Uludağ'da 'Kar kaplanları' hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Uludağda Kar kaplanları hayat kurtarıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2017 09:14

Uludağ'da 'Kar kaplanları' hayat kurtarıyor

Haberin Devamı

Hüseyin TÜCCAR/BURSA, (DHA)- TÜRKİYE'nin en önemli kayak ve kış turizm merkezlerinden Uludağ’da sömestr öncesi yoğunluk görülmeye başladı. Son 10 gün içinde yoğun sise karşın kayak yaparken meydana gelen kazalarda yaralanan 73 kişiye müdahale yapılırken yönünü kaybedip mahsur kalan 12 kişi  Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri tarafından bulunarak oteller bölgesine getirildi. Donmak üzere bulunan 5 kişi ise kar motorlarıyla sağlık birimine sevk edildi.
Uludağ’da 'Kar kaplanları' olarak bilinen JAK timleri, kar üstü araçları etkin kullanabiliyor, ÅŸiddetli soÄŸuk ve derin karda hareket yeteneÄŸine sahip. Tümü rütbeli personelden oluÅŸan ve ilk yardım konusunda eÄŸitimli JAK timleri, zirvede soÄŸuk ve tipi nedeniyle dirençleri düşen kiÅŸilere sıcak içecek ve çikolata verip ilk saÄŸlık müdahalesini yaparak sedyeli kar motoruna bindirip 112 Acil Servis istasyonuna getiriyor. 24 saat zirvede 13 kar motoruyla 2 tim halinde görev yapan JAK ekipleri son 10 gün içinde yoÄŸun sise karşın kayak yaparken kazalarda yaralanan 73 kiÅŸiye müdahale yapılırken yönünü kaybedip mahsur kalan 12 kiÅŸi, ekipler tarafından bulunarak oteller bölgesine getirildi. Donmak üzere bulunan 5 kiÅŸi ise kar motorlarıyla saÄŸlık birimine sevk edildi.Â
Geçen yıllara göre kayıp ve mahsur kalkma olaylarının düşük olduğu Uludağ’da Jandarma ekipleri kayıp ve mahsur kalan kişiler 156 Jandarma İmdat telefonlarını aradıklarında yerleri Acil Çağrı Konum Belirleme Sistemi ile belirleyerek, müdahale ediliyor.
Kar kalınlığının 3 metreye ulaştığı Uludağ’da Beceren Pisti'nde kayak yaparken sis nedeniyle dengesini yitirip düşen ve sağ bacağı kırılan 42 yaşındaki Selma Ece’ye ilk müdahale JAK ekipleri tarafından yapıldı. Sedyeli kar motoruyla 112 Acil Servis istasyonuna götürülen Selma Ece ardından hastaneye sevk edildi. Tutyeli bölgesi Cennet Kaya mevkiinde sis nedeniyle yönünü kaybedip kara saplanan 38 yaşındaki Ulaş Çiftçi ise saplandığı kar kütlesinden kurtarılarak kar motoru ile oteller bölgesine indirildi.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!