Ücretliye vergi iadesi kalkınca ne gelecek

OLAY yaklaşık 7 milyon ücretliyi yakından ilgilendiriyor.

Önce, emeklilerin vergi iadesi kaldırıldı. Bunun yerine, emekli aylıklarına yüzde 4 zam yapıldı.

Şimdi de 1 Ocak 2007’den, itibaren işçi ve memurların vergi iadesi kaldırılmak isteniyor.

Peki... İşçinin ve memurun vergi iadesi kaldırılınca, yerine ne gelecek biliyor musunuz? Şu andaki tabloya göre; özel indirim ya da en az geçim indirimi gelecek.

İKİSİ DE OLSAYDI

Bize göre, ücretlilere vergi iadesi uygulamasının kaldırılması yanlış. Yılbaşında, emeklilere vergi iadesi kaldırıldı. O gün bu gün, emekliler alış-veriş yaparken satıcılar "Teyze vergi iadesi kaldırıldı. Ne yapacaksın fişi?"
diyorlar. Bazen de bu uyarıya gerek kalmadan "Evladım, bana fiş lazım değil. Sen KDV’sinin birazını indir yeter" diyorlar.

Şimdi, ücretlilere vergi iadesi de kaldırılırsa, fiş-fatura alma olayı, iyice azalacak. Kayıt dışılık, biraz daha artacak...

Bizim gördüğümüz bu... Ancak, bizim değil, IMF’nin nasıl gördüğü önemli. Çünkü patron O...

Aslında hem vergi iadesi devam etseydi hem de özel indirim ya da en az geçim indirimi uygulaması getirilseydi, ne kadar iyi olurdu...

EN AZ GEÇİM İNDİRİMİ

En az geçim indirimi ya da özel indirim; insanın, insanca yaşabilmesi için, gerekli olan yeme, içme, ısınma vb. giderlerin karşılığı olan bir paranın, "vergi dışı bırakılmasını"
ifade ediyor.

AB ülkeleri de dahil, yabancı ülkelerde en az geçim indirimi, öteden beri başarı ile uygulanıyor. En az geçim indirimi ya da özel indirim uygulanmayan ülkelerde de (örneğin Fransa, Almanya) belli tutara kadar olan gelirlere "sıfır" vergi oranı uygulanıyor.

Bazı yabancı ülkelerdeki indirim tutarları, tabloda gösterilmiştir.

TÜRKİYE’DE NE OLACAK?

Asgari ücret brüt 531 YTL, net 380 YTL, açlık sınırı
573 YTL, yoksulluk sınırı 1.868 YTL olduğuna göre, Yeni Gelir Vergisi Kanunu’nda, insanın insanca yaşabilmesi için gerekli olan asgari geçim indirimi tutarı, bilin bakalım kaç YTL olacak?

İşin doğrusu, şu anda belli değil. Hiç değilse, asgari ücretin net tutarı kadar olmalı./images/100/0x0/55eb3b6ef018fbb8f8b3de3f

Ancak, buna ihtimal vermiyoruz. Bakalım, izleyip göreceğiz...
Yazarın Tüm Yazıları