Uçan Süpürge’de aile içi şiddet

UÇAN Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali dün törenle başladı. 13 Mayıs 2010 akşamına kadar da sürecek.

Haberin Devamı

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Festival’in teması: Kötülük.
Festival’in önemli bölümlerinden biri de erken evliliklere ve aile içi şiddete dikkat çeken, “İyi Günde, Kötü Günde”.
Evlilik ve aile kurumundaki kusurları, yanlışları eleştiren bu bölümde dört film gösterilecek.
Doğa Kılcıoğlu’nun yönettiği Kamerayla İzdivaç, evlilik programlarının insanlar için nasıl bir anlam/anlamsızlık taşıdığını gösteriyor. Soruna tarafsız bakıyor, saptamalarda bulunuyor.
Aile içi şiddete karşı kadın adaletini sergileyen Kısa Yoldan Adalet, Daniel Burkholz ile Sybille Fezer’in birlikte yönettikleri filmde, Hindistan’da aile içi şiddete uğrayan ve evlerinden atılan kadınların verdikleri mücadele gümüş ekrana geliyor.
Filmin önemli mesajı şu: Alternatif örgütlenme modeli.
Julian Engelmann’ın yönettiği Betondaki Yaralar adlı filmde, üç çocuk annesi 23 yaşındaki Ann’ın hayatındaki aile içi şiddet yansıtılıyor. Karin Pennanen’in Kaçak Gelin’i bir kadının kendi düğünündeki zihinsel geziyi dile getiriyor.
* * *
BU bölüm, Aile İçi Şiddet’in sınır tanımayan yaygınlığını, bütün coğrafyalarda kadın için nasıl bir bela olduğunu, hayatı zehrettiğini göstermesi bakımından bence ayrı bir önem taşıyor.
Festival’in birinci işlevinin kadınların dünyasındaki ana sorunları perdeye getirmek olduğunu söylemeye gerek yok.
Hele bizim gibi geleneksel ahlakın devam ettiği, töre kisvesi altında birtakım yanlış uygulamaların devam ettiği bir toplumda, bunun üzerinde durmak, sinemada işlemek çok daha etkili sonuçlar verecektir.
Gazete haberlerinde, televizyonlarda karşımıza çıkan olayları sinemada seyretmek, acı çekenleri alternatif çözümler aramaya götürecektir.
Onları bilinçlendirecek, direnç kazandıracaktır.
Festival’in simgelerinden biri de, “Genç Cadı Ödülü”.
Bu ödülün amacı, “Genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, onların sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek”.
“Genç Cadı Ödülü” için de Görkem Yeltan, Damla Sönmez, Nergis Öztürk, Berrak Tüzünataç, Saadet Işıl Aksoy, Selma Ergeç yarışacak.
Tematik festivalleri, seyirci açısından değerlendirdiğimizde hem halihazırda bilinçli bir kitleye, hem de bu tema sayesinde bilinçlenecek bir kitleye ulaşması açısından önemlidir. Zira sanata dayalı bir bilinçlendirme her zaman en etkin olanıdır.
* * *
AYRINTILI bilgi için başvurulacak adres:
www.festival.ucansupurge.org

Yazarın Tüm Yazıları