Uğur Meleke ile Süper Lig analizi

Güncelleme Tarihi:

Uğur Meleke ile Süper Lig analizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2016 23:22

Avrupa’nın “Top 11” ligi içinde kalesini en az kapayabilen ve 17 maçın, 11’inde gol yiyen Beşiktaş. Bu da 0-0’ı sabırlı oynayamama zaafına işaret ediyor. Öne geçtiklerinde bir anda işi bitiriyorlar ama erken öne geçemezlerse dizler titremeye başlıyor. Dizlerin titreme nedeni de basit...

Haberin Devamı

İlk yarının en renkli ve eğlenceli topunu oynayan Beşiktaş, 17 lig maçında sadece iki, 25 resmi müsabakada sadece 3 kez 1-0 kazandı. 1-0’ı bulduktan sonra hep coştular, tabelanın 4-0’a nasıl döndüğünü anlayamadık bazen. Zaten esas sıkıntıyı skor dengedeyken yaşadı Beşiktaş. Öne geçtiklerinde bir anda işi bitiriyorlar ama erken öne geçemezlerse dizler titremeye başlıyor.

Dizlerin titreme nedeni de basit: Kalede Tolga güven vermiyor. Çok yetenekli bir kaleci olan Tolga, özgüveni çok zayıfladığı için adeta şut çekilmeden golü yiyor! Özellikle Akhisarlı Sami’den ve Sportingli Ruiz’den yediği golleri inceleyin lütfen: Tolga daha şut gelmeden, önü açıldığı anda golü yeme psikolojisine giriyor.

Uğur Meleke ile Süper Lig analizi

ERSAN ÇABUK HAMLELİ AMA YÜZDE 100 GÜVENLİ DEĞİL

Kurtarabileceği topu bile, şut gelmeden moral olarak tükendiği için filelerinde görüyor. Tolga’nın geçirdiği bu kötü sezon da, Beşiktaş’ın 0-0’ı rahat oynayamamasına, durum berabereyken tedirgin olmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Tabii savunma tedirginliğinin bir başka sebebi de göbekte.
Rhodolfo ve Tosiç, aynı tip adamlar: Oyun görüşleri yüksek. Pozisyon bilgileri iyi. Ama ağırlar. Ersan onlara göre daha çabuk ve hamleli. Ama o da sakatlık korkusunu atamadığı için yüzde 100 güvenli değil. Çok fazla yerde kalıyor, çok fazla kenara gidiyor.
Her hızlı rakip, Beşiktaş’a güçlük çıkarıyor. Beşiktaş’ın stoper havuzuna çabuk-hamleli bir alternatif katması şart.

ŞENOL GÜNEŞ ÜNiVERSiTESi, ÜMRANiYE KAMPÜSÜ PARLAK BiR AKADEMiK YIL GEÇiRDi

GENCİ YAŞLISI ONUNLA GELİŞİYOR YERLİSİ, YABANCISI YÜKSELİYOR!
Türk antrenörlük tarihinde Şenol Güneş’in müstesna bir yeri var gerçekten: Belki şampiyonluğu yok. Belki geçmişinde zengin bir kupa-madalya koleksiyonu yok. Ama yurdun birkaç kentinde kampüslerini kurduğu etkileyici bir üniversitesi var Şenol Hoca’nın.

Şenol Güneş Üniversitesi’nin 2010 Trabzon kampüsünden Selçuklar, Buraklar, Umutlar, Enginler, Egemenler mezun olmuşlardı.
Bursa’daki 2014 kampüsü mezunları da pırıl pırıldı: A milli takıma yükselen Harun, Serdar, Şener, Ozan, Emre ve Volkan...

Şimdi bir başka etkileyici kampüsü Ümraniye’de kurdu Şenol Hoca. Beşiktaş’ta da dokunduğu hemen her oyuncuyu geliştirmeyi becerdi: Oğuzhan, Cenk ve Kerim kariyerlerinin en iyi sezonunda. Ersan, Quaresma ve Sosa çıkışta. İsmail’le Gomez yeniden doğdular adeta. Genci gelişiyor, yaşlısı gelişiyor. Yerlisi yükseliyor, yabancısı yükseliyor.

Uğur Meleke ile Süper Lig analizi

BU KADRO BAŞKA
Güneş Üniversitesi Ümraniye Kampüsü, her yaştan ve her milliyetten gence verdiği başarılı eğitimle parlak bir akademik yıl geçiriyor gerçekten. Güneş Üniversitesi 2015-16 akademik sezonunun daha önceki yıllardan farkıysa, öğrenci kalitesinin yüksekliği. Kabul edelim ki Güneş döneminde Trabzon ve Bursa’ya ülkenin en iyi gençleri toplanmamışlardı. Beşiktaş’ta elindeki malzeme daha nitelikli. Ekip zaten büyük takım ekibi. Mesele, onları bir kademe daha geliştirip şampiyonluk ekibi haline getirebilmek.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ: ANDERSON'UNU BULAMAZ MI?
Beşiktaş’ın bir kaleci ve bir stoper transferine muhtaç olduğu konusunda kamuoyu bütünüyle mutabık. Ama bence neredeyse bu iki transfer kadar önemli bir ihtiyaç da “bir forvet hocası” takviyesi...

Bir dönem Lyon’da sadece forvetlere gol vuruşu çalıştıran Sony Anderson gibi bir son vuruş ustası. Bu kadar çok pozisyon üreten Beşiktaş’ta Olcay’ın, Gökhan’ın, Kerim’in, Pektemek’in çerçeveye vurma konusunda sıkıntıları varsa bu konuda özel bir çalışma gerektiği kesin. Acaba Feyyaz Uçar ya da Nihat Kahveci tarzı bir uzman son vuruşçu, bu çocukları bu konuda özel olarak geliştiremez miydi? Düşünmeden edemiyor insan...

Haberin Devamı

Uğur Meleke ile Süper Lig analizi

SIRADAKİ BÜYÜK TOLGAY
Kimi oyuncular bir maçın kaderini değiştirmeye muktedirdir: Gökhan Töre, Yasin, Markovic pekala yapabiliyorlar bunu... Bazıları tek başına bir takımın kaderini değiştirebilir, çok az oyuncuysa sadece birkaç maçın ya da bir takımın değil, bütün bir ligin kaderine tesir ederler: Hakan Şükür 1996-2006 arası 10’da 6 şampiyonluk kazanan bir kader değiştiriciydi mesela. 2004’ten 2012’ye Türk futbolunda Alex’li yıllar oynandı. 

Son 4 sezonda 3 şampiyonluk, bir Şampiyonlar Ligi çeyrek finali ve bir de Euro 2016 biletinin üstünde Selçuk İnan yazıyor. Peki Türk futbolundaki sıradaki büyük kim? bekleyip görelim
Bu sezonki sinyalleriyle tabii ki Oğuzhan önemli adaylardan biri. Attığı 5 golün 4’ü kader belirleyiciydi (Bursa’ya atılan tek gol, G.Antep’i ve Konya’yı çözen goller, Kasımpaşa’dan puanı kurtaran sayı).

Düzenli oynarsa Ozan’da da bu potansiyel var. Yeni kürsü için bence en güçlü adaysa, sağlıklı bir geri dönüş yapabilirse Tolgay Arslan. Onun sadelikteki ustalığının tadı damağımızda kaldı adeta. Ligin kaderini değiştirebileceğinin sinyallerini vermişti geçen sezon. Eğer Şubat-Mart’ta hazır dönebilirse, sadece bu sezonun değil, bundan sonraki sezonların da neticesine tesir edebilir.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK AVANTAJI:
MUTLU SON PARİS'E GÖTÜRÜR

Beşiktaş’ın Euro 2016’nın kıyısında dolaşan, Paris uçağına binmek için check-in bekleyen oyuncu sayısının çokluğu, Güneş’in büyük avantajı... Tolga, Ersan, İsmail, Kerim, Gökhan, Cenk Tosun, Olcay’ın her biri turnuva adayı. Ama hiçbirinin yeri mesela Oğuzhan gibi garanti değil! Aynı senaryonun Mario Gomez için de, Quaresma için de geçerli olması yine Beşiktaş’ın şansı. Bu oyuncuların form durumu korunur ve Beşiktaş şampiyon olursa, her birinin turnuva şansı artacak doğal olarak. Yani bu sezon Beşiktaşlılar şampiyonluğa sadece kupa için değil, Paris bileti için de ihtiyaç duyuyorlar.

SAKIN “OLMAZ” DEMEYiN
Aslında Euro 2016 bileti konusunda bir sürpriz adama daha parantez açmak gerek. Hemen her pozisyonu dört başı mamur olan Almanya Milli Takımı’nın en sıkıntılı yeri sağ bek. Löw, oraya sürekli devşirme çareler üretiyor ve eminim Andreas Beck de içten içe bir davet umudu taşıyor kalbinde. Olmaz demeyin, Ocak 2014’te bir Alman sporseveri çevirip yazın Maracana’da Dünya Kupası finalinde Kramer ilk 11’de oynayacak deseniz herhalde size gülerlerdi. Futbol bu. 6 ayın neler getireceğini şimdiden kestirmek güç.

Haberin Devamı

İŞİN SIRRI OLGUNLUKTA
GÜNEŞ-BILIC FARKI 15 YILLIK TECRÜBE

Beşiktaş’ın bu genç kadrosu Aybaba’yla hazırlık sınıfı okudu, Biliç Lisesi’nden mezun oldu; şimdi de Güneş Üniversitesi koridorlarındalar. Her üç hocanın da katkısı var grubun tekâmülünde. Biliç’le derbi kazanılamıyorken, Güneş’le kazanılabilmesinde tabii ki olgunlaşmanın önemli etkisi var. Ancak, Biliç’in de hedef maçlarında sakin kalma konusunda bir sıkıntısı olduğu kesin. Hırvat Hoca, İngiltere’de büyüklere karşı kazanabiliyor çünkü o müsabakalar onun hedef maçları değil.

DEVREYE GiREN ÖNEMLi FAKTÖR
Zaten Arsenal-City-Chelsea gibi maçlara favori olmadan çıkıyorlar, kayıp baskısı yok, yenilirse sıradan, yenerlerse mucizevi kabul edilecek. Ama esas hedef maçlarında, yani kendi ayarlarındaki Bournemouth’a-Norwich’e-Watford’a karşı kazanamıyorlar, zira Biliç yine sakin kalamıyor. Sanırım Güneş’le Biliç arasındaki 15 yıllık tecrübe farkı devreye giriyor bu noktada.

EN BÜYÜK DEZAVANTAJI:
LİGİN İLK 9'UYLA DIŞARDA OYNAYACAK

Güneş’in bu yıl şampiyonluk yolunda en önemli engelinin statsızlık olacağı düşünülüyordu. Ancak kimileri de bu genç takım için iç saha baskısı yaşamamanın avantaj olduğu görüşünde. Ki ilk yarıdaki 8 deplasmandan 22 puan çıkarılması, bu tezi destekler nitelikte. Ancak, fikstürün garip bir cilvesi, ligin ikinci yarısında ziyaret edecekleri rakipler çok daha sert olacaklar. Süper Lig ilk yarı puan tablosunda (Beşiktaş dışında) ilk dokuzun tamamı, Fenerbahçe, Galatasaray, Kasımpaşa, Başakşehir, Akhisar, Konya, Rize ve Trabzon, baharda lideri bekliyorlar evlerine.

Uğur Meleke ile Süper Lig analizi

YA ATIBA DÜŞERSE?
Bu sert maçlarda Beşiktaş’ın yetenekli orta sahasının en önemli sorunu, yumuşaklık kökenli geçirgenlik olabiliyor. İlk yarıda G.Birliği ve Osmanlı oyunları böyleydi. Kemik seslerinin yükseldiği bu oyunlarda orta sahayı ilk yarının biyonik adamı Atiba sırtlıyor, ama onun hafif düştüğü bir gün kâbus olabiliyor. 17 lig, 6 Avrupa, 4 Kanada milli maçının tamamında 90’ar dakika oynayan, 991 başarılı pas ve % 93 isabetle lig lideri olan Atiba bir düşüş yaşarsa, Beşiktaş’ın canı yanabilir. Veli henüz yüzde yüz hazır gözükmüyor, Tolgay’ın zamanı var. Güneş muhtemelen bu iki oyuncudan ikinci yarıda faydalanacağını düşünüyor ki oraya transfer yapmıyorlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!