Ücretlerden geri plana atan var

Güncelleme Tarihi:

Ücretlerden geri plana atan var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 15:21

Ağız ve diş sağlığının, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı İlker Cebeci, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) ağız ve diş muayenelerini ödeme kapsamına alması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

‘Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan İlker Cebeci, “Ücretler nedeniyle birçok vatandaşımız diş sağlığını geri plana atmak zorunda kalıyor” dedi.
Diş çürüğü ve diş eti rahatsızlıklarının önemli hastalıklara zemin hazırladığına dikkat çeken Cebeci, şunları söyledi:
“Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları; şeker, kanser, kalp/damar ve solunum yolu hastalıkları ile ortak risk faktörlerini taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitlerine göre de diş çürüğü ve diş eti rahatsızlıkları yaygınlığı, tekrarlama oranları nedeniyle insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarının başında geliyor.

TEDAVİ İHTİYACI DAĞ GİBİ BÜYÜYOR

Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları aynı zamanda önlenebilir hastalıklar olmasına rağmen, tedavi hizetine ulaşmakta yaşanan zorluklar nedeniyle, bu hastalıkların bireylerin bünyesinde yaptığı yıkım artmaktadır. Genel tıp alanında hemen hemen tüm tedavi uygulamaları devletin ödeme kapsamındayken ağız diş sağlığı alanında kamunun tek başına ve yetersiz dağılımı ile koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerini vermesi mümkün olmamakta tedavi hizmetleri ihtiyacı da dağ gibi büyümektedir.

Haberin Devamı

KALP VE SOLUNUM HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

TDB Başkanı İlker Cebeci, ağız ve diş sağlığının tetiklediği hastalıklardan bazılarını şöyle sıraladı:
* Diş ve diş eti hastalığı olan 39-69 yaş grubunda kroner kalp hastalığı görülme riskinin 3-7 kat artıyor.
* Kötü ağız hijyenine sahip olan bireylerin kronik solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskinin 4-5 katına çıkıyor.
* 5-17 yaş grubu çocukların yüzde 60’ında var olan diş çürüğü ve diş eti enfeksiyonları büyüme yetersizliğine neden oluyor.
*İleri derecede diş eti rahatsızlığı, anne adaylarında 8 kat daha fazla erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek yapma riski yaratıyor.

BAKMADAN GEÇME!