Ücretli kariyer molası!

Güncelleme Tarihi:

Ücretli kariyer molası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 11:17

İlaç firması Pfizer’in Türkiye’de 1.000 çalışanı var. Yılda 60 bin başvuru alan içlerinden 150’sini seçen şirket işe alım sürecinde ince eleyip sık dokuyor. Rotasyon ve yurtdışına yönetici transferleri ile dikkat çeken Pfizer şimdi de sabbatical izinleri (kariyer molası) başlattı. Pfizer Türkiye ve Kafkaslar İK Direktörü Bahar Özen Şansal ile konuştuk.

Haberin Devamı

Ücretli kariyer molası
Gençlerin ilaç sektörüne ilgisi nasıl?
Biz yılda 60 bin başvuru alıyoruz, 150’ye yakın da işe alım yapıyoruz, yeni mezun veya çok az tecrübeli kişileri alıyoruz. Bizim için önemli olan pozisyona değil, şirkete yetenekleri katmak. O yüzden kişilerin tecrübeleri ve yetkinliklerinden çok, bir şey yapma arzuları, istekleri, merak ve iştahları var mı diye bakıyoruz. Bizim için şirketimize katılan herkes bir yetenek ve arzu ettiğimiz şey ileride Türkiye’de ya da globalde lider pozisyonlara gelmeleri. O yüzden ‘lider okulu’ diyoruz. 150 ülkede var Pfizer, Türkiye bu ülkeler arasında çok üst sıralarda, bizim yetenek programlarımız çok iyi biliniyor dışarıda, buraya danışmanlık almaya, bizden dinlemeye geliyorlar. 

Ne anlatıyorsunuz onlara, neyi iyi yapıyorsunuz?
Bizim bir iş amacımız, iş stratejimiz var ve buna çok paralel de bir İK uygulamamız var. Pfizer’de işe gelen herkes yaşamlara yıllar katmak için geliyor, bu bizim her gün işe gelme ve çalışma mottomuz. Tüm yetenek uygulamalarımızı da bir uygulama altında topluyoruz buna da Yetenex diyoruz. En iyiyi işe almayı planlıyoruz, genç, meraklı, istekli, değişime açık kişileri. Onları içeride geleceğin liderleri olarak yetiştirmeye çalışıyoruz, rotasyon çok önemli bir kültür. 2015’te 116 arkadaşımız rotasyona girdi. Kişinin yaptığı işten daha fazlasını yapabiliyor olması, kollarını sıvayıp farklı konulara gönüllü olması, farklı alanlarda da liderlik gösteriyor olması bizim için önemli. Biz kendi içimizden yöneticiler yetiştiriyoruz ve sonra bu arkadaşlar Türkiye’de ya da globalde üst seviyelere çıkıyor. 

Şu ana kadar yurtdışına kaç yönetici gitti?
40’dan fazla kişi globalde üst düzey rollerde şu anda. Pfizer Türkiye, bugüne kadar 70’ten fazla yöneticiyi yurtdışı Pfizer’lere gönderdi.  Gençler yurtdışı kariyer olanaklarını bilerek mi geliyor?Bence farkındalar ve de buna bakıyorlar. Çünkü yeni jenerasyon benim için kariyer olanakları neler, esnek çalışma var mı diye soruyor. Bize ‘sizde evden çalışma varmış, sabbatical uygulaması varmış’ diye bilerek geliyorlar. Bunları bloglardan, sosyal medyadan takip ediyorlar.

6-7 AŞAMADA İŞE ALIYORLAR
İşe alım süreciniz kaç aşamalı?
İşe alım süreçlerinde testlerden faydalanıyoruz, kimi zaman da vaka çalışmaları, role-play’ler yapıyoruz, değişik gözlerle bakmaya çalışıyoruz. Mülakatta da adaylar bir yönetici kurulunun önüne geçiyorlar. Ortalamada 6-7 aşamalı bir süreç.    

2016’da 150 kişi alacaksınız, siz CV’de neye bakıyorsunuz?
Ne kadar yerde staj yapmış, çalışma hayatına ne kadar istekli, ne kadar değişik şeyler denemiş, x şirkette pazarlamada çalışmış mı, Y şirkette finansta çalışmış mı... CV’sindeki renge bakıyorum. Hobilerine bakıyorum, bir sporda takım kaptanlığı vs yapmış mı... Bir de mülakat formalarımızda kendini anlatsan 3 özelliğin ne olurdu diye bir sorumuz var, ona bakıyorum. Mülakatta şirketi bilip bilmediğine bakıyorum, mesela pazar payını biliyor mu diye soruyorum. Her çalışan şirketinin pazardaki yeri, kaçıncı olduğu, karlılığı hakkında bilgi sahibi olmalı.

Esnek çalışmaya ne zaman geçtiniz?
Esnek çalışma bizde son 2 senenin trendi. Esnek çarşamba uygulamamız var, her çarşamba istediğin yerden çalış diyoruz. Cuma da rahat giyim var. Bunlar gençlere yönelik. Kıdemliler ‘bize uymuyor, çoluk çocuk var, evde oturamıyoruz’ dedikleri için, 15 yılını dolduran arkadaşlara da 3 ay sabbatical izni (kariyer molası, kişi bir süre kariyerine ara veriyor sonra kaldığı yerden devam ediyor) veriyoruz. Ücretli mi?Evet, ücretli ve yan hakları da devam ediyor. Ama kişi 1 yıl öncesinden müdürüne söylemeli. 

Haberin Devamı

6 ay elinde çanta satış yaptı
Bahar Özen Şansal, Koç Üniversitesi İşletme mezunu. Arthur Andersen’da 3 sene finansal denetim yaptı. Sonra bir iş ilanı ile Pfizer’e başladı. Pfizer’de rotasyon kültürünün bir parçası olarak satış, pazarlama, stratejik planlamada çalıştı, son 3 yıldır da İK’da. Şansal, Pfizer’de 16 yıl önce girdiği iş mülakatını şöyle anlatıyor: “O zamanki yönetici, ‘5 sene sonra kendini nerede hayal ediyorsun’ diye sordu, sonra benim verdiğim yanıtları beğenmeyip, ‘bu soruya şöyle cevap verilir’ diyerek bana koçluk vermişti. Sonra pazarlama direktörü ile görüştüm, bana ‘eline çanta alıp satış yapar mısın’ dedi, ‘yaparım’ dedim. Gerçekten de ürün müdürü olmak için işin mutfağını görmek gerekiyor, 6 ay kadar satış temsilciliği yaptım ve çok da keyif aldım. Elimde çantayla dolaşmaktan, hâlâ ellerimde nasırlarım durur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!