Ulaştırma Bakanı’na gönderilen fıkra

HÜRRİYET okurlarından Yılmaz Özkan, Ulaştırma Bakanı’na iletmemiz için kısa bir not ve ekinde de ilginç bir fıkra göndermiş.

Önce notu okuyalım.

‘Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım, Nisan ayının ortalarında, size teknelerle ilgili bir açıklama yapmış ve
‘Teknelerdeki Türk Bayrağı sorununu çözmek için Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlıyoruz’ demişti. Biz de buna çok sevinmiştik. Nedenine gelince, tekne sahipleri 3-5 bin YTL’den başlayıp, 25.000 YTL ile 100.000 YTL arasında değişen hatta daha fazla da olabilen Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden kurtulmak için, teknelerini başka ülkelere kaydettirip, Türkiye’deki teknelerine o ülkenin bayrağını çekiyorlardı. Böyle olunca, Türkiye’deki teknelerin yüzde 90’ından fazlası başka ülkelerin bayrağını taşıyor ve 1 YTL dahi vergi ödemiyorlardı. AB ülkelerinde olmayan bu verginin kaldırılması ya da makul bir tutara indirilmesi gerekiyordu. Bakan da buna söz vermişti. Bekledik, ancak beklerken fıkra gibi bir olayla karşılaştık.’

FIKRA NE?

Köyün birinde, akşam namazı 4 rekat kılınıyormuş. Köylü toplanmış ve bunun azaltılması için, müftüden ricada bulunmaya karar almış. Bir temsilci seçip müftüye göndermişler. Ardından da gönderdikleri adamın dönmesini heyecanla beklemeye başlamışlar.

Adam, gidip müftüye durumu anlatmış. Müftü de ‘Nee siz akşam namazını 4 rekat mı kılıyorsunuz? Eksik kılıyorsunuz 5 olacak. İndirim diye birşeyi de unutun’ demiş.

Bu bilgiyle dönen adam, köye yaklaştığında, köylüler uzaktan, ellerinin başparmağı ile aşağıyı göstererek ‘indirdi mi indirdi mi?’ diye bağırmaya başlamışlar. Adam da köylülere malum el işaretini yaparak ‘Ne indirmesi... bindirdi, bindirdi’ demiş.

Fıkrada olduğu gibi, tekne sahipleri Ulaştırma Bakanı’nın sözüne inanıp indirim beklerken, aksine bindirim oldu ve teknelerin Motorlu Taşıtlar Vergisi, enflasyon hedefini ikiye katlayacak şekilde artırıldı!..

UÇAK VERGİSİ DAHA DÜŞÜK

Pazar günü yazdık 2 bin beygirlik teknenin 2006 vergisi 109 bin YTL (109 milyar TL). 2 bin beygir çok büyük olmayan bir motoryatın gücü. Biraz büyüğü 4-5 bin beygire, 2006 vergisi de 200-250 bin YTL’ye kadar çıkıyor!.. Oysa en büyük ve en pahalı uçak ve helikopterin vergisi bile 25 bin YTL’yi aşmıyor!

Vergi olayına, tekne sahipleri, pratik çözümü bulmuşlar. Teknelerini, yabancı bir ülkeye kaydettirip o ülkenin bayrağını çekiyor ve hiç vergi ödemiyorlar. Bu nedenle, limanlarımızda ve denizlerimizdeki teknelerin yüzde 90’ı Türklere ait olduğu halde, Türk Bayrağı taşımıyor.

Fatih Altaylı, pazartesi günkü yazısında; vergi nedeniyle, Türkiye’nin sembolü olmuş, dünya çapında zengin işadamlarımızın bile teknelerine Türk Bayrağı çekmediklerini belirtiyor. Ardından da ‘Koskoca Rahmi Koç’un dünyayı Cayman Adaları’na kayıtlı Nazenin’le gezmesi, benim kanıma dokunuyor. Ama adama haksız da diyemiyorum. Vergiye kimse karşı değil ama ‘salak’ yerine koyulmak insanın ağrına gider herhalde...’ diyerek yazısını noktalıyor. Ayrıca, ikinci el tekneye izin verilmeyişi de bu olayın diğer nedeni. Yabancı bayraklı tekne alanların, önce ÖTV ve KDV ödemekten, ardından da her yıl MTV ödemekten kurtulmaları, olayın cazibesini artırıyor.

Özetle, tekne MTV’sinde de Maliye Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan oluyor...

FİŞ ALMAYANIN CEZASI

Yazar kasa fişi almayanlara uygulanacak cezayı, geçtiğimiz hafta yazmıştık. Ancak, yazımızdan sonra gazetelerde yayınlanan, bir ajans haberinde; yazar kasa fişi almayanlara 129 YTL ceza uygulanacağı, belirtilince kafalar karıştı. Okurlarımız ‘Hangisi doğru?’
diye soruyorlar.

Hemen belirtelim. Ajans haberi ve buna yer veren gazete haberleri yanlış. Doğrusu, Hürriyet’te daha önce yazdığımız gibi... Okumayanlar için belirtelim. Yazar kaşa fişi almayanlara 129 YTL değil, 129 YTL’nin 1/5’i kadar ceza uygulanacak (Vergi Usul Kanunu Md. 353/3). Ancak bu cezanın kesilebilmesi için, fiş düzenlenmediğine ilişkin tespitin, vergi incelemesine yetkili olanlarca yapılmış olması gerekiyor. Aksi halde, bu ceza da kesilemeyecek.
Yazarın Tüm Yazıları