Uçurtma ve pirinç

Çinliler ve Japonlar, kendi icatları olan uçurtmaya da çok önemli bir anlam yükleyerek adeta kutsallaştırmışlar.

Budist rahipler her gittikleri yere inançlarıyla beraber uçurtmalarını da götürmüşler. Çünkü uçurtmanın kötü ruhları korkutup, kaçırdığını düşünürlermiş. İpi kopan ve düşen uçurtmanın, felaket getireceğine tarlaları sel basıp, pirinçsiz kalacaklarına inanırlarmış. Böylece çoluk çocuğun açlık ve sefaletten kırılacağı düşünülürmüş.

İnce Noktalar

Sanılanın aksine ‘kızartma’ sağlıksız bir yemek değildir. Yeter ki, doğru yağı kullanın vem mümkünse de yağın yanmasını engelleyen termostat sistemine sahip fritözleri kullanın.

KABUL GÜNÜ

Menemen

Yapılışı:

Kuru soğanları incecik kıyıp, zeytinyağında sarartın. Küp küp doğranmış domates ve sivri biberi ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ektikten sonra tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Domatesler pişince çırpttığınız yumurtaları ve maydanozun yarısını ekleyip, karıştırarak pişirin. Kalan maydanozla süsleyip, servis yapın.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

6 adet yumurta

2 adet kuru soğan

6 adet domates

6 adet sivri biber (halka halka doğranmış)

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Fırında kabak bayıldı

Yapılışı:

Kabakların sapını çıkarıp, kabuklarını kazıyın. Enlemesine ikiye kesip, içlerini oyun, kaynayan tuzlu suda 3 dakika haşlayın. Süzdürdüğünüz kabakları bir fırın kabına dizin. Soğanları doğrayıp, zeytinyağında sarartın. Tuz, karabiber ve kesme şekeri ekleyip, kavurmaya devam edin. Sarmısakları ve rende domatesleri katarak ocağı kapatın. Bu içi tabaklara paylaştırıp, kalan yağı üzerlerine gezdirin. Sıcak suyu ekleyip, 175 derecede 25 dakika pişirin. Dereotuyla süsleyerek servis yapın.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

4 adet kabak

4 adet kuru soğan

2 adet domates

1 kahve fincanı zeytinyağı

10 diş sarmısak

2 adet kesme şeker

1 çay kaşığı karabiber, tuz

1 su bardağı sıcak su

1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)

Memleketimin jölesi

Yapılışı:

Yumurtayı çırpıp, toz şeker ve süt ekleyin. Un, 2 kaşık mısır nişastası ve vanilyayla karıştırın. Ocağa alıp, karıştırarak kaynatın. Kaynayınca 2-3 dakika daha karıştırmadan ocakta tutun. Muhallebiyi çay bardaklarına eşit olarak paylaştırın, buzdolabında soğurken, kalan nişastayı suyla karıştırarak pişirin. Kaynayınca çilek suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alın. Ilınınca bardakların üzerine, bu jöleyle doldurun. 2 saat buzdolabında bekletip, servis yapın.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

3 su bardağı süt

2 yemek kaşığı un

5 yemek kaşığı mısır nişastası

1 paket vanilya

2 su bardağı su

1 su bardağı çilek suyu
Yazarın Tüm Yazıları