TZD’den sebze meyve raporu

Güncelleme Tarihi:

TZD’den sebze meyve raporu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2008 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de üretilen 40 milyon ton sebze ve meyvenin sadece 9 milyon tonunun hallere girdiğini ve kayıt altına alındığını belirterek, "31 milyon ton sebze ve meyve illegal yollarla tüketicinin önüne geliyorsa pes... bu bir faciadır" dedi.

Yetkin, İçkale Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında, TZD tarafından hazırlanan "Sebze Meyve Raporu"nu açıkladı. Toptancı hallerinin işlevlerini yerine getiremediğini, bu hallerin kuruluşunda yetki karmaşası yaşandığını belirten Yetkin, şunları kaydetti:

"Hallerin denetlenmesi konusunda da en büyük engellerden birisi yetki karmaşasıdır. Haller Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve belediyeler arasında bir yetki karmaşasının içine çekilmiş bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen toplam 40 milyon ton sebze meyvenin yalnızca 9 milyon tonu hallere girmekte ve kayıt altına alınmaktadır. 31 milyon ton sebze ve meyve illegal yollarla tüketicinin önüne geliyorsa pes...bu bir faciadır."

Yetkin, sebze ve meyvenin genel ortalama satış fiyatı 1 YTL kabul edildiğinde, kayıt dışı işlem gören 31 milyon ton sebze meyvenin satış değerinin 31 milyar YTL ettiğini ve bu rakamın 25 milyar dolara denk geldiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!