TYB'nin "Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri" sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

TYBnin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 22:01

TYB'nin "Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri" sahiplerini buldu

Haberin Devamı

Mehmet AKTARAN / İstanbul, (DHA) - TÜRKİYE Yayıncılar Birliği tarafından her yıl verilen “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, bu akşam Park Bosphorus Hotel'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Törende konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Hükümet, bakanlar ve Cumhurbaşkanı'na karşı yapılan her türlü eleştirinin içeriğine bakılmadan hakaret sayıldığını belirterek, “Gazetelere, yayınevlerine, basın kuruluşlarına kayyum atanıyor. Kayyumlar gazeteleri kapatıyorlar. Yayınevlerinin başına da aynı şeyin gelebileceğini öngörebiliriz. Karamsarız, maalesef daha kötü günler göreceğiz. Ama mücadeleye de devam edeceğiz dedi.

Konuşmanın ardından ödüllerin verilmesine geçildi.

“Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödüllerine bu yıl gazeteci-yazar Hasan Cemal, ALFA Yayın Grubu ve Kırşehir'de geçen yıl Eylül ayında saldırıya uğrayarak yakılan Gül Kitabevi değer görüldü.

Hasan Cemal'e ödülünü Metin Celal verirken, Gül Kitabevi sahipleri Eşref Odabaşı ve Sait Akıllı'ya ödülünü BESAM Başkanı Esen Arslandoğan, ALFA Yayın Grubu adına Everest Yayın Yönetmeni Cem İleri'ye ödülünü ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto takdim etti.

Ödülün verilmesinin ardından konuşan Hasan Cemal, şunları söyledi

“47 yıllık aktif gazetecilik sürecinde başka bir iş yapmadım. Fakat mahkemelerden kurtulamadık. Yolum hapse düşmedi ama mahkemelere çok düştü. Kitaplarımla ilgili hukuk tarihine geçecek bir olay yaşandı. Gaziantep'te bir evdeki baskında bu 2 kitap bulundu. Mahkeme kararıyla yasaklandı. Bir süre sonra yasaklama kararı kaldırıldı ve bu sefer dağıtımı ve satışı yasaklandı. Bunu hiç anlayamadım. Kitapların basımının ve dağıtımının yasaklandığı bir ülkede ne ifade ne düşünce özgürlüğü olur. Ne de demokrasi olur. Bunun kavgası devam eder, böyle bir şey olmaz. Askeri yönetim dönemlerinde, silahlar konulur, yanına kitaplar konulur ve suç aleti olarak teşhir edilir. Bunu çok yaşadık. Yine kitap suç aleti. Kitap yine silahla yan yana konulabiliyor. Böyle bir ülkede ifade özgürlüğü nereye gidebilir Bu ülkede ifade özgürlüğü her gün ölümcül darbeler alıyor.

Ödül töreni, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!