Üç ülkenin gündemi yükseköğretim

Güncelleme Tarihi:

Üç ülkenin gündemi yükseköğretim
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 09:24

Cezayir’de yükseköğretim mezunlarının yüksek işsizlik oranına çare bulmak için harekete geçti. Suudi Arabistan’da yayınlanan verilere göre her üç üniversite öğrencisinden biri eğitimini yarıda bırakıyor. İrlanda’da ise başka ülkelerden gelen öğrenciler için, üniversite sonrasında iki yıl çalışma fırsatı sunulacak.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMALARDA İŞBİRLİĞİ ARTIYOR
CEZAYİR: Hükümet çeşitli disiplinlerde ihtisaslaşacak, güçlü ve entegre bir yükseköğretim için harekete geçtiğini geçen ay kamuoyuyla paylaştı. Böylelikle yükseköğretim kurumlarındaki araştırma potansiyelinin artırılmasının yanı sıra üniversite mezunları arasındaki yüksek işsizlik oranlarının da azaltılması hedefleniyor. Proje kapsamında üniversiteler arasında özellikle araştırmalardaki işbirliklerinin ve endüstri bağlantılarının güçlendirilmesi planlanıyor. Böylelikle yükseköğretimin ülkedeki sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara daha fazla cevap verebilir düzeye gelmesi amaçlanıyor.

ÜÇ ÖĞRENCİDEN BİRİ AYRILIYOR
SUUDİ ARABİSTAN: Ülkenin Eğitim Bakanlığı tarafından martta yayınlanan verilere göre, her üç üniversite öğrencisinden biri eğitimini yarıda bırakıyor. Uzmanlar bunun, pazarın ihtiyaç duyduğu eleman gereksiniminin karşılanmasında sıkıntı yaratabileceğini söylüyor. Ülkede özellikle mesleki ve teknik eğitim gerektiren meslek alanlarında sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor. Öğrencilerinse sadece yüzde 4’ü mesleki ve teknik eğitimi tercih ediyor. Uzmanlar işgücü talebinin yükseköğretimde göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısı yapıyor.

Haberin Devamı

MEZUNİYET SONRASI İKİ YIL ÇALIŞMA FIRSATI
İrlanda: Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Topluluğu (EEA) dışından ülkeye lisansüstü eğitim için gelen uluslararası öğrencilerle ilgili yeni bir adım atıldı. Buna göre İrlanda’da yüksek lisans ya da doktora yapan öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra iki yıl daha ülkede kalabilecek. Yeni düzenleme mezunlara çalışma izni de verecek. İrlanda’nın Trinity College Dublin gibi önde gelen üniversiteleri bu adımın, ülkenin uluslararası öğrencilerin gözündeki olumlu imajını artıracağını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!