Tweet cezası

Güncelleme Tarihi:

Tweet cezası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2017 23:25

Cumhuriyet gazetesi internet sitesi genel yayın yönetmeni Oğuz Güven, attığı haber tweet’leri nedeniyle 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Güven’in cezasını ertelemedi. Basın meslek örgütleri karara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

DENİZLİ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in trafik kazasında ölüm haberini ‘İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti’ başlığıyla Twitter’da paylaşıp kısa sürede silen Cumhuriyet gazetesi internet sitesi genel yayın yönetmeni Oğuz Güven’in yargılandığı davada karar çıktı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada son savunmasını yapan Güven, “Kelime hatası nedeniyle 52 saniyede tarafımdan sildirilen ve suç konusu edilen tweet’in altında teknik olarak bir yorum olması mümkün değil. Dolayısıyla tweet’le altındaki yorumları birbirine bağlayıp buradan bir suç yaratmak da söz konusu olamaz. İddia makamı, bu niyet okumadan bir suç çıkaramayacağını anlamış olmalı ki, bir de ‘PKK suçu bulayım’ demiş. Suç olarak da gazetemizin haberini paylaşan iki gazetecinin tweet’ini retweet etmemi gerekçe göstermiş. Sayın savcı 2.5 yıl önceki haberlerden de beni sorumlu tutmuş. Bu iki tweet’e konu olan haberle ilgili dava açılmış mı? Hayır. ”

2 SUÇTAN 3 YIL HAPİS
Mahkeme, Güven’i, ‘PKK/KCK silahlı terör örgütünün bildiri veya açıklamalarını yayınlamak’tan 1 yıl 2 ay 17 gün, ‘FETÖ/PDY propagandasını yapmak’ suçundan ise 1 yıl 10 ay 15 gün olmak üzere 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme cezayı ertelemedi.

KABUL EDİLEMEZ
Basın Konseyi: “Oğuz Güven’e sadece 52 saniye yayında kalan bir tweet nedeniyle 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezası verildiğini üzüntüyle öğrendik. Tek kelimeye 3 yıl hapis, dünyanın hiçbir demokratik ikliminde kabul edilemez. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesine bunun geçerliliğini anlatamayız. Bir yayın yönetmeninin, böyle bir davada bu kadar ağır bir cezaya çarptırılması adalet duygusunu zedeler ve ‘intikam alma’ görüntüsü yayar.”

BİR BAŞLIK NEDENİYLE 3 YIL
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş: “150 gazeteci şu an içerdedir, tutukludur. Bir başlık nedeniyle arkadaşımız 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezasına çarptırıldı. Gazetecilerin mesleklerini yapmalarına izin verilmesini istiyoruz. Tüm tutuklu meslektaşlarımızın özgür bırakılmasını istiyoruz.”

GAZETECİLERİ DÜŞMAN GÖRME ZİHNİYETİ
Türkiye Gazeteciler Sendikası: “Bu karar dört yönetici ve çalışanı cezaevinde tutulan Cumhuriyet‘e yönelik siyasi baskıların devamı niteliğindedir. Güven’e verilen hapis cezası gazetecileri düşman görme zihniyetinin bir ürünüdür. Sadece 52 saniye çevrimiçi kalmış bir tweet nedeniyle Güven’e 3 yıl 1 ay hapis ceza vermek ‘basın özgürlüğü’nü ayaklar altına almaktır.”

BAKMADAN GEÇME!