Ücretsiz kanser taraması Tire'de

Güncelleme Tarihi:

Ücretsiz kanser taraması Tirede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2017 18:20

Ücretsiz kanser taraması Tire'de

Haberin Devamı

İZMİR Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dilek Didem Ayyıldız'ın koordinesinde geçen 21 Kasım'da İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan mobil Kanserde Erken Teşhis/Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) Projesi'nin 11'inci ayağı Tire ilçesindeki tanıtım toplantısıyla başladı.

Tire Belediyesi Konferans Salonu'ndaki toplantıya İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dilek Didem Ayyıldız'ın yanı sıra Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, eşi Ceylan Tanrıseven, CHP'li Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in eşi Yüksel Çiçek, İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Neşe Zeren Nohutçu, İzmir İl Halk Sağlığı Kanserle Mücadele Şube Müdürü Ümit Altındağ, Tire Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Ulvi Toprak, Tire İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emre Davutoğlu, Tire İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut ve Tire İlçe Müftüsü Şaban Sadan katıldı.

Toplantıda konuşan Dilek Didem Ayyıldız, himayesinde süren projenin önemine değinip, "Dünyada her yarım saatte 10 kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını kaybetmekte. Biz burada konuşurken bile birçok kadın hayatını mem kanserinden kaybetti. Bu çarpıcı örnek sanırım meme kanserinin ne derece ciddi sonuçları olduğunu göstermekte. Bu derece tehlikeli olan bu hastalık, birçok türü ile yayılıp ilerlemeye devam ediyor. Kansere karşı verdiğimiz mücadelenin en önemli ayağı erken tanı olmalıdır. Hatta hasta olup iyileşmektense, hiç hasta olmamak en iyisidir. Bu da sık sık kontrollerde bulunmak ve kanserden uzak durmak adına elimizde olan gayretleri yerine getirmektir. Kansere karşı el ele vermeliyiz ve toplumsal bir mücadele içinde olmalıyız" dedi.

"5 DAKİKANIZI TARAMAYA VERİN, 5 YILINIZI TEDAVİYE VERMEYİN"

Hemcinslerine seslenen Ayyıldız, "KETEM Projesi çerçevesinde ilçelerimizi gezen, ayağınıza kadar gelen mobil tarama merkezine gidip, ücretsiz bir şekilde, ağrısız, sızısız şekilde, sadece 5 dakikanızı vererek tarama yaptırıp, momografinizi çektirebilirsiniz. 5 dakikanızı vermeye üşenmeyin. Allah korusun yarın bu hastalığa yakalanıp 5 yılınızı hastanelerde geçirmek ve kurtulmak için uğraşmayın. Meme kanseri her 8 kadından 1'inde görülmekte. Biz istiyoruz ki kişiler kendi sağlıklarını herkesten çok düşünsün. Yarın KETEM aracı buradan gittiğinde, Toplum Sağlığı Merkezi'ne bağlı sağlık ocaklarında ve hastanelerde bu taramalarını ihmal etmeyip, yaptırın. Bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz" diye konuştu.

"HER YIL ÜLKEMİZDE 175 BİN, İZMİR'DE 14-15 BİN KANSER VAKASI GÖRÜLÜYOR"

İzmir Halk Sağlığı Kanserle Mücadele Bölümü Müdürü Ümit Altındağ, kanserin vücuttaki anormal hücrelerin kontrol edilemez şekilde artmasıyla oluşan tehlikeli bir hastalık olduğuna dikkati çekip, "Kanser dünya üzerinde her geçen gün yayılarak artan ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Ülkemizde her yıl 175 bin kişi kanser hastalığına yakalanmakta. İlimizde ise bu sayı 14-15 bin civarlarında" dedi.

Altındağ, Türkiye'de kadınlarda en çok 'meme', erkeklerde ise en çok 'akciğer' kanserine rastlandığına dikkati çekip, "Kansere sebep olan 'kontrol dahili' ve 'kontrol dışı' sebepler var. Kontrolümüz dahilinde olan sebepler arasında; çevresel şartlar, beslenme şekilleri, yaşam şartları ve alışkanlıklar var. Kontrolümüz dışında olan sebepler arasında ise; genetik sebepler, ırksal özellikleri sayabiliriz" diye konuştu.

MOBİL KETEM TIR'IN GEZİP, BİLGİ ALDILAR

Toplantının ardından Dilek Didem Ayyıldız, koordinasyonundaki KETEM Projesi'nin 11 ayağı kapsamında Tire Cumhuriyet Meydanı, Kent Müzesi önünde, ücretsiz meme, rahim ağzı ve kolon kanserlerine yönelik tarama testleri yapan Mobil KETEM TIR'ını bereberindekiler ile gezip, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Tireli kadınlarla konuşup, uygulamadan memnun kalıp, kalmadıklarını öğrenen Ayyıldız, çevrelerindeki diğer kadınları da kanser taramasından geçmeleri için mobil KETEM TIR'ına yönlendirmelerini istedi.

Kamuran KIZILBOĞA / TİRE (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!