Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan:

Güncelleme Tarihi:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan:
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 15:29

- "Şu anda kendi rayımızı kendimiz üretiyoruz. Şu anda altyapıda kullandığımız raylar tamamıyla yerli, tamamıyla milli olan raylar. Daha düne kadar bu rayları yurtdışından ithal ediyorduk" - "Bugün herhangi bir vatandaşımıza '2023 yılında ne kadar ihracat yapacağız?' diye sorduğunuzda, size doğrudan '500 milyar dolar' diyecektir çünkü bir sahiplenme duygusu oluşmuştur. Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi ve kalkınması için inanılmaz bir sahiplenme duygusu var" - "Mutlaka bir hedef koymalıyız. O hedefe nasıl ve ne şekilde ulaşacağımızı ortaya koymalıyız ve oluşturmuş olduğumuz strateji çerçevesinde bunları birer eylem planına dönüştürmeliyiz"

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Şu anda kendi rayımızı kendimiz üretiyoruz. Şu anda altyapıda kullandığımız raylar tamamıyla yerli, tamamıyla milli olan raylar. Daha düne kadar bu rayları yurtdışından ithal ediyorduk" dedi.

Elvan, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner'i makamında ziyaret ederek ilde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ziyarette konuşan Elvan, üniversitelerin ve öğretim üyelerinin iki büyük sermayesinin, kitap ve yayınların takibi ile laboratuvarı ve araç gereçleri olduğunu söyledi.

Üniversiteler için öğrenci ve binaların da önemli olduğunu ancak söz konusu iki büyük sermayeye öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:

"Bir üniversitenin, dünyaya her alanda yapılan yayınlarla ilgili olarak ulaşabilmesi lazım. Çalışmış olduğu alanda dünyanın en modern laboratuvarları ve teknolojisine, araç gereç ve donanımına sahip olmalı ki bu arkadaşlarımız, öğretim üyelerimiz burada araştırma yapabilsin, yeni keşifler yapabilsin, yeni buluşlar ortaya koyabilsin ve bunları da vatandaşın hizmetine sunabilsin. Tabii bu arada öğrenci yetiştirmek de bir o kadar önemli. Türkiye'nin özellikle son yıllarda araştırma geliştirme alanına inanılmaz yatırımlar, harcamalar yapıyoruz ama hazmetme kapasitemizi, araştırma yapabilme kapasitemizi daha da yukarılara çekmemiz gerekiyor ki daha fazla kaynak yapalım. Mesela akıllı ulaşım sistemleri, Türkiye'de en fazla ihtiyaç duyulan alanlardan biri. Akıllı ulaşım sistemlerinde 4 yıllık bir öğretim sistemi yok. Dünyada teknoloji geliştikçe, sinyalizasyon sistemleri geliştikçe, fiber ağlarla tüm Türkiye, tüm dünya örüldükçe bu anlamda da ciddi çalışmalar yapılması lazım. Belki bu akıllı ulaşımları mesela sizin tercih edebileceğiniz bir alan olabilir çünkü Afyonkarahisar, kavşak noktasında bir yol. Bu alanda dünyadaki gelişmelere bağlı olarak elbette temel bilimler son derece önemli ama kimya, biyoloji, matematik, olmazsa olmazlarımızdır."

- Milli sinyalizasyon sistemi

Haberin Devamı

Elvan, dünyada ve Türkiye'de, demiryollarına sinyal sistemleri geliştiren firma sayısının çok az olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Bakanlığının koordinasyonunda, İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile milli sinyalizasyon projesini geliştirme çalışmasına başladıklarını dile getiren Elvan, bunun Afyonkarahisar, Isparta ve Denizli üçgeninde başarıyla sürdüğünü bildirdi.

Demiryolu inşa ederken milli sinyalizasyon sistemi kullanacaklarını aktaran Elvan, "Daha düne kadar 'Türkiye, ray yapamaz' deniliyordu. Şu anda Karabük'te üniversitemizin raylı sistemlerle ilgili bölümü var. Şu anda kendi rayımızı kendimiz üretiyoruz. Şu anda altyapıda kullandığımız raylar tamamıyla yerli, tamamıyla milli olan raylar. Daha düne kadar bu rayları yurtdışından ithal ediyorduk. Dolayısıyla ithalat yapımıza da bir bakıp, ithalat portföyü içinde gerçekten gerçekleştirebileceğimiz alanlar, mutlaka yapabileceğimiz, rekabet edebileceğimiz alanlar neyse üniversitelerimizin de o alanlara mutlaka adapte olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

- AK Parti belediyeciliği

Haberin Devamı

Daha sonra Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı makamında ziyaret eden Elvan, AK Parti'nin, yerel yönetimler ve belediyecilikte Türkiye'ye önderlik ve liderlik etmiş bir parti olduğunu anlattı.

Belediyecilik denildiğinde akla ilk olarak AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geldiğini bildiren Elvan, "Onun İstanbul'da yapmış oldukları tüm belediyelerimiz için örnek teşkil etmiştir" ifadesini kullandı.

Yasal düzenlemeler sonrasında yerel yönetimlerin çok önemli yetkilere sahip olduğuna dikkati çeken Elvan, "Bugün belediyelerimiz çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. O açıdan belediyecilik faaliyetlerini çok önemsiyorum. Özellikle yerel yönetimlere yönelik yapmış olduğumuz düzenlemeler sonrasında belediyelerimiz çok önemli yetkilere sahip oldu. Özellikle eski yerleşim yerlerinin ve tarihi dokumuzun korunarak onların belki biraz daha sakin, dinlenme amaçlı, gezme amaçlı etkinliklere yönelik olarak kullanılması, diğer taraftan yeni merkezlerin oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyorum" görüşlerini iletti.

- Türkiye'nin 2023 vizyonu

Haberin Devamı

Bakan Elvan, belediyelerin imar planlarını 40-50 yıl sonrasını düşünerek yapması gerektiğine işaret etti.

Hükümetin temel önceliğinin tüm vatandaşların tek bir hedefe odaklanarak tek bir vizyon çerçevesinde hareket edebilmesi olduğuna değinen Elvan, bu çerçevede 2023 vizyonunun ortaya konulduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 2023 vizyonunun başta vatandaşlar olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve kurumlarca sahiplenildiğini dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

"Bugün herhangi bir vatandaşımıza '2023 yılında ne kadar ihracat yapacağız?' diye sorduğunuzda, size doğrudan '500 milyar dolar' diyecektir çünkü bir sahiplenme duygusu oluşmuştur. Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi ve kalkınması için inanılmaz bir sahiplenme duygusu var. Tek bir vizyon ve ortak hedef noktasında vatandaşlarımızın birleştiğini ve bütünleştiğini görüyoruz. Keza sivil toplum kuruluşlarımızın, sanayi odalarımızın, ticaret odalarımızın, esnaf odalarımızın, diğer sivil toplum kuruluşlarının hangisine bakarsanız bakın, Türkiye’nin 2023 yılı hedefine kenetlendiğini görüyoruz. Benzer şekilde illerimiz de belediyelerimizin 2023 yılında nasıl bir Afyonkarahisar istiyoruz, nasıl bir Afyonkarahisar ortaya koyacağız konusunu şimdiden hazırlayıp vatandaşlarımızla paylaşıp bu çerçevede çalışmalarımızı yapmamız gerekiyor. Mutlaka bir hedef koymalıyız. O hedefe nasıl ve ne şekilde ulaşacağımızı ortaya koymalıyız ve oluşturmuş olduğumuz strateji çerçevesinde bunları birer eylem planına dönüştürmeliyiz. Yapacağımız her işi mutlaka bir eylem planı içerisinde ele almalıyız. Kim yapacak, nasıl yapacak, ne zaman başlayacak, ne zaman bitirecek, kimler sorumlu olacak, bunların her birinin detaylı olarak ortaya konulup yöneticilerimiz tarafından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Belirlenen hedeflere yönelik izleme ve değerlendirme sistemleri kurulması gerekmektedir. Her bir proje, ortaya konulan strateji, bu yapı tarafından mutlaka değerlendirilmesi ve analizinin yapılması gerekmektedir."

Haberin Devamı

Elvan, Afyonkarahisar'ın şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltıcı önlemler alınarak uygulamaya geçirilmesinin son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!