Uçuşa yasak bölge formülü konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Uçuşa yasak bölge formülü konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2011 00:00

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, TV’deki halka yönelik konuşmasının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki akşam yaptıkları telefon görüşmesinde, Şam yönetimi açısından son derece kritik bir konuya değinildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

İki liderin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kamuoyuna yaptığı konuşmanın ardından yaptıkları görüşmede, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Libya için aldığı 1970 ve 1973 numaralı kararların bir benzerinin Suriye için de gündeme gelebileceğini, artık uluslararası toplumun ciddi şekilde konuşmaya başladığını teyit etmeleri, en önemli ayrıntı olarak kayıtlara geçti.

BMGK tüm önlemleri alır

26 Şubat 2011’de kabul edilen 1970 sayılı karar mal varlıklarının dondurulması ile seyahat yasağı getirilmesini, 17 Mart 2011’de kabul edilen 1973 sayılı karar da ülke üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yanı sıra “BMGK’nın Libya’da saldırı tehdidi altındaki sivilleri korumak için gerekli tüm önlemleri alabileceğini” vurguluyor. Bir kaynak, “Bu konu konuşuldu. Ancak bunu, Suriye’ye hemen askeri müdahale olabileceği yönünde anlamak doğru olmaz” dedi.

Esad tatmin etmedi

Erdoğan’ı arayan Obama, “Esad’ın konuşmasını nasıl buldunuz” diye sordu. Bu soru üzerine Erdoğan, şu mesajı verdi: “Bazı olumlu ifadeler içeriyor, ama bizi tam tatmin etti diyemem. Siyasi partiler yasağının kaldırılmasına, Anayasa’da kısa sürede ciddi reformlara gidilmesinin derhal hayata geçirileceğine girmedi. Ülkede kan dökülmesinin durması lazım. Bizim Suriye ile ailevi bağlarımız var. Şiddet bize menfi şekilde yansıyor.”

Erdoğan bu mesajları verirken, Obama da araya girerek, “Ben de size katılıyorum. Bu konuda görüşmelerimi daha öncede birkaç dile getirmiştim” dedi.

Gereken yardıma hazırız

Görüşmede Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin durumu da ele alındı. Türkiye’nin mültecilere kapılarını açmasından duydukları memnuniyeti ifade eden Obama, “Bu tutumunuzu diğer ülkeler de takdirle karşılıyor. Eğer mültecilerin barınmasında bir sıkıntı ile karşı karşıya kalırsanız hemen bildirin. Gereken yardımı yapmaya yaparız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!