TZOB Başkanı Bayraktar:

Güncelleme Tarihi:

TZOB Başkanı Bayraktar:
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 15:19

- "(Et fiyatları) Özellikle TMO'nun hem üreticiyi koruma adına hem sürdürülebilir üretim hem de tüketiciyi koruma adına buğdayı, mısırı ve çeltiği aldığı gibi, ESK de et piyasasına müdahale etmeli"- "Özellikle besi hayvan maliyeti yüzde 69, yem maliyeti yüzde 25'ler civarında gidiyor. Bu alanlarda üreticimizi desteklememiz lazım"- "Alışveriş merkezlerine baktığımızda, üreticiden 5 kat fazla para kazandığını görüyoruz. Burada bir haksızlık, spekülasyon var"

Haberin Devamı

SAKARYA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, et fiyatlarına ilişkin, "Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hem üreticiyi koruma adına hem sürdürülebilir üretim hem de tüketiciyi koruma adına buğdayı, mısırı ve çeltiği aldığı gibi, Et ve Süt Kurumu da (ESK) et piyasasına müdahale etmeli" dedi.

AA Sakarya Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Bayraktar, et fiyatlarında spekülasyon olduğunu söyledi.

Değerlendirme yaptıklarında 250 kilogram karkas ağırlıktan üreticinin 498 lira kazandığını gördüklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Buna karşılık ESK'nin karkas ağırlıktan 538 lira kazandığını görüyoruz ama alışveriş merkezlerine geldiğimizde bu canlı ağırlıktan 2 bin 500 lira kazandığını görüyoruz. Yani üretici 7 ay hayvanına bakacak, bundan 498 lira para kazanacak, ESK bundan 538 lira para kazanacak ama alışveriş merkezlerine baktığımızda üreticiden 5 kat fazla para kazandığını görüyoruz. Burada bir haksızlık, spekülasyon var."

Haberin Devamı

Bayraktar, bu spekülasyonu zaman zaman sebze ve meyvede gördüklerini, artık bu düzenin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Bu şekilde gitmeyeceğini dile getiren Bayraktar, "Üreticiye de tüketiciye de yazık oluyor. Ette spekülasyonu engellemek için yapılması gerekenler var. Bunlardan bir tanesi üretimi artırmamız lazım. Üretimi artırmak için de üreticiyi desteklemememiz lazım. Özellikle besi hayvan maliyeti yüzde 69, yem maliyeti yüzde 25'ler civarında gidiyor. Bu alanlarda üreticimizi desteklememiz lazım" ifadelerini kullandı.

Verilen besi yemi desteğinin üreticiye ulaşmadığını gördüklerini, bunun ayrı bir problem olduğunu anlatan Bayraktar, besi yemi desteğinin direkt üreticiye verilmesi gerektiğini vurguladı.

Gübre desteklerinin de yapılan zamlarla üreticiye yansımadığını gördüklerini anlatan Bayraktar, "Gübre fiyatlarındaki artıştan bunu görmemiz mümkün beside olduğu gibi yine gübrede de desteğin direkt üreticiye verilmesini talep ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "ESK et piyasasına müdahale etmeli"

"Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hem üreticiyi koruma adına hem sürdürülebilir üretim hem de tüketiciyi koruma adına buğdayı, mısırı ve çeltiği aldığı gibi, ESK'nin da et piyasasına müdahale etmeli" diyen Bayraktar, ESK'nin zaman zaman üreticiyi koruyan bir fiyatla eti alıp, tüketiciyi kollayan fiyatla da piyasaya arz etmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bayraktar, ESK'ye bu konuda büyük ihtiyaç olduğunu düşündüklerini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunun dışında ülkemizde üretici birliklerinin çok fonksiyonel olmadığını görüyoruz. Türkiye'de bu manada ekonomik kuruluşların çok güçlü olması, piyasaya girmesi hem üreticiyi hem tüketiciyi kollayan bir mekanizmaya kavuşması lazım. Bunlar yapılmadığı takdirde üreticinin çok ucuz fiyattan ucuz maliyetle üretim yapması da yetmiyor. İşte bugün gördüğümüz gibi ucuz da yapsak, maliyetler yüksek de olsa, maliyetler düşük de olsa bu tüketiciye her halükarda aracıların kazandığı bir düzende, aracıların kazandığı bir sistemde tüketiciye yine pahalı gidiyor. Dolayısıyla bu düzeni değiştirmemiz lazım, bununla ilgili de mekanizmalarımızı kurmamız lazım. Hem üreticiyi sürdürülebilir noktada tutmamız lazım bu ülkenin gıda güvencesini sağlamak üzere hem de tüketicimizin sağlıklı ürünlere ucuz bir şekilde kavuşmasını sağlamak lazım."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!