Uçakla seyahat rehberi

YEDİ GÜNDEN KÜÇÜKLER UÇMAMALI

Prematüre yani erken ve düşük kilolu bebekler içinse ayrıca danışmanlık alınmalı. Kabin basıncındaki değişiklikler, bebeklerde rahatsızlığa sebep olur. Rahatsızlığı azaltmak amacıyla emzirmek gerekebilir. Ama bu sırada hava yutmamasına dikkat etmeli. Uzun uçuşlarda bebekler susuzluğa yetişkinlerden daha hassaslar, yeterli sıvı verilmeli.

HASTALAR, ÖNCE DOKTORA

Kanser, kalp ve damar, kronik solunum yolu hastalığı, epilepsi (sara), ciddi kansızlık, stabil olmayan diyabet, bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler alanlar, diyalize girenler ve sağlık durumunun uçuşa elverişliliği şüpheli olanlar mutlaka yolculuktan önce tıbbi danışmanlık almalı. Kullanılacak tüm ilaçlar yolculuk boyunca ulaşılabilir bir yerde, el bagajında bulunmalı. Mobil ritim düzenleyici alet ve otomotik defibilatörler için uzmandan yazılı belge almalılar. Ancak unipolar derivasyonlu kalp pili taşıyanların uçağın elektronik sistemiyle etkileşme ihtimali var. Bipolar derivasyonlu kalp pili taşıyanlar elekronik sistemden etkilenmezler.

HAMİLELER İÇİN RAPOR

Gebeliğin son ayı ve doğumdan sonraki 7 gün, uçuş için uygun değil. Genel olarak tek gebelikte uzun uçuşlar 36’ncı haftaya, çoğul gebelikte 32’inci haftaya kadar uygun. Birçok havayolu, doktor ya da ebe tarafından hazırlanan gebeliğin sağlıklı gittiğine dair ve 28’inci haftadan itibaren ihtimali doğum tarihini gösteren bir belge ister. Eğer uçuş zorunluysa, gebeliğin son 4 haftasındaysa veya komplikasyonlu bir doğum ihtimali varsa ayrıntılı bir rapor da ayrıca gerekecektir.

BULAŞICI HASTALIĞI OLANLAR

Uçak kabini içerisindeki hava saatte yaklaşık 20-30 kez ve her seferinde kabin havasının yüzde 50’si değişecek şekilde sirküle ediliyor. Dışarıdaki hava ile sirküle edilen hava birtakım filtrelerden geçer ve birçok partikül, bakteri, mantar ve virüslerin çoğu tutulur. Ancak uçak hava alanında ve havalandırma sistemi kapalı şekilde uzun süre bekleyecek olursa bulaşıcılık oranı yükselir. Bulaşıcılığı önlemek için bulaşıcı hastalığı olanlar hava yoluyla seyahatten kaçınmalı. Öte yandan, sıtma, sarı ateş gibi sivrisinek benzeri bir vektörle bulaşan hastalıkların görüldüğü ülkelere seyahat sırasında bazı önlemler alınıyor.
Yazarın Tüm Yazıları