Ücretlilerin ve emeklilerin vergi iadesinde son durum ne?

ÜLKEMİZDEKİ ücretlilerle emeklilerin sayısı 10 milyonu aşıyor.

Bu sayı ücretlilerin ailesiyle birlikte 40 milyonu yani nüfusun yaklaşık yarısını bulduğu için 'vergi iadesi' konusu önemli.

Yıllardır, ücretliler ve emekliler, alış-verişlerinde fiş ve fatura alıp, bunları biriktiriyor ve vergi iadesi alıyorlar.

Tutarı, bazıları için önemsiz olabilir ama işçi-memur ve emeklilerin bütçesine, küçük de olsa, bir katkı sağlıyor.

Bu arada, yasa değişiklikleri nedeniyle, vergi iadesi olayında son durumun ne olduğu ve 2004'de nasıl uygulanacağı merak ediliyor.

ÜCRETLİLERİN VERGİ İADESİ

Ücretlilere yıllardır 'özel gider indirimi' adı altında uygulanan vergi iadesi sistemi değişti. 1 Ocak 2004'den itibaren 'ücretlilerde vergi indirimi' adı altında, yeni bir uygulama başlıyor.

Buna göre, gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarının;

- 3 milyar liraya kadar yüzde 8'i,

- 6 milyar liranın 3 milyar lirası için yüzde 8'i, aşan kısmı için yüzde 6'sı

- 6 milyar liradan fazlasının, 6 milyar lirası için yüzde 7'si, aşan kısmı için yüzde 4'ü, ücretlilerin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilecek ya da işverenler tarafından, kendilerine nakden iade edilecek.

Önceden olduğu gibi, harcama belgeleri yine işverene verilecek. Ancak, 'vergi indirimi' hakkı kazanılan tutarın hesaplanmasında, gözönüne alınacak harcama tutarı, vergi matrahının (yani verginin üzerinden hesaplandığı tutarın) toplamını geçemeyecek (Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Md. 121).

Ücretlilerin 2004 yılı ücretleriyle ilgili vergi iadesiyle ilgili ayrıntıları belirleme konusunda, Maliye Bakanlığı yetkili kılındı. Bakanlığın, yakında bu konuda bir tebliğ ile uygulama esaslarını açıklaması bekleniyor.

EMEKLİLERİN VERGİ İADESİ

Maliye Bakanlığı, emeklilere yapılacak vergi iadesinin esaslarını yeniden belirledi. Buna göre, 1 Temmuz 2003 tarihinden itibaren, sosyal güvenlik kurumlarından (yani SSK, Bağ-Kur ve T.C Emekli Sandığı'ndan) emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alanlara;

- Daha önce üçer aylık dönemler halinde yapılmakta olan vergi iadesinin, 'yıllık dönem' esasına göre yapılması kararlaştırıldı.

- Ekim ayı içerisinde, Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ait vergi iade bildirimi verilmedi. Ancak, hak sahiplerine, Ekim ayı sonuna kadar Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde elde ettikleri aylıkların yüzde 5'i oranında 'avans ödemesi' yapıldı.

- Temmuz-Aralık 2003 aylarını kapsayan vergi iadesi bildirimi, 2004 yılının Ocak ayı sonuna kadar, ilgili banka şubesine verilecek.

- Ekim-Aralık 2003 dönemine ilişkin vergi iadeleri, ibraz edilecek bildirim üzerine öde-neceğinden, ayrıca bu döneme ait avans ödemesi sözkonusu olmayacak.

- Ocak 2004'te verilecek bildirim üzerinden hesaplanan vergi iade tutarından, daha önce ödenen avans mahsup edilecek. Kalan tutar, Ekim-Aralık vergi iadesi olarak ödenecek. Ancak Temmuz-Aralık 2003 döneminde, yeterli belgeyi toplayamayan emeklilerin, aldıkları fazla avansın aylıklarından kesilmesi yoluna gidilecek.

Özetle, emeklilerin yeni vergi iadesi de yukarıdaki gibi...
Yazarın Tüm Yazıları