Ülkenin kumaşı neyse mizahı odur

Güncelleme Tarihi:

Ülkenin kumaşı neyse mizahı odur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 00:07

Çizgilerinde insanları seviştire seviştire sonunda kitabını toplattırmayı başardın. Nasıl oldu bu iş?
- Geçen gün bir abimizi ziyarete gidiyordum. Ne götüreyim diye düşünürken imzalı ‘‘Pazar Sevişgenleri’’ kitabının iyi olacağına karar verdim. Girdiğim kitapçıların hepsinde tükenmişti. Durumu bildirmek için yayınevine telefon açtığım sırada memurlar içeriye girmiş, toplatma kararını işleme koymuşlar.

İlk baskıdan geriye kalan 50- 60 kitap paketleniyormuş. Aynı yayınevinden çıkan Enis Batur'un Elma'sı da ikinci baskısı tükenirken benim kitabın akibetine uğradı.

Bu ilk toplatılman mı? Olayı duyunca ne yaptın?

- Başıma ilk kez geliyor. Toplatma kararını duyduğum anda sürekli ar ve hayaları inciten espiriler yapmaya başladım. Caddede, sokakta ne varsa her şeye bağıra bağıra küfrettim.

Allahtan seni de sokaktan toplamamışlar.

- Ben küfürleri bir edebiyat türü olarak görüyorum. Zaten 123 sayfalık kitabın sadece on sayfasında yer alan balonlardaki betimlemelere yasaklama kararı çıkmış. Müstehcen sayılacak bir şey yok. Yalnızca mizah okurlarının anladığı özel bir dil yaratıyoruz. İşte o meret dil kitap olunca göze batıyor. Demek ki toplumun hayaları çok nazik hemen inciniyor.

Toplumun enteresan küfürlere karşı bir hoşgörüsü var gibi,

- Bizde küfür; ‘‘ile’’, ‘‘ve’’ gibi bağlaç görevi görür. Cümle içinde virgül yerine geçen öyle baba laflar vardır ki duyanı iki kere yutkunmak zorunda bırakır. Ayrıca ben de lord, baron ve kontların karikatürlerini çizmiyorum ki. Karikatürdeki insanları öyle konuşturmadığın zaman gerçek olmaz. Ülkenin kumaşı ne ise mizahı da odur. Zorla makyaj yaparak kamufle edemezsinki.

Bazı karikatürlerinde yataktaki kadının hayal kırıklıklarından söz ediyorsun.

- Bazı şeylerin yalan olduğunu düşünüyorum. Boyu değil de işlevi gibi. Bunun da karikatürünü çizdim. Kadının durumu farklı ‘‘ben vücudumla barışığım ’’. Aynı durum erkeklerde de olmalı ‘‘ben boyuyla barışığım.’’ Ama erkekler bunu problem yapıyorlar.

Boyut önemli değil mi?

- Bunun kadınlar arasında sorun yaratacağını sanmıyorum. Bu erkeklerin kendi aralarındaki sorun. Erkekler kadınlara nazaran henüz evrimini tamamlamış canlılar.

İlişkinin sağlıklı olması için ne yapacağız?

- Burada tıpkı bir sanatçı gibi yaratıcı olmak lazım. Buluşmaya gitmeden önce çiftler çalışsın. Mevzu listeleri çıkarsınlar. Bomboş konuşmasınlar. İki üç fıkra biraz da güzel laf öğrensinler. Berbat filmlere gitmesinler. Kendilerine ait şarkıları, gizli yerleri, mahalleleri olsun. Çocukluklarının geçtikleri yerlere gitsinler. Nerede okuduklarını birbirlerine göstersinler. Fason fast-food mekanlar yerine kenar semtleri dolaşsınlar. Birbirlerini tüketmek için uğraşmaya gerek yok; feriştahı olsan aşk, üç ay sürer, ya da bir gecede biter; mühim olan üzerine yeni şeyler bina etmek.

BİNLERCE DÜŞÜNCE SUÇLUMUZ VAR DÜŞÜNCE TARİHİNDE TEK KİTABIMIZ YOK

Binlerce düşünce suçlumuz var, ama dünya düşünce tarihine armağan ettiğimiz tek bir kitabımız yok. Bir sürü düşünce suçlusu var ama ortada ilaç için bir fikir yok. Biz sonsuza kadar fikirsiz yaşayabiliriz.

KILLI ADAMLARIZ, BRAD PITT-JULIA ROBERTS AŞKINI BİZ YAŞAYAMAYIZ

Biz kıllı, şişko adamlarız. Bu malzemeyle Brad Pitt ve Julia Roberts'ın yaşayacağı aşkı kendimizi uyarlamaya çalışıyoruz ki; zaten bir süre sonra bunun olmayacağını anlayınca göbekleri salıyoruz.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!