‘Üçlü görüşme’ye giden Gabirel’e istifa çağrısı

Güncelleme Tarihi:

‘Üçlü görüşme’ye giden Gabirel’e istifa çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2016 15:20

Almanya’da gelecek yıl yapılacak seçimler için hükümet ortağı SPD’nin, Sol Parti ve Yeşiller’le şimdiden görüşmesi, CDU/CSU’yu kızdırdı. Olası ‘sol koalisyon’a tepki gösteren CDU/CSU’lular, görüşmede yer alan SPD lideri Gabriel’i de hükümetteki görevinden istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon hükümetinin ortağı SPD, federal hükümeti oluşturan büyük koalisyondan çıkmak istiyor. Mülteci krizi en başta Başbakan Merkel ve büyük koalisyonu yıprattı. Yabancı ve mülteci karşıtı AfD’yi güçlendirdi. Gelecek yıl yapılacak seçimlerde, seçim kampanyasında yine büyük koalisyon alternatifinin, daha çok AfD’ye yarayacağı korkusu hakim. SPD, başka bir koalisyon alternatifiyle, Sol Parti ve Yeşiller’le ortak kırmızı-kızıl-yeşil koalisyon seçeneğiyle seçime girmek istiyor. Üç parti aralarında benzerlikler, ayrılıklar ve ortak noktaları saptamak için bir toplantı yaptı.
SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de sürpriz yaparak, bu ilk toplantıya gitti. Gabriel, “Sadece sosyal felsefeci Oskar Negt’in konuşmasını dinlemeye geldim” dedi ama ziyaretiyle kırmızı-kızıl-yeşil koalisyon olasılığını ciddiye aldığı mesajını verdi. Üç partinin buluşması, gelecek seçimlerde sol koalisyon sondajı olarak yorumlandı. Kısa bir süre öncesine kadar bu seçenek pek mümkün görünmüyordu. Fakat üç parti de ilk toplantıda görüşmelere devam etme ve çalışma grupları kurma kararı aldı.

Haberin Devamı

GABRİEL’E İSTİFA ÇAĞRISI

Üç parti arasında en başta dış politikada çok derin görüş ayrılıkları var. Sol Parti, Almanya’nın NATO’dan çıkmasını, Rusya ile yakınlaşmasını istiyor. Bu görüş ayrılıklarında uzlaşmaları çok kolay görünmüyor. Ayrıca Yeşiller, gelecek seçimlerde Merkel’in partisi CDU ile koalisyon ihtimalini de açık tutmak istiyor. Üçlü sol koalisyon, Almanya’nın vergi, borç ve AB politikasında da değişiklik anlamına geliyor.
Üç partini buluşması, büyük koalisyon ortağı CDU/CSU kızdırdı. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, sol koalisyonun yöneteceği bir Almanya’nın ‘Avrupa ve dünya için istikrar riski’ taşıyacağını söyledi.
CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer daha sert çıktı. Scheuer, “Hedefleri sol bir cumhuriyet” dedi ve bu görüşmeye giden Gabriel için “Bir başbakan yardımcısının böyle bir buluşmaya gitmesi yakışık almaz. Eğer dürüst olsaydı, aslında görevi bırakması gerekirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!