Ufak ufak bir şeyler oluyor...

BUGÜNKÜ konumuz, bir kısmını hafta içinde yazdığımız bazı uygulamalarla ilgili. Ancak, ayrıntıya girmeden, konumuzla bağlantılı bir fıkra var. Önce onu yazalım.

UYANIK GARDİYAN

Hapishanede rahatsızlanan mahkum hastaneye kaldırılıyor ve kangren teşhisiyle ayaklarından biri kesiliyor.

Üç ay sonra, aynı mahkum hapishanede yine rahatsızlanıyor. Bu kez hastanede diğer ayağı kesiliyor. Aradan dört ay geçiyor. Yine rahatsızlık, yine hastane ve kollarından biri kesiliyor.

Aradan, iki ay geçiyor geçmiyor, aynı mahkum yine rahatsızlanıyor. Acıdan kıvranmasına rağmen, gardiyan hastaneye götürülmesine izin verilmiyor. Olay hapishane müdürüne intikal ediyor. Müdür de gardiyana çıkışıyor:

- Oğlum, adamcağız perişan durumda. Niye hastaneye kaldırılmasına izin vermiyorsun?

- Efendim, olay bildiğiniz gibi değil. Bizimle ilgili çok ciddi bir sorun var.

- Söyle bakalım neymiş o?

- Efendim bu mahkum ilk rahatsızlandığı zaman hastaneye kaldırıldı. Döndüğünde bir bacağı yoktu. Üç ay sonra yine rahatsızlandı, yine hastaneye kaldırıldı. Döndüğünde öbür bacağı da yoktu.

- Eee...

- Dört ay sonra yine rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Bu kez döndüğünde, bir kolu yoktu. Şimdi yine hastaneye gitmek istiyor, ben de göndermiyorum.

- Niye?

- Niyesi var mı Müdür Bey. Daha anlamadınız mı? Adam ufak ufak hapishaneden tüyüyor!..

UFAK UFAK ARTIŞ

Hafta içinde bir kısmını, önceki haftalarda da diğerlerini yazdık.

- Özel indirim uygulaması 1 Ocak 2004’ten itibaren kaldırılınca, 2004’te asgari ücretliden ve diğer ücretlilerden kesilen verginin oranı arttı.

- 2004’te, Kurumlar Vergisi’nde toplam vergi yükü yaklaşık 3 puan arttı.

- Gelir Vergisi tarifesindeki oranlar, 2003’te geriye dönük olarak 5 puan artırıldı.

- Otomobillerdeki ÖTV oranı 11, akaryakıttaki ÖTV ise 5 puan arttı.

- Fon payı kaldırıldı diye, stopaj oranları 2004’te işyeri kirasında 2, serbest meslek ödemesinde 2, TL mevduat faizi ve repoda 2, döviz tevdiat hesabı faizinde 6, kapı kapı dolaşarak tüketiciye mal satanlarda 5 puan artırıldı.

Özetle, vergiler indirileceğine, ufak ufak artırıldı.

Bir süre önce Forbes Global Dergisi’nin Mayıs 2004 sayısında yer alan araştırmadan örnekler verdik. Dünyada, vergi oranları ufak ufak indiriliyor. Bizde ise indirim yerine ‘bindirim’ oluyor!..

Halk oynamaya başlayınca...

PADİŞAHLARDAN
biri, yeni vergiler koyduğunda ya da mevcut vergileri artırdığında, sadrazama;

- Git bakalım, halkın arasında bir dolaş. Vergilere alışmışlar mı?

dermiş. Sadrazam da, halkın arasında dolaştıktan sona padişaha;

- Padişahım, halkın suratı biraz asık, canı da sıkılmış durumda ama işlerine devam ediyorlar...

Dediğinde padişah da şu şekilde yorum yaparmış.

- Tamam, demek ki sorun yok. Alışırlar alışırlar...

Bir süre sonra yine vergiler artırıldığında, padişahın talimatı üzerine sadrazam halkın arasında dolaşır ve izlenimlerini aktarırmış;

- Padişahım, bu kez suratları çok asık. Merhaba desen, yüzüne dik dik bakıyorlar. Sonraki her an kavga edecek gibiler. Suratlarından düşen bin parça. Galiba bu kez vergileri çok artırdık.

- Yok yok. Merak etme sen. Önemli bir şey gözükmüyor. Alışırlar, alışırlar...

Bu böyle devam etmiş gitmiş.

Günlerden bir gün, yine yeni vergiler getirildiğinde, sadrazam halkın arasına karışmış, dolaşıp geldiğinde şaşkın bir vaziyetteymiş.

- Padişahım hiç sormayın. Bu kez kafam karmakarışık. Çünkü hiçbir şey anlamadım. Herkes çok neşeli, gülüyor hatta sokaklarda dans ediyorlar, oynuyorlar...

‘Aman’
demiş padişah.

- Eğer halk dans etmeye ve oynamaya başladıysa, demek ki durum çok kötü . Hiçbir şeyi umursamıyorlar demektir. Galiba vergileri çok artırdık. Hemen vergileri indirelim. Yoksa perişan oluruz...

ÖTV zammı içki kaçağını yüzde 1152 artırdı

14
Mart 2004 günü alkollü içkilere zam yapıldığında, özellikle 75 cc’lik viskide 16 milyon 280 bin lira olan Özel Tüketim Vergisi’ne dikkati çekip, ‘Bu artış, başta viski olmak üzere, alkollü içki kaçağını artıracak. Piyasada, kaçak viski vergisinin de altında bir fiyata satılıyor’ diye yazmıştık. Bu yalnızca bizim değil, bu ülkede yaşayan çok kişinin ortak görüşüydü.

Nitekim, dediğimiz oldu. Geçtiğimiz perşembe Vatan’da yer alan bir habere göre; mart ayından bu yana Türkiye’ye kaçak yollardan giren içki, yüzde 1152 oranında artış göstermiş.

Maliye Bakanı, alkollü içkideki ÖTV artış politikasını ‘Bu ürünler sağlığa zararlı, almayın diyecek halimiz yok. Zam yaparak insanların bu kötü alışkanlıktan kurtulmasını istiyoruz’ diyerek savunmuştu.

Ancak, alkollü içki kaçağının o günden sonra yüzde 1152 oranında artış göstermesi, olayın teorisi ile pratiğinin farklı olduğunu ortaya koyuyordu...

Günün sözü

Yüksek vergi oranları, bazen vergiye tabi malların tüketimini azaltmak ve bazen vergi kaçakçılığını teşvik etmek suretiyle, düşük vergi oranlarıyla sağlanacak hasıladan daha düşük bir hasılat sağlar.

Adam SMITH
Yazarın Tüm Yazıları