Uçaklarda elektronik cihaz yasağının sebebi ne?

Güncelleme Tarihi:

Uçaklarda elektronik cihaz yasağının sebebi ne
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 08:41

Geçtiğimiz hafta ABD ve İngiltere tarafından, Türkiye dahil 8 ülkeye uygulanan elektronik yasağının sebebi ortaya çıktı. Bakalım türlü komplo teorilerine sebep olan yasağın sebebi ne?

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta, ABD ve İngiltere, içerisinde Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeden gelen uçaklarda elektronik cihazların taşınmasını yasaklamıştı. Yasağa göre, akıllı telefondan büyük herhangi bir elektronik cihaz, uçağın kabinine alınmıyordu.

Güvenilir bir kaynaktan edinilen bilgilere göre bu yasak, daha önce yaşanan bir olay yüzünden değil, önceden fark edilen birçok farklı sabotaj yöntemini önlemek için ortaya konuldu.

Aktarılan bilgilere göre, iPad ve diğer tabletlerin yasaklanması, gerçeğinden herhangi bir farkı olmayan ancak içi patlayıcı dolu sahte bir iPad'in bulunmasından sonra kararlaştırıldı.

Ayrıca iPad'in içine patlayıcı saklama yöntemi, bu yöntemlerden sadece bir tanesi olduğunu belirten görevli, diğer cihazlara da aynı yöntemin uygulanabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Örneğin Şubat 2016'da Somali'deki bir uçakta, bir laptop içerisine gizlenmiş bomba patlatıldı. Uçak yere bir problem olmadan inebildi, ancak eğer laptop kargo bölümüne konulmuş olsaydı hasar daha az olacaktı.

shiftdelete.net'in haberine göre elektronik yasağı laptop, tablet, e-kitap okuyucu, kamera ve dvd oynatıcı gibi elektronik cihazların tamamını içeriyor. Yasak İstanbul, Kahire, Amman, Kazablanka, Doha, Riyad, Abu Dabi ve Dubai'den gelen direkt uçakları kapsarken, aynı ülkelerden Avrupa aktarmalı yapılan uçuşlar ise yasak kapsamına alınmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!