayı'na geleceksiniz, giriş ücretini ödeyeceksiniz, profesyonel turist rehberi bir arkadaşımızla mekanı gezeceksiniz. Gün boyunca rehber arkadaşlarımız bu hizmeti verecek. Ancak bir grupsanız, kişi sayınızı ya da gelmek istediğiniz saati bildirin, rehberiniz sizi kapıda karşılasın.’’

Başvuru için: Çiğdem Özdemir Tel: 212-240 25 23 ya da 233 49 51. Veya Nuray Çağlar. Tel: 532-262 69 50.

Yazarın Tüm Yazıları