Uğurtaş'tan, elektrikte kaynak tarife eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Uğurtaştan, elektrikte kaynak tarife eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2018 11:38

ENERJİ Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) elektrik fiyatlandırmasında uygulanacak olan son kaynak tarifesini değerlendiren İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş; söz konusu uygulamanın ardından ortaya çıkan zam oranının başta OSB'ler olmak üzere üreticileri hedef aldığını söyledi.

Haberin Devamı

 

Uğurtaş, 20 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile Nisan ayından itibaren uygulamaya geçecek olan tarife değişikliğine dikkat çekerek, "Yıllık elektrik tüketimi 50 Milyon kWh ve üzerinde olan kullanıcıları son kaynak tedarik tarifesi kapsamında değerlendiren uygulama ile bireysel abonelerin değil, başta OSB'ler olmak üzere direk üreticilerin hedeflendiğini görüyoruz. Ortaya konan son kaynak tarifesi ile zam oranı yüzde 14'lere yaklaşmaktadır. Buna bir de Ocak ayında sanayi tarifesine gelen yüzde 7'lik artışı eklersek, bir sanayicinin sadece elektrik enerji maliyetine Aralık 2017 dönemine göre yüzde 21 oranında zam geldiğini görüyoruz. Bu da yaklaşık olarak enflasyonun iki katı artışı anlamına gelmektedir. Bununla birlikte sanayiciler açısından giderlerin bütçelerinin belirlenmesi de çok önemlidir. Son kaynak tarifesi, enerji maliyetlerini arttıracağı gibi sanayicinin enerji giderlerini öngörmesini de imkansız hale getirmektedir. Bizler için bu durum en az giderlerin artması kadar önem taşımaktadır. Çünkü son kaynak fiyatının hesaplanmasında hem Piyasa Takas Fiyatı (PTF) hem de Yenilebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) fiyatı kullanılmaktadır. Aylık PTF fiyatlarındaki değişiklikler de öngörülemez farklılıklar gösterebilmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Söz konusu öngörülemeyen değişikliklerinin YEKDEM fiyatlarında da geçerli olduğunu vurgulayan Uğurtaş, EPDK tarafından yayınlanan 2018 yılı için aylık YEKDEM tahmini referans fiyatlarına göre en yüksek ve en düşük ay ortalama fiyatları arasında 27.8 TL/MWh'lık bir fark olduğunun altını çizdi. Uğurtaş, "Tüm piyasa fiyatları eşit çıksa dahi YEKDEM'deki farklılık sebebiyle sanayici bugün 100 TL'ye aldığı enerjiyi yarın 128 TL'ye alabilir. 2017 yılı Aralık ayının EPDK referans fiyatı 25.44 TL/MWh iken gerçekleşen YEKDEM maliyeti 41.34 TL/MWh olmuştur. Yani piyasayı düzenleyen kurumun bile verdiği fiyat yüzde 63 saparken, sanayiciden bu fiyatları tahmin edip, giderlerini bunlara göre bütçelemesini ve uygun anlaşmalar yapması beklenmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili sürecin yetkililer tarafından yeniden değerlendirilerek gerekli çalışmaların acilen yapılmasını talep ettiklerini dile getiren Uğurtaş, "Süreci yöneten görevlilerin, sanayicilerin bu belirsizlik ortamından çıkabilmeleri adına en kısa sürede bir destekleme mekanizması olarak başlayan, bugün ise tüketiciler için ciddi bir maliyet haline dönüşen YEKDEM'in koşullarını, uygulama ve maliyet metotlarını yeniden değerlendirmeleri için gerekli çalışmaları acilen yapmalarını istiyoruz" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!