Ücretsiz Kanser Taramaları Devam Ediyor

Güncelleme Tarihi:

Ücretsiz Kanser Taramaları Devam Ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 12:47

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü, ücretsiz kanser taramalarına devam ediyor. Bugüne kadar 140 bin kişi kanser taramasından geçirilirken, 47 kişide kanser erken teşhis edilerek, tedavi edildi.
Kanser taramaları ve rahim ağzı kanseriyle ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin, tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini söyledi. Bu bağlamda Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde ücretsiz kanser taraması yaptıklarını belirten Kemik, "Tarama programı çerçevesinde aile sağlığı merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’ne başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahimağzı, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. 2013 yılından bugüne kadar ilimizde 40 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 45 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 55 bin kişiye rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda, 2013 yılından itibaren 26 kadınımızda meme kanseri, 12 kadınımızda rahim ağzı kanseri ve 9 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece 47 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 47 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" diye konuştu.
Rahim ağzı kanseriyle ilgide bilgiler veren Kemik, "Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan human papilloma virüsüdür (HPV). Bu virüs cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Rahim ağzındaki normal hücrelerin anormal hale gelip kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan tümördür. Dünyada servikal kanserler kadınlarda en sık görülen dördüncü kanserdir. Kadınlarda her yaşta görülmekle birlikte, 60-65 yaş aralığında daha sık görülmektedir. HPV ve Smear tarama testlerinin düzenli yaptırılması ile erken teşhis edilebilir. Rahimağzı kanserinin en sık rastlanan belirtileri, adet dönemleri dışında ve cinsel temas sonrası görülen kanamalar, menapoz sonrası olan kanamalar, kötü kokulu akıntılar, cinsel temas sonrasında olan ağrılardır. Rahimağzı kanserinden korunmak için, düzenli HPV taraması yaptırmak, düzenli smear testi yaptırmak, sigara ve alkol kullanmamak, tek eşlilik yada bariyer yöntem kullanmak, düzenli beslenmek, ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durmak, bitkisel gıdalara ağırlık vermek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan korumak, çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakınmak alınabilecek önlemler arasındadır" ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!