Uluborlu'da tescilli yapılar restore edilecek

Güncelleme Tarihi:

Uluborluda tescilli yapılar restore edilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2017 11:58

Uluborlu'da tescilli yapılar restore edilecek

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA'nın Uluborlu ilçesinin 34 yıl önce tescillenen tarihi yapılarının yeni yılda restorasyonu yapılacak. Kazılarla ve çevre düzenlemeleriyle Uluborlu 2018'inin kazananı olacak.

Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlerin önemli şehirlerinden Isparta'nın kirazıyla meşhur ilçesi Uluborlu'da 34 yıl önce tescillenen tarihi yapılaca restore edilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un talimatıyla, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'un gözetiminde Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü ekipleri, tarihi ilçenin tarihi alanları için çalışma yapacak. Antalya Anıtlar ve Rölöve Müdürü Cemil Karabayram ve Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, ilçede incelemelerde bulundu.

RESTORASYON YAPILACAK

Cemil Karabayram, Uluborlu'nun tarihe ışık tutan, Doğu ve İç Anadolu'yu, Batı Anadolu'ya bağlayan ticaret yollarının üzerinde bulunması nedeniyle tarih boyunca insanlar için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi. Karabayram, ilçedeki yıkılmaya yüz tutmuş eserlerin restorasyon ve çevre düzenlemelerinin yapılarak korunması ve turizme kazandırılması konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.

KALENİN 200 METRELİK KISMI AYAKTA

Derin uçurumların bulunduğu vadide yer alan şehir için tek bir yönden ulaşım sağlandığından bu yöne M.Ö. önce kale inşa edildiğini anlatan Cemil Karabayram, “Uluborlu Kalesi'nin halen 200 metrelik bir kısmı ayakta. Sağlam kalan bu kısımlar kalenin en önemli bölümleri. İki kale kapısı günümüze kadar gelmiş. Bu kapılardan büyük olanı kalenin inşası esnasında yapılmış, diğeri ise Tanzimat Fermanı'ndan sonra, kale içinde yaşayan gayrimüslim Türklerin giriş ve çıkışlarını sağlamak amacıyla yapılmış. Tek giriş kapısı olan kalenin girişi Müslüman mahallesine açılmakta, Müslümanlarla aynı kapıdan şehre giren gayrimüslimler kendi yaşadıkları bölüme geçebilmek için Müslüman mahallesindeki geçiş kapısını kullanmak zorunda idiler. Günümüzde bu iç kale duvarının kalıntıları mevcut. Ayakta kalan bölümde restorasyon çalışması yapacağız" diye konuştu.

34 YIL ÖNCE TESCİL EDİLMESİNE RAĞMEN

Öte yandan ilçede ayakta kalan camisiz minare, tarihi çeşmeler, medreseler gibi özel yerler için de proje üretip 2018 yılında uygulama yapacaklarını dile getiren Cemil Karabayram, “Kentte Selçuklu'nun muhteşem izleri var. Burada çok ciddi bir çalışma yapacağız. 1983 yılında, yani 34 yıl önce tescil edilmiş yapılar ile yeterince ilgilenilmemiş. 2018 programı içinde proje ve uygulamalarıyla bu tarihi yapılarımıza hak ettiği ilgiyi sağlamayı planlıyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!