Ülker Grubu, ‘kola’da para kaybetmeyecek, çikolata, sakız ve bisküviye ağırlık verecek

Güncelleme Tarihi:

Ülker Grubu, ‘kola’da para kaybetmeyecek, çikolata, sakız ve bisküviye ağırlık verecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 00:00

Ülker Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ülker’in Bisküvi Çikolata Grubu Başkanı Ali Ülker, Cola Turka’nın pazarlamasında tarihi bir karar alarak agresif olmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Ülker, “Global bir oyuncu ile rekabet edip para kaybetmek yerine, güçlü olduğumuz çikolata, bisküvi ve sakıza odaklandık” dedi.

ÜLKER Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ülker’in Bisküvi Çikolata Grubu Başkanı Ali Ülker, grubun global oyuncularla rekabet eden gazlı içecek markası Cola Turka’da belli bir pazar payı elde edilmesinden sonra agresif pazarlamadan vazgeçtiklerini, Cola Turka’yı global marka yapmayı hedeflemediklerini açıkladı. Cola Turka’nın çok büyük bir pazarlama ve reklam kampanyası ile piyasaya çıktığı ilk yıllarda yüzde 20’lere ulaşan bir pazar payı elde ettiğini kaydeden Ali Ülker, “Bu büyük reklam kampanyasına global rakiplerimiz karşılık verdiler. Biz de pazar payımız yüzde 15’lere geldiğinde Cola Turka ile ilgili bir karar almak zorunda kaldık. Son yıllarda büyük bütçelerle gazlı içecekteki global rakiplerimizle rekabet etmek yerine, güçlü olduğumuz alanlara yöneldik” dedi.

Cola Turka’nın pazardaki yüzde 15 payından memnun olduklarını kaydeden Ali Ülker şöyle konuştu: “Cola Turka bir Türk markası olarak aslen Türkiye pazarına odaklanıyor. Türk markaları için global pazarda büyük fırsatlar olabilir ama bu süreç ciddi pazarlama maliyeti gerektiriyor. ‘Belli bir kategoride küresel lider varken, para kaybetmeye değer mi, yoksa pazarlama bütçesini tek bir kategoriye yoğunlaştırmak yerine güçlü olduğunuz kategorilere paylaştırmanız daha doğru olur’ diye düşündük ve Cola Turka’da bir yerden sonra agresif pazarlamayı ve reklamı bıraktık.”

Coca-Cola’nın rasyonel rakibi

Cola Turka’nın pazarlama faaliyetlerini belli bir dozda sürdürerek pazarlama bütçesini paylaştırmaya karar verdiklerini söyleyen Ali Ülker, şunları dile getirdi: “Cola Turka’yı yüzde 15 pazar payının üstüne çıkmak için zorlamadık. Şu anda para kazanabildiğimiz bir noktadayız. Biz burada Coca-Cola’nın rasyonel bir rakibi olmaya çalışıyoruz. Temel nokta bu idi. Cola Turka’nın sınırlı da olsa birçok ülkeye ihracatı var. Ancak kolanın ana içeriği olan suyun nakliyesi zor. Yerinde üretim daha mantıklı ve global oyuncular da bunu yapıyor. Cola Turka’yla global marka olmak gibi hedefimiz yok. Meşrubat kategorisinde en çok markalı şirketlerden biriyiz.”

Marka sayısı toparlanacak

Hızlı tüketim sektöründe aynı grupların çok sayıda markasının olduğunu belirten Ali Ülker, “Ülker Grubu’nun da çok sayıda markası var. Bu böyle de olmak zorunda. Keza bu sektörde belli bir marka sayısını da korumak zorundasınız. Önümüzdeki dönemde marka sayısında çok ciddi bir değişiklik olmasa da bir toparlama planlıyoruz. Bazı yeni markalara yer açmak için bazı markalarımızı sonlandırabiliriz” dedi.

Coca-Cola: Rekabet kategoriyi büyütüyor

MEDİACAT tarafından düzenlenen Lord of Marketing adlı konferansta, Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Monilas ve Procter&Gamble Türkiye, İsrail, Orta Asya ve Kafkasya Başkbanı Saffet Karpat ile birlikte dünyanın önde gelen pazarlama gurularından Al Ries’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuğu olan Ali Ülker, Cola Turka’nın izlediği pazarlama stratejisine ilişkin çarpıcı açıklamalarından sonra sözlerini, Coca-Cola Türkiye Başkanı Monilas’a, “Siz ne düşünüyorsunuz” şeklinde bir soru ile bitirdi. Monilas’ın Ali Ülker’in sorusuna yanıtı, “Rekabet ürün kategorilerini büyümesine yardımcı oluyor” oldu.

Genç nüfusa odaklanıyoruz

PAZARLAMA stratejisinin belirlenmesinde Ülker’in Türkiye’nin genç nüfus yapısını dikkate alarak hareket ettiğini kaydeden Ali Ülker, şöyle konuştu: “Türkiye’nin yaş ortalaması 29’larda. En büyük tüketici grup son derece genç. Tüketicinin ihtiyaçlarını doğru tespit etmek önemli. Üniversite ögrencileri ile tam gün geçiriyoruz. Onları anlamaya çalışıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!