Uçaktan çabuk inmek için ne kadar ödersiniz

ABD’de havayolu seyahat trendleri üzerine araştırma yapan sanal bilet satış acentesi Airfarewatchdog, yolcuların yüzde 16’sının uçaktan hemen inip pasaport işlemlerini tamamlamak üzere ekstra ücret ödemeye hazır olduğunu açıkladı

Haberin Devamı

Pasaport kontrolünde uzayan kuyruklar, kaçırılan bağlantılar, harcanan saatler... Neredeyse her hizmetten para almaya başlayan havayolu şirketleri, uçaktan çabuk inmek için ön sıralardaki koltuklarda oturmak isteyen yolculardan ek ücret almaya hazırlanıyor. Ekstra hizmetlere soğuk bakan, ücret ödemek istemeyen yolcular, beklenenin aksine bu fikre ilgi gösteriyor.
Artık dünyada birçok havayolu şirketi, pencere kenarında, acil çıkış kapılarının bulunduğu geniş koltuk aralıklarına sahip yerlerde veya en önde oturmak isteyen yolcularından ek ücret talep ediyor. Geçen yıl ABD’de havayolu şirketleri koltuk seçiminden 631 milyon dolarlık ciro elde etti.

Bu uygulama sadece düşük maliyetli havayollarında değil, büyük şirketlerde de hızla hayata geçiyor. Havayolları, koltuk seçiminde yolculardan 9 ila 39 dolar arasında değişen fiyatlar talep ediyor. ıstatistikler, uçuşların yaklaşık yüzde 80’inin 15 dakikadan daha az rötarla yapıldığına dikkat çekse de yolcular vakit kaybetmemek için ekstra ücret ödemeye hazır.

Haberin Devamı

10 DOLARA UÇAKTAN ERKEN İNİN

-Airfarewatchdog’un araştırması yolcuların yüzde 16’sının bu fikre sıcak baktığını ortaya koyuyor. Bu oran içinde yüzde 60, ekstradan 10 dolar ödemeye hazır. Yüzde 16 oranındaki yolcuların 20 dolara kadar ödeme yapabileceğine dikkat çekiyor.
-Genellikle sadece kabin bagajıyla seyahat eden bu yolcular, havalimanına göre değişmekle birlikte pasaport sırasında en az 15 dakika, bazı terminallerde ise bir saate yakın daha çabuk çıkıyor.
-Uçakta hızlı çıkış için en avantajlı koltuklar ilk üç sırada.
-En arkadaki yolcunun uçaktan çıkış süresi bazen 20 dakikayı aşıyor.
-Daha arkadaki koltuklarda oturanlar özellikle tek koridorlu uçaklarda baş üstü bagajından çantalarını alanları bekliyor. Daha yavaş hareket eden çocuklu yolcular nedeniyle uçağın boşaltılma süresi hızla artıyor.

HEDEF HER GÜN UÇUŞ

THY’nin Edinburgh operasyonunun başında Ahmet Serhat Sarı var. Los Angeles Pazarlama Müdürlüğü’nden üç ay önce İskoçya’ya atanan Sarı, şehirdeki taksileri ve otobüsleri THY reklamlarıyla donatmış. Edinburg hattı, bölgede yaşayan Uzakdoğulu ve Hintli etnik nüfus, uygun fiyat ve iyi bağlantılar nedeniyle hemen ilgi görmeye başlamış. Önümüzdeki üç ayda doluluk şimdiden yüzde 80’i yakaladı. Bundan sonraki hedef Edinburgh’a her gün uçabilmek.

Haberin Devamı

İskoçya sizi çağırıyor

Türk Hava Yolları’nın ıngiltere’deki dördüncü uçuş noktası ıskoçya’nın başkenti Edinburgh oldu. Pazartesi, salı, perşembe ve cuma günleri karşılıklı yapılan seferlerde bilet fiyatları 31 Ağustos’a kadar gidiş-dönüş, her şey dahil 129 Euro’dan başlıyor.
Edinburgh’a ilk sefer, üzerinde THY’nin tüm çalışanlarının fotoğraflarının yer aldığı ‘Globaly Yours’ logolu Boeing 737-800’üyle gerçekleştirildi. Kaptan Pilot Rıdvan Faruk Özenç, ıkinci Pilot Hasan Özkandan, Kabin Amiri Neslihan Ceren Tutak, Miray Eren, Pınar Has, Fatmagül Falcı, Nagihan Elmakasta’dan oluşan ekiple dört saat 10 dakikada Edinburgh Havalimanı’na indik. Seferin açılışında Satış Pazarlama Başkanı Sezgin Sağlam, Basın Müşaviri Ali Genç ile Los Angeles Müdürü Fatma Yüceler de yolcular arasındaydı.
Su takının altından kokpitte açılan Türk ve ıskoç bayraklarıyla geçen uçağımız, gaydayla çalınan yerel müziklerle karşılandı. Resmi heyette en heyecanlı kişi ıskoçya Ulaştırma Bakanı Alex Neil’di. Konuşmasında “Artık Londra’dan aktarmalı uçmaya gerek yok. THY bizi ıstanbul’dan dünyanın her yerine götürecek” derken, Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Edinburgh’a konsolosluk açılacağının müjdesini verdi.
Edinburgh, hem tarihi ve turizmiyle farklı bir kent. şehri gezenler, iyi korunmuş tarihi yapıları ile Edinburgh’u Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a benzetiyor. Sürekli yağış alan kentte ağustos ayında yapılan müzik festivali sırasında adeta sokaklarda adım atacak yer kalmıyor. Festival, olimpiyatlar ve dünya futbol şampiyonasından sonra 3 milyon turistle en fazla ziyaretçi toplayan organizasyon. Konserler, Edinburgh Kalesi’nde düzenleniyor.

Haberin Devamı

KAŞMiR’İN MERKEZİ

İskoçya dediğinizde akla erkeklerin giydiği ‘kilt’ adı verilen etek geliyor. Orijinali koyun yününden yapılan kilt, aslında sekiz metre uzunluğunda. Çobanlar eteği aynı zamanda gece uyku tulumu olarak kullanıyor.  Her ne kadar artık kaşmir Moğalistan’dan ve Çin’den ithal edilse de hediyelik eşya satışlarında birinciliğini koruyor. Klon koyun Dolly’den, böbrek nakline birçok ilke imza atan Edinburgh Üniversitesi, dünyada ilk 10’da yer alıyor. Türk öğrenci sayısını da hızla artıran üniversite, şehrin gelişmesinde de önemli katkıya sahip.

GOLF’ÜN DOĞDUĞU TOPRAKLAR

Kentin etrafında geniş golf sahaları var. Açık denizin sert rüzgârları nedeniyle zaman zaman profesyonel oyuncuları bile zorlayan sahalarda ücretler oyun başına 20-100 Sterlin arasında değişiyor. Birçok turist, şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki 1446’da açılan Rosslyn şapel’ini ziyaret ediyor. Da Vinci şifresi filminin de çekildiği kilisenin temelinde kutsal kasenin olduğuna inanılıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları