Ukrayna’da taraflar ateşkes ilan etti

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’da taraflar ateşkes ilan etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2015 01:59

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve ayrılıkçı milis güçler, ülkenin doğu bölgesinde 15 Şubat saat 00.00’dan itibaren geçerli olmak üzere, çatışmaları sona erdirerek ateşkes ilan etti.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Minsk’te yapılan zirvede savaşı sona erdiren 13 maddelik barış anlaşmasının imzalanmasını sağlamıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, genelkurmay başkanlığı ile yaptığı görüşmede Minsk Anlaşması çerçevesinde Donbas’ta ateşkes emri verdi. Poroşenko, “Ben Ukrayna ordusu, içişleri bakanlığına bağlı güvenlik güçleri, sınır birlikleri ve özel birliklere 15 Şubat, saat 00:00’dan itibaren ateşkes ilan ediyorum.” dedi.

Twitter’dan ateşkesin denetlenmesini isteyen Poroşenko, “Tüm dünya yarın sabahtan itibaren nefeslerini tutmuş bekliyor. Eğer bir suratımıza tokat atılırsa, diğer tarafımızı dönmeyeceğiz.” uyarısında bulundu. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov da ateşkes emrini imzaladığını ve ateşkesin başladığını teyit etti. Ukrayna’da çatışmanın diğer tarafı milis güçler de ateşkes ilan etti. Tek başına bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti askeri yetkilisi Eduard Basurin, “Tüm birimler çatışma hattı boyunca silahlarını susturdu.” dedi. Basurin 15 Şubat’tan itibaren ağır silahların belirlenen hattın gerisine çekilmesi ve esirlerin takası ile ilgili konularda çalışmalara başlayacaklarını ifade etti.

12 Şubat’ta Minsk’te imzalanan anlaşma çerçevesinde iki hafta içinde ağır silahların geri çekilmesi ve sonrasındaki 5 gün içinde de esir ve rehinelerin tamamının serbest bırakılması gerekiyor. Donbas’ın statüsü, anayasa değişikliği, Rusya sınırının kontrolü ve genel af ile ilgili anlaşmanın diğer maddeleri aşamalı olarak uygulamaya konulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!