Tuz kullanımı günde 6 gram azaltıldığında bir çok hastalığın önüne geçilebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Tuz kullanımı günde 6 gram azaltıldığında bir çok hastalığın önüne geçilebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 11:36

Tuz kullanımı günde 6 gram azaltıldığında bir çok hastalığın önüne geçilebiliyor

Haberin Devamı

 İSTANBUL,(DHA) SULTANGAZİ Kaymakamlığı, Sultangazi Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen programla bilinçli tuz tüketimine dikkat çekildi. “Gençler Bilgilenir Toplum Bilinçlenir; tuzu azaltırsak yaşam kalitemiz yükselir” konulu programa konuk olan Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu ile Nefrolog Doç Dr. Murathan Uyar, sağlıklı bir yaşam için tuz tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi.

Sultangazi Kaymakamlığı, Sultangazi Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen programla bilinçli tuz tüketimine dikkat çekildi.

"TUZUN 1 GRAM AZALTILMASI,KALP KRİZLERİNDE YÜZDE 34 AZALMA MEYDANA GELİYOR"

Toplumda tuz tüketiminin azaltılması yönünde duyarlılık oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Tanrıverdi, “Yemeklere katılan tuz miktarının azaltılması yaşam kalitemizi yükseltir. Sağlık harcamalarına baktığımızda hipertansiyon haslıklarına en çok payın ayrıldığını görüyoruz. Tuz tüketimi birçok hastalığın temelini oluşturuyor. Tuzun 1 gram azaltılması ile felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 oranında azalmayı sağlıyor.9 gram azalttığımızda ise felçlerde yüzde 24 azalma, kalp krizlerinde yüzde 34 azalma meydana geliyor.” dedi.

Tuzlukların masalardan kaldırılarak sağlıklı yaşama geçilmesi gerektiğini belirten Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay “Biz bunun dört katı oranında tuz kullanıyoruz. Sebze ve meyveleri yerken kendi tatlarını almak için mutlaka tuzsuz yiyelim. Yediklerimizin kendi tadını almak için tuzsuz yemeye alışmalıyız. Kısaca özetlemek gerekirse tuz yerine göre zehir, yerine göre panzehirdir. Bu nedenle yerinde kullanmasını bilmek gerekir.” dedi.

Tuz tüketimi konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, “Bütün okullarda sürecek eğitim programlarıyla Sultangazi’de başlayan bu duyarlılığı her yere yaymayı istiyoruz” dedi.

"TUZ TÜKETİMİNİ GÜNDE 6 GR AZALTIRSAK DÜNYADAKİ 2.5 MİLYON İNSAN KURTULUR"

Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, tuzu günde 6 gr. azaltarak bir çok hastalığın önüne geçilebileceğini söyledi. Tuz tüketiminin birçok hastalığı tetiklediğini ifade eden Kurtoğlu, “Tuzun fazla tüketilmesi vücutta ödem oluşmasına, kalp kasında kalınlaşmaya, kemik erimesine, böbrek taşına ve felçlere neden oluyor. Tuz tüketimini günde 6 gr azaltırsak dünyadaki 2.5 milyon insanın ölümünü engellemiş oluruz” dedi.

Doç. Dr. Murathan Uyar, tuzdaki sodyumun vücudun sıvı dengesini oluşturduğunu belirterek böbreklerin vücutta kalacak olan tuz miktarına karar verdiğini söyledi. Türkiye’de 18 gram olan tuz tüketim miktarının 15 grama düştüğünü belirten Uyar, “Türkiye’de hedef tuz tüketim miktarını 5-6 gramlara çekmek. Tuzu az diyetler uygulayarak tuz tüketimini azaltabiliriz. Sebze ve meyvelerin zengin tatlarını almak istiyorsak tuz tüketimini azaltmalıyız.” dedi.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!