Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2014 11:23

Türkiye'de 12 milyon kadar kullanıcısı olan Twitter'ın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kapatılması sonrası Twitter harekete geçti. Dün gece Türkiye'de avukat arayışına giren Amerika merkezli şirket ilk etapta avukat bulmaya çalıştı. Bilişim davalarının deneyimli isimlerinden Av. Gönenç Gürkaynak konu ile ilgili bu sabah Ankara'ya gitti. Bu arada Twitter'ın kapatılmasına gerekçe gösterilen mahkeme kararlarından birinin ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım'ın başvurusu sonrası alındığı belirlendi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere çok sayıda siyasinin eleştiri konusu yaptığı 'Twitter'ın kapatılması kararı' Türkiye'nin bir numaralı gündem konusu oldu. Kararın muhattabı şirket Twitter ise dün geceden bu yana yoğun bir mesai içinde.

'GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'

Gece geç saatlerde Türkiye’den avukat arayışına giren Twitter, bilişim davalarının tecrübeli isimlerden Av. Gönenç Gürkaynak ile anlaştı. Av. Gürkaynak, sabah saatlerinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’yla (TİB) görüşmek için Ankara'ya gitti.

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi
HÂKİM, SAVCI VE AVUKATLARDAN "TWİTTER" TEPKİSİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Gürkaynak, Twitter’ın Türkiye’deki avukatı olduğunu doğruladı. Twitter’ın çözüm için harekete geçtiğini belirten Gürkaynak, görüşmelerin şu anda sürdüğünü ifade etti. Gürkaynak, daha önce YouTube’un kapatılması davasında görev yapan isimler arasında yer almıştı.

Haberin Devamı

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi
TWITTER GECE YARISI KAPATILDI


'4 TEDBİR KARARI VAR'

Öte yandan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) tarafından twitter.com adlı internet sitesi için 4 koruma tedbiri bulunuyor. Bunlardan ikisi Anadolu 5. Sulh Ceza ve 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nce alındı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım'ın başvurusu Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sonuca bağlandı. Anılan mahkemenin karar numarası 2014/181 olarak kayıtlara geçti.

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi
KOCASAKAL, BAŞSAVCI SALİHOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

'BU İKİ HESAP İÇİN İSTENDİ'

Eski Bakan Yıldırım ve oğlu adına mahkemeye başvuran avukat Serkan Bayram, ilgili hesaplara erişimin engellenmesini istedi. Erişimi engellenen Twitter hesabının "https://twitter.com/oyyokhırsıza" olduğu belirlendi.

Aynı başvuruda erişimine engel istenen bir diğer adresin ise "https://hirsizaoyyok.wordpress.com" olduğu görüldü. Mahkemeye başvuru 18 Mart günü yapıldı. Mahkeme aynı gün aldığı karar ile anılan hesaplar için erişimin engellenmesi kararı verdi. Mahkeme alınan kararın Erişim Sağlıyıcıları Birliği'ne gönderilmesi kararı verdi.

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi

BİR KARAR DA 'İSMET ÖZEL' İÇİN

Haberin Devamı

Mahkeme kararlarından biri ise Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alındı. Anılan karar için ise 14 Şubat 2014'te başvuru yapıldı. Başvuru gerekçesi ise "İsmet Özel" isimli sahte bir hesabın kapatılması... Mahkeme aynı gün verdiği kararda anılan hesabın erişimine engel kararı verdi. Benzer bir kararın ise Samsun'da verildiği öğrenildi.

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi
3 TWEET ATAN 1 LİRA ÖDEYECEK

'KARARI BİZ ALMADIK'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter'e erişim yasağı ile ilgili "Anılan engellemeyle ilgili istanbul cumhuriyet başsavcığı tarafından talep olunmuş veya alınmış bir karar yoktur" açıklaması yaptı.

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi

'GEREKÇELENDİRME YANLIŞ'

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi

Haberin Devamı

Yargıçlar Sendikası (YARSAV) üyesi hakim Hüseyin Nuh Köse, Twitter’ın kapatılmasına yönelik bir mahkeme kararı olmadığını, kapatma işlemini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) isteği sonrası olduğuna işaret ederek “Buraya yanlış bir bilgi var. Twitter’ın kapatılmasına yönelik bir savcılık veya mahkeme kararı yok. Ancak, çeşitli mahkemelerin, aldığı kararlar Twitter’ın kapatılması için gerekçelendirildi. Ancak bu doğru gerekçelendirme değil. Karardan hicap duyuyoruz. Bu karar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de aykırı” dedi.

BİR AÇIKLAMA DA ANKARA BAROSU'NDAN

Ankara Barosu, Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın derhal kaldırılması talebi ile BTK'ya başvurdu. Ankara Barosu Başkanı Avukat Sema Aksoy, kendisini TMK 10 maddeye göre yetkili sayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının koruma tedbiri kararına karşı da İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine başvuracaklarını belirterek “Ankara Barosu olarak biz de twitter kullanıcıyız, menfaatimiz var. Yasa yollarına sonuna kadar başvuracağız"dedi.

Haberin Devamı

'KARAR YANLIŞ UYGULANMIŞ'

Avuka Umut Metin ise konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede mahkeme kararlarının yanlış uygulandığına işaret ederek "Mahkemelerin verdiği kararlar siteye erişimin engellenmesi değil içeriğe erişimin engellenmesidir. Bu engelleme kararları münferit Twitter kullanıcılarına ilişkindir. Özel bir şirketin mahkeme kararlarına uymamasının yaptırımı Uluslararası Sözleşmeler ile Milletler Arası Hukuk Kuralları çerçevesinde düzenlenmiş ve yaptırımlara bağlanmıştır. BTK’ise uluslararası müracaat yerine bütünü ile siteye erişimi engellemiştir. Bu hali ile mahkeme kararları yanlış ve genişleterek uygulanmış aynı zamanda Anayasanın 22. maddesinde belirtilen 'Haberleşme Hürriyeti' ve 26. maddesinde belirtilen “Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti” ihlal edilmiştir" şeklinde konuştu.

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi
TWITTER YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK

Haberin Devamı

Twitter’dan flaş Türkiye hamlesi
ÜÇ TWEET ATAN BİR LİRA ÖDEYECEK

'BİZ KAPANMASINI İSTEMEDİK'

Twitter’ın kapatılmasına gerekçe olarak gösterilen davalarla ilgili Samsunlu vatandaşın avukatı Adnan Aydın, “Twitter’ın kapatılması gibi bir talebimiz olmadı. Müvekkilimle özel husumeti olan bir kişi, müvekkilimin adını kullanarak çeşitli sosyal medyada hesaplar oluşturmuş ve bu hesaplara başka yerlerden temin ettiği uygunsuz müstehcen fotoğraflar yüklemiş. Biz de bu sayfaların erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak twitter ulaşımı tamamen engellenmiş, bizimle doğrudan bir ilişkisi yoktur” dedi. (DHA)
dgokce@hurriyet.com.tr; azizozen@hurriyet.com.tr; austa@hurriyet.com.tr; acan@hurriyet.com.tr

Ayrıntılar geliyor...

BAKMADAN GEÇME!