Turşuluk malzemelerden biri: Kornişon

Biliyorum, artık market raflarında her mevsim hemen hemen bütün sebzeleri bulmak mümkün.

Haberin Devamı

Kışın ortasında domates, salatalık almak artık şaşırtmıyor bizi.
Ama işin uzmanları, sebze ve meyveleri mevsiminde yemenin önemine her fırsatta değiniyor ve “Kışın da domates yemeyiverin” diyor.
Eskiden, yani bizlerin domates yiyebilmek için yazı beklediği günlerde sebzeleri mevsimi dışına taşıyabilmenin yolları kullanılırdı.
Hâlâ pek çok kişi tarafından kullanılan bu yöntemlerden biri de sebzelerden turşu yapmaktır. Bu parlak fikri ilk bulan ise Germenler’dir. Turşu kurma işi, özellikle salatalık, yani kornişonu saklamakta çok kullanılmıştır.
Peki kornişon nereden gelmiş ve dünyaya nasıl yayılmış?
Doğu Akdeniz’den geldiği bilinen kornişonun İbrani diasporası nedeniyle Yahudi İspanya’sına ulaştığı söyleniyor.
Sonrasında da Yunanistan’dan elma sirkesi içinde Rusya ve Polonya’ya ulaşan kornişon, Baltık’ın aşağısına doğru kayarak Hollanda’ya kadar yayılıyor.
Bu kadar hızlı yayılmasının nedeni ise belli. Lezzeti ve yemeklerin yanında iyi bir eşlikçi olması nedeniyle almışız onu mutfaklarımıza.
Benim mutfağımın vazgeçilmez tatlarından biridir turşular, özellikle de salatalık turşusu. Hemen her yemeğin yanına yakışan bu eşlikçiyi siz de sofralarınızdan eksik etmeyin derim.

KURU PATLICAN DOLMASI

Haberin Devamı

Kurutulmuş patlıcanları yıkayıp ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Yıkayıp süzün ve geniş bir tencerede kaynayan suya aktarıp 15 dakika kadar haşlayın. Tekrar süzüp soğumaya bırakın.
Dolmanın içini hazırlamak için, incecik doğranmış soğanları ve pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenmiş sarmısakları derin bir kaba koyun.
Üzerine pirinç, nohut, kıyma, salçalar, tuz, kuru nane, nar ekşisi ve sıvıyağı koyup yoğurun. Kuru patlıcanların içini, ağızlarında bir parmak boşluk kalacak şekilde bu harçla doldurup ağız kısımlarını yapıştırır gibi kapatın.
Dolmaları geniş bir tencereye yan yana dizin. Üzerini porselen kapakla kapatın. 3 su bardağı sıcak suyu üzerine gezdirip sıvıyağı aktarın ve orta ısılı ateşte kapağı kapalı vaziyette kaynatın. Kaynayınca altını kısıp 30-40 dakika daha pişirin ve servise sunun.

Haberin Devamı

20-22 adet
kuru patlıcan
1 su bardağı haşlanmış nohut (Konserve nohut da kullanabilirsiniz.) (Kabuklarını soyun.)
2 adet orta boy
kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 çay bardağı pirinç
250 gr orta
yağlı dana kıyma
2 tatlı kaşığı domates ve biber salçası
Varsa 1 adet orta boy domatesin rendesi
1 tatlı kaşığı tuz,
kuru nane
2 yemek kaşığı
nar ekşisi
4 yemek kaşığı sıvıyağ
Ayrıca;
3 su bardağı sıcak su
4 yemek kaşığı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları