Ucuz domates 20 Mayıs’tan sonra

Güncelleme Tarihi:

Ucuz domates 20 Mayıs’tan sonra
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 22:06

SON dönemlerde çiftçiden pazarcıya, hükümet yetkililerinden vatandaşa kadar en çok konuşulan konular arasında domates fiyatları yer alıyor.

Haberin Devamı

Tezgahlarda bazı yerlerde kendisine kilogramı 10 liradan yer bulan domatesin tartışılmasının tek nedeni ise fiyatlar değil. Rusya’nın Türk domatesine ambargo koyması, Rusya ile Türkiye arasındaki tüm sorunların çözülmesine rağmen domatesteki sıkıntının devam etmesi de tartışmanın büyümesine neden oluyor.

ORTADA DOMATES YOK

Ancak tüketici tarafında en önemli konu fiyatların yüksek olması. Domates fiyatının neden yüksek olduğunu sorduğumuz Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, “Şu anda domates yok. Türkiye’nin her yerinde sıkıntı yaşanıyor. 15-20 gün sonra ikinci mahsül domatesler piyasaya çıkar. Şu anda çiftçide 6-7 lira olan domates çiftçide 1 liraya düşer. Çok az domates toplayan var. Mayısın 20’sinden sonra fiyatlar inecektir. Şu anda toptancıda bile 7 liraya çıktı domates” dedi. Bu yıl kışın sert geçtiğini belirten Kayhan, “Domates az yetişti. İkinci mahsul domateste ise sıkıntı yok. Bu piyasayı rahatlatır. Şu anda çiftçide 3 liraya da domates var. Kalitesine göre değişiyor” dedi. 

Haberin Devamı

Yetkililer ise domatesteki fiyat artışını 3 ana etkene bağlıyor. Kış şartlarının zor geçmesi nedeniyle domates üretiminde bir azalma olduğunu belirten yetkililer, ihracatın da fiyatı artıran etken olduğunu ifade ediyor. Rusya’ya ihracatın yasak olduğunu ancak Beyaz Rusya’ya ihracat yapılarak, endirek yollardan Rusya’ya kısmi ihracatın sürdüğünü kaydeden yetkililer şu bilgileri verdi: “Mayıs ayında genelde bir fiyat yükselişi görülür. Çünkü mayıs seraların üretiminin sona erdirilip, domateste tarla üretimine geçiş dönemidir. Bu nedenle geleneksel olarak bir artış olur. Diğer etkenlerle birleşince, bu yılki artış daha da dikkat çekici oldu. Ancak gelecek aydan itibaren düşüş olacaktır. Bu nedenle ithalat veya benzeri bir önleme gerek yok.”

SALÇA ÜRETİMİ ÇÖZÜM DEĞİL

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın “Salça üretimine ve depolamaya bakmamız lazım. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurmaylarına talimat vermiş. Salça üretimi, depolama ve alternatif ihracat alanları masaya yatırılıyor. ‘Marketlerde domates 5 lira, biz bunu 1-1.5 liraya indirebiliriz’ diyor” açıklamalarını sorduğumuz sektör temsilcileri, depolama ve ihracat alanlarının fiyatların inmesine yararlı olacağını söyledi. Ancak salça üretiminin fiyatlarla bir ilgisi olmadığını söyleyen bir sektör temsilcisi, “Salçalık ve yemeklik domates birbirinden ayrıdır. Antalya’da üretilen sofralık domatesleri salça yapamazsanız. Bu yüzden farklı yöntemler belirlemek daha doğru olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!