Üç arkadaş, 30’ar bin lira maaşı bırakıp iki şirket kurdu

Güncelleme Tarihi:

Üç arkadaş, 30’ar bin lira maaşı bırakıp iki şirket kurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 11:06

Barkın Pınar, Özüm Sönmezalp ve Cenk Kazancı, Borusan ve Kosifler’de 30’ar bin TL maaşla çalışıyordu. Kendi işlerini kurmak isteyen üç arkadaş sonunda cesaret edip 8 ay önce iki şirket kurdular ve 20 milyon lira ciroya koşuyorlar.

Haberin Devamı

SON yıllarda gençlerimize girişimcilik aşılamak için yürütülen çabalar meyvelerini veriyor. 9 ila 18 yıldır Borusan Oto ve Kosiflerde çalışan 1972 ve 1976 doğumlu Barkın Pınar, Özüm Sönmezalp ve Cenk Kazancı, yaklaşık 30’ar bin TL olan maaşlarını bırakıp geçen yılın sonuna doğru iki şirket kurarak ortak oldular. Şirketlerden birini Borusan ve Kosifler’deki BMW satış tecrübesine dayanarak ‘premium (lüks oto) kiralama ve ikinci el satış’ için diğerini de ‘Döner Market’ markasıyla restoran zinciri yaratmak amacıyla kuran Barkın, Özüm ve Cenk’in şu anda 42 çalışanı ve bu yıl ciro 20 milyon liraya koşuyor. Barkın Pınar şöyle anlatıyor bu çok yeni ve ilginç girişimcilik öyküsünü:

RAHATIMIZ YERİNDEYDİ

“Üç iyi arkadaşız. Ben ve Özüm 1976 doğumluyuz. Cenk 1972 doğumlu. Dostluğumuz BMW netmork’ünde başladı. Cenk 18 yıl, ben 13 yıl Kosifler Oto’da çalıştık. Özüm de 9 sene Borusan Oto’da çalıştı. Ben ve Cenk Kosifler’de BMW satış yöneticisiydim. Özüm ise BMW marka yönetiminde çalışıyordu, daha sonra Aston Martin Marka Müdürü oldu. Ortalama aylık gelirlerimiz 30 bin lirayı geçiyordu. Hiçbir harcamamız yoktu ve yılda 10-15 kez yurt dışına da çıkıyorduk. Aslında rahatımız yerindeydi. Ancak, üçümüz de ‘birgün kendi işimizi yapar mıyız’ diye hep konuşurduk.

ÖNCE RESTORAN DENEYİMİ

Biz böyle konuşurken Özüm ‘ben ayrılıyorum’ dedi. Biz tabii ki ona imrendik. Kendisi, Günaydın Restoran’ın sahibi ile Burger House’u kurdu. Çok başarılı oldular. 6 yılda 25 şubeye ulaştılar. Sonra da ortaklıktan ayrıldılar. Biz de Cen ikel iş kurmak istiyoruz ama Özüm sonuçta bir marka kurmuş ve başarmış. Önce onunla ‘üç ortak’ bir tane Burger House franchising’i aldık. İlk ortaklığı böyle kurduk. Geçen yılın ekim ayında Cenk ‘ben de ayrılıyorum, kendi işimizi kuralım’ dedi. Aralık ayında da ben ayrıldım ve böylece üç ortak tam anlamıyla gönlümüzdeki işleri kurmaya hazır hale geldik.

DÖNER VE AZ KULLANILMIŞ OTO

Özüm, ‘Trend döner işinde. Ben bir döner markası kuracağım’ deyince; Cenk de ‘ben de kullanılmış oto kurayım’ dedi. Ben de ‘öyleşse oto kiralama işini de ben yapayım’ dedim ve üç ortak üç ayrı işte ortak olarak başladık. Şimdi iki şirketimiz var. Otomobil işinde premium kiralama ve kullanılmış oto satışını aynı şirketten yapıyoruz. Kullanılmış otolar kendi kiralıklarımızdan, BMW ve Mercedes’in büyük bayilerden 20-30 adetlik toplu alımlarımızla geliyor. azkullanilmisoto.com sitemizi ve çok güzel bir ‘oto foto stüdyosu’ kurduk. Garantili, 1 hafta veya 1000 kilometre geri alım garantili satıyoruz. Döner markamızı gıda şirketimizde büyütüyoruz. Burger ekmeğinde döner sunuyoruz. Renklerimiz siyah ve kırmızı. Franchising vermeye de başlıyoruz.”

HEDEFİN İKİ KATI SATIŞ YAPIYORUZ


BARKIN Pınar, şöyle devam ediyor: “Şubat ayında Borusan Otomotiv karşısına oturup ‘kiralama şirketi kurduk otomobil satın almak istiyoruz’ demiştik. Ayhan Özer ve Eşref Bey (Biryıldız) ‘kaç otomobil alacaksınız’ diye sormuşlardı. Biz ‘yıl sonuna kadar 100’ demiştik. Biraz endişe ettiler ve ‘100 otomobil tahsis ederiz ama alamazsanız cezai yaptırımları var’ dediler. Ağustos’ta 100’ü geçiyoruz ve bir 100’lük alım için masaya oturacağız. Bu yıl 200 olacak gibi görünüyor. Gıda tarafında da yıl sonuna kadar önce kendimiz 3 adet Döner Market açmayı hedeflemiştik. Sonra franchising verecektik. Üçüncüyü çok yakında açıyoruz. Şu anda restoranlarımızda 28, otomobil tarafında 14 kişilik istihdamımız var. Ciromuz da 20 milyon liraya gidiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!