Üçüncü çeyrekte beklenen istihdam artışı Türkiye'de işsizlik oranını düşürebilir

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü çeyrekte beklenen istihdam artışı Türkiyede işsizlik oranını düşürebilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 10:14

ManpowerGroup'un 2017'nin 3'üncü çeyreğine dair yaptığı İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, net istihdam oranının inceleme kapsamındaki 5 bölgenin 4'ünde çift haneli artış göstermesi, 11 coğrafi bölgenin hepsinde yükselmesi bekleniyor. Net istihdam görünümünün +%15'i göstermesi üçüncü çeyrekteki istihdam hızının son üç aya göre artacağına ve bu artışın geçtiğimiz yılın bu döneminden daha fazla olacağına işaret ediyor. Bu öngörünün gerçekleşmesi halinde Türkiye işsizlik oranının da düşebileceği tahmin ediliyor. Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin %27'si istihdam artışı beklerken %7'si düşüş öngörüyor, %63'ü ise hiçbir değişiklik beklemiyor. Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü önümüzdeki üç ay için en yüksek istihdam beklentisine (+%29) sahip. Bölgesel karşılaştırmada ise Ege ve İç Anadolu bölgeleri güçlü istihdam beklentileriyle (+%18) öne çıkıyor.

Haberin Devamı

ManpowerGroup 2017 yılının üçüncü çeyreğinde istihdam pazarı faaliyetlerine ilişkin tahminlerde bulunmak üzere Türkiye'de 1.003 işverenle görüşmeler gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'deki işverenler önümüzdeki üç ayda işe alımla ilgili pozitif planları olduğunu belirtiyor. İşverenlerin %27'si istihdam artışı beklerken %7'sinin düşüş olacağını öngörmesi ve %63'ünün de hiçbir değişiklik planlamaması, Net İstihdam Görünümünün +%20 olduğunu gösteriyor. Verilerin mevsimsel dalgalanmalara izin verecek şekilde ayarlanmasının ardından görünüm +%15'i gösteriyor. Önceki çeyreğe göre yüzde 5 daha güçlü olan işe alım beklentileri, 2016'nın üçüncü çeyreğine göre yüzde 10'luk bir iyileşme sergiliyor.

Yeni görünüm üzerine yorumda bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu şunları söyledi: “Referandum sonuçlarıyla birlikte Türkiye'deki siyasi belirsizlik bir süreliğine de olsa ortadan kalktığı için, işverenler uzun süredir erteledikleri yatırım planlarını yeniden değerlendirmeye başlayacak gibi görünüyor. Mevcut istihdam görünümünde bizi en çok memnun eden durum ise, istihdam planlarındaki artışın birkaç sektör veya bölgeyle sınırlı olmaması, bütün sektör ve bölgelerde artış beklenmesi. 2017'nin üçüncü çeyreğinde bütün sektörlerdeki ve bölgelerdeki işverenlerin bu büyümeyi desteklemeyi planladıkları açıkça görülebiliyor. Ancak bu çeyrek yaz tatili dönemiyle aynı zamana denk geldiği için, şirketlerin aradıkları doğru çalışan adayına ulaşması biraz daha zor olabilir.”

Reha Hatipoğlu, beklenen artışın işsizlik rakamları üzerindeki olası etkisini ise şöyle açıkladı: “Üçüncü çeyrek için beklenen bu istihdam artışı gerçekleştiği takdirde, işsizlik rakamlarında bir düşüşe şahit olabiliriz. Birinci ve ikinci çeyreklere yönelik raporlarımızda işsizliğin çok ciddi bir düşüş göstermeyip hemen hemen aynı kalacağını ön görmüştük ve beklentimiz gerçekleşti. Üçüncü çeyrekteki tablo ise, aksine, işsizlik rakamlarını aşağı çekme potansiyeli taşıyan olumlu bir tabloya işaret ediyor. Beklentimizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini, üçüncü çeyrek sonunda hep birlikte göreceğiz.”

En güçlü istihdam beklentisi Ege ve İç Anadolu bölgelerinde

Temmuz-Eylül döneminde beş bölgenin tümünde istihdam artışı öngörülüyor. En güçlü istihdam piyasalarının ise +%18'lik Net İstihdam Görünümüyle Ege ve İç Anadolu'da olması bekleniyor. Görünümün sırasıyla +%17 ve +%14 olduğu Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de olumlu istihdam piyasaları söz konusu. Karadeniz'deki işverenler ise +%9'luk bir görünüm bildirerek bazı işe alım fırsatları olacağını öngörüyor.

2017 yılının 2. çeyreğiyle kıyaslandığında, beş bölgenin üçünde işe alım eğilimlerinin iyileştiği görülüyor. İşe alım planları sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 11 puanlık artışla Akdeniz ve Ege bölgelerinde önemli derecede daha güçlüyken Marmara'daki işverenler yüzde 9 puanlık bir artış bildiriyor. İç Anadolu'da ise işverenler hiçbir değişiklik olmadığını bildiriyor, ancak Karadeniz'deki görünüm yüzde 3 puan geriliyor.

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında işe alım planları beş bölgeden dördünde gelişme gösteriyor. Görünümdeki en dikkate değer artış yüzde 16 puanla Akdeniz'de görülürken Ege ve Marmara bölgelerinde sırasıyla yüzde 14 ve 10 puanlık artışlar bildiriliyor. İç Anadolu'daki işverenler yüzde 8 puanlık ılımlı bir artış olduğunu bildirirken Karadeniz'deki görünüm yüzde 2 puan geriliyor.

Haberin Devamı

Sektör bazında en yüksek istihdam beklentisi Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektöründeki işverenlerde

2017'nin üçüncü çeyreğinde 11 sektörün tamamındaki istihdam seviyelerinde artış öngörülüyor. Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü işverenleri +%29'luk sağlıklı Net İstihdam Görünümüyle en güçlü işe alım planlarını bildiriyor. ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, bu sektörde beklenen artışı şöyle yorumladı: Elektrik dağıtım alanında istihdam eğiliminin artmasının birçok nedeninden biri de dönemsellik olabilir. Yaz tatili için tercih edilen Marmaris, Bodrum, Antalya gibi yerlerde, yaz sezonunda artan nüfus nedeniyle hem elektrik tüketimi hem de bu sektördeki istihdam ihtiyacı artıyor. Daha fazla bakım ekibine ihtiyaç duyuluyor ve bu durum muhtemelen elektrik, gaz, su dağıtım şebekelerinde bir istihdam artışı sağlıyor. Artışı tetikleyen bir diğer etmen de elbette özel elektrik dağıtım şirketlerinin artık doğrudan tüketiciye ulaşabilmesi.”

Madencilik sektöründeki işverenler +%20'lik bir görünüm ile iyimser bir işe alım hızı öngörürken Toptan ve Perakende Ticaret sektörünün görünümü +%17 oluyor. Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık ile Kamusal ve Sosyal Hizmetler sektörlerinde +%16'lık görünümlerle istikrarlı istihdam artışı beklenirken Üretim sektöründeki işverenler +%15'lik bir görünüm bildiriyor. En temkinli işe alım beklentileri +%12'lik görünümlerle Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ile İlaç sektöründe bildiriliyor.

Bir önceki çeyrekle kıyaslandığında, işe alım beklentileri yüzde 14 puan ile başta Restoran ve Otelcilik sektöründe olmak üzere 11 sektörden 10'unda iyileşiyor. Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü işverenleri yüzde 11 puanlık bir artış bildirirken Ulaştırma, Depolama ve İletişim sektörü görünümü de yüzde 9 puan daha güçleniyor. Diğer yandan Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü, İnşaat sektörü ve Üretim sektörü olmak üzere üç sektördeki görünümler yüzde 6 puan iyileşiyor. Ancak İlaç sektöründeki işverenler bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 puanlık bir gerileme bildiriyor.

2016'nın üçüncü çeyreğine kıyasla 11 sektörün tümündeki işverenler daha güçlü işe alım planları bildiriyor. En keskin iyileşmeler ise sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 24 puan ile Restoran ve Otelcilik sektörü ile Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektöründe görülüyor. İlaç sektöründeki işverenler, yüzde 14 puanlık önemli bir artış bildirirken, Madencilik sektörünün görünümü, yüzde 12 puan daha güçlenmiş durumda. Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü, Ulaşım, Depolama ve İletişim sektörü ve ile Toptan ve Perakende Ticaret sektöründeki görünümler yüzde 8 artıyor.

Haberin Devamı

Büyük ölçekli işletmeler en yüksek istihdam beklentisine sahip

İşverenler, önümüzdeki çeyrekte işletme ölçeği kategorilerinin dördünün istihdam seviyesinde artışlar bekliyor. Büyük ölçekli işverenler +%31'lik Net İstihdam Görünümü ile parlak işe alım beklentileri bildirirken Orta ve Küçük ölçekli işverenler sırasıyla +%18 ve +%14'lük görünümlerle istikrarlı işe alım faaliyetleri öngörüyor. Mikro ölçekli işverenler ise +%5'lik bir görünümle ılımlı işe alım planları bildiriyor.

Önceki çeyrekle kıyaslandığında, dört işletme büyüklüğü kategorisinin tümünde işe alım planları iyileşme gösteriyor. Büyük ölçekli işverenler yüzde 7 puan artış bildirirken Orta ölçekli işverenlerin görünümü yüzde 6 puan daha güçlü. Küçük ve Mikro kategorilerinde görünüm sırasıyla yüzde 5 ve 3 puan iyileşme sergiliyor.

Önceki yılın aynı dönemine göre Büyük ölçekli işverenler yüzde 16 puanlık önemli bir artış bildirirken Orta ölçekli işverenlerin görünümü yüzde 11 puan daha güçlü durumda. Hem Küçük hem de Mikro ölçekli kategorilerdeki işverenler yüzde 5 puanlık artışlar bildiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!