UHD yükseliyor, HD Asya'yı kasıp kavuruyor!

Güncelleme Tarihi:

UHD yükseliyor, HD Asyayı kasıp kavuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 09:05

Kısaca UHD veya 4K olarak bilinen, ultra yüksek çözünürlüklü yayıncılık dünyada yükselen bir trend olmaya devam ediyor. 2016 yılı, Ultra HD için "dönüm noktası" olurken, önümüzdeki on yılda DTH (Doğrudan eve yayın), Kablo TV ve IPTV platformlarındaki UHD kanal sayısında çok büyük bir artış bekleniyor. Ultra HD’nin etkisi kuşkusuz Asya’da da hissediliyor ancak görünen o ki, HD nerdeyse tüm ekranlardaki hakimiyetiyle Asya’da altın zamanlarını yaşıyor.

Haberin Devamı

Çin'de TV tercihleri hızla HD'ye yönelirken, 2014 yılında yapılan bir ankete göre daha o tarihte, Çinli tüketicilerin % 55'inin HD ekrana sahip oldukları belirtiliyor. Benzer bir durum da, Astro ve Cignal gibi yayıncıların HD abonelerinde büyük artışlar görüldüğü Güneydoğu Asya'nın diğer yerlerinde söz konusu. Malezya’daki Astro, 2010 yılında 300.000 HD abonesine sahipken bu sayı 2015'ten itibaren 2.3 milyon HD abonesine yükseldiği belirtiliyor. Aynı şekilde, Filipinler’in uydu TV tedarikçisi olan Cignal de 2010 yılında 7.000 olanHD abonesi sayısını dört yıl sonra, 300.000'e yükseltmeyi başarmış görünüyor.
Canlı spor etkinlikleri HD'nin benimsenmesinde en güçlü etken olarak ifade ediliyor.

Örneğin; 2012’deki Dünya Kriket Kupası ile birlikte, HD özellikle de kriket seven uluslarda büyük bir yer kazandı. Hindistan'daki DTH yayıncılarının 2010 yılında 100.000 olan abone sayıları, 100 kattan fazla bir artış göstererek bugün yaklaşık 12 milyon HD aboneye ulaştı. 2010 yılında sadece üç HD kanalına sahip olan bir ülke olan Hindistan, çok uzun bir yolu başarıyla katederek, bugünkü HD patlamasına ve Güney Asya Bölgesel İşbirliği Derneği’ne (SAARC) öncülük ediyor.

Asya tüketicisinin yüksek kaliteli görüntüleme deneyimine olan talebi, yerel ve bölgesel yayıncıların son yıllarda bir dizi yeni HD kanalıyla cevap vermesine neden oldu. Bu noktada önemli bir örnek olarak, dünyanın önde gelen uydu operatörü SES’in Asya uydu filosundan yayın yapan HD kanallarının sayısı 2011 yılında 27 iken, 2016 yılında bu rakam 103 kanala yükseldi. Singapurlu yayıncı Mediacorp bugün, yedi kanalından altısını HD olarak yayınlıyor ve diğer kanalını da HD'ye yükseltmeye hazırlanıyor. Öte yandan, Bloomberg Media Group geçen yılın başlarında Asya-Pasifik bölgesinde HD kanalını devreye sokarken, StarHub, HD DreamWorks kanalını, Tayland, Malezya ve Singapur’da yayına başlattı.

Bir zamanlar siyah-beyaz, ardından renkli ve derken dijitalleşen televizyon tarihinde bugüne vardığımızda, daha iyi bir görüntü kalitesi talep eden Asyalı izleyiciler için farklı HD alternatifleri yaygın bir şekilde mevcut. Uzmanlar çok yakın bir gelecekte bu bölgede, SD yayıncılığın yerini tamamıyla HD’ye bırakacağı belirtiyorlar. Bunun bir göstergesi olarak da, Asya'da ticari hizmete başlayan SES-9 uydusu, hızla büyüyen video sektörünü desteklemek için önemli büyüklükte yeni kapasiteler sağlıyor. 108.2ºE orbital yuvasındaki SES-7 ile birlikte konuşlandırılan uydu, SES'in Asya-Pasifik’teki DTH operatörleri için daha fazla yerel içerikle birlikte, HD ve UHD kanallarını arttırmalarını sağlarken, bölgedeki 22 milyon haneye ulaşmalarında önemli bir rol üstleniyor.

HD'nin tam anlamıyla yaygınlaştığı Japonya ve Kore gibi Asya'nın bir bölümündeyse tüketiciler artık bir sonraki yüksek kaliteli içerik isteğiyle UHD heyecanının peşindeler. Bu arada, bölgedeki her yerde, HD bugünlerde tam anlamıyla altın zamanlarını yaşıyor. Hindistan, Endonezya ve Filipinler'deki izleyiciler, uzaktan kumandalarını tıklayarak kendilerine sunulan çok çeşitli HD kanallarının tadını çıkarıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!