Ülker’in Cola Turka’sına İlhan Selçuk’tan destek

DÜN sabah gazeteleri hızla okumaya çalışırken Cumhuriyet’te İlhan Selçuk ustamızın "Gazoz Oyunu" yazısı dikkatimi çekti.

Bir çırpıda okudum... İlhan Selçuk, Amerikalı iki deve, Coca-Cola ile Pepsi-Cola’nın karşı Ülker Grubu’nun ürettiği Cola Turka’yı savunuyordu.

"Cumhuriyet Penceresi"nden bakınca, Ülker Grubu, Türkiye’deki "İslami sermaye"nin önde gelenlerinden biriydi. Dolayısıyla İlhan Selçuk’un Ülker’in Cola Turka’sını savunması ilginçti.

Şimdi İlhan Selçuk ustamızın yazısını göz atalım:

"Amerikan gazozunun tekeline kapatılmış Anadolu’da bir de Türk gazozu bulunsa fena mı olur?

Vay sen misin Amerikan gazozuyla yarışmaya çıkan!..

Sözüm ona Müslüman, takıyyeci ve de dinci AKP iktidarı hemen Türk gazozunu devlet eliyle vurmaya kalkıştı...

Bizim gazetelerin yazdığına göre Başkan Bush, Başbakan RTE’den
’ricacı’ olmuş. AKP’nin bakanları araya girmiş, Cola Turka’ya bir punduna getirip, altından kalkamayacağı bir para cezası vermişler.

35 milyon YTL...

Gerekçe çok garip:
Cola Turka’ya katılan şeker, pancardan değil, mısırdan üretiliyormuş...

Sözüm ona Müslüman AKP iktidarının Amerikan gazozu çıkarına Türk gazozunu vurmak için kullandığı bahane, şahane!..

Şimdi iş mahkemedeymiş...

Amerika, Ortadoğu’yu mezbahaya çevirirken Türklere Amerikan gazozu içirmek amacıyla Türk gazozunu vuran bu iktidarın zamirinde Müslümanlık var mı, yok mu?.."

Selçuk
, acaba bu yazıyı neden kaleme almış olabilirdi? Ülker Grubu’ndan birileri, örnegin Murat Ülker veya grubun sözcüsü Metin Yurdagül, konuyu kendisine anlatmış olabilirler miydi?

Metin Yurdagül, Selçuk’u yakından tanıyormuş. Ancak, Cola Turka’ya verilen cezayı hiç konuşmamışlar. Ülker Grubu’nda Murat Ülker’in de bu konuyu özel olarak Selçuk’la konuşmuş olabileceğine pek olasılık verilmiyor.

Geriye bir tek Alev Coşkun faktörü kalıyor... Alev Coşkun, halen Cumhuriyet Vakfı’nın Başkan Yardımcısı... Yani, İlhan Selçuk’ın yardımcısı konumunda... Alev Coşkun’un bir başka görevi daha var... Ülker Grubu’nun İstişare Konseyi Üyeliği...

Anlaşılan bir sohbet sırasında Coşkun, Selçuk’a bu konuyu anlattı... Selçuk da Amerika’nın iki devi, Coca-Cola ile Pepsi-Cola’ya karşı, Cola Turka’ya destek vermeyi uygun gördü...

Bu arada Ülker Grubu’nun 35 milyon YTL’lik cezasıyla ilgili bir-iki bilgi yenilemekte yarar var. Ülker Grubu, Pendik Nişasta’da (burada Cargill’le ortak) glikoz üretimi yapıyor. Orada sorun yok.

Asıl sorun, Cola Turka fabrikasına entegre şekilde kurulan tesiste üretilen glikoz... Bir yandan 35 milyon YTL’lik ceza kesilirken, diğer taraftan da buradaki üretim durdurulmuş durumda...

Ülker Grubu’nun hem 35 milyon YTL’lik cezanın iptali için, pem de Cola Turka’nın yanıbaşında glikoz üretmeye devam edebilmek amacıyla açtığı dava devam ediyor...

Bakalım İlhan Selçuk’un da desteğini alan Ülker, bu davayı kazanabilecek mi?

Garantörüm olan kadın öykündüğüm büyük usta

ENİŞTEYLE baldızı art arda uğurladık... Önce bizim mesleğin büyük ustalarından Halit Çapın’ı, ertesi gün de sevgili Duygu Asena’yı...

Sanırım 1982 yılıydı... Kemal Ilıcak’ın sahibi olduğu Tercüman Gazetesi’nde İstihbarat Şefimiz Bekir Aydın, ilk dizi yazımı hazırlamak için önümü açtığında aklımda bir isim vardı, Halit Çapın... Bir aldığım notlara, bir daktiloya taktığım kağıda baktım...

Dizi yazının ilk kelimeleri kağıda dökülmeye başladı... Baktım, o ustaya, Halit Çapın’a öykünmüşüm...

Duygu Asena... 1987 yılında Sabah Grubu’yla birlikte "Söz Gazetesi"ni çıkaran rahmetli Ercan Arıklı’nın benimle ilgili "sorgusu"nda "garantörüm" olan kadın... Kulağıma fısıldarken gülmüştü Duygu: "Ercan Bey’e senin için ’banko evet’ dedim..."

Ve Ergil Tezerdi... İstanbul Teşvikiye Camii’nin musalla taşında Duygu Asena’yla yanyanaydı... Benim tanıdığım yıllarda magazin gazeteciliğinin beyefendisiydi Ergil Abi...

Üçü de bize erken veda etti... Ruhları şad olsun...

’En az beş fidan’ dedik yeni engel mi çıkardık

ÇEVRE ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin, "En az 5 fidan dikmeyene evlenme cüzdanı vermeyelim" önerisine sahip çıktığını yazdığım günün sabahı toplantıda Yayın Koordinatörümüz Fikret Ercan takıldı: "Millet başlık parası derdinden yeni yeni kurtulurken, şimdi evlenecek gençlerin başına bir de sen iş açıyorsun."

Şaka bir yana, okurlarımdan öneriyi sahiplenen, daha da genişletilmesini isteyenler çok oldu... Bu yöndeki mesajların ardı arkası kesilmedi... Bir okurumdan gelen şu kısa mesaj beni çok etkiledi:

"5 fidan kampanyası çok güzel de daha geniş kapsamlı olamaz mı? Sadece evlenenler için olmasa... Çünkü, benim oğlum asla evlenemeyecek... Onu 39 gün önce trafik kazasında kaybettik... Oğlum için fidan dikmek isterim... Onun adına dikeceğim fidanlar yaşasa çok mutlu olurum."

Orman Bakanı Pepe, gereken mesajı verdi, iş yerel yönetimlere kaldı... Şimdi sıra onlarda...
Yazarın Tüm Yazıları