TÜRSAB’ın yeni hedefi belediyeler

Güncelleme Tarihi:

TÜRSAB’ın yeni hedefi belediyeler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 21:20

booking.com’u kapattıran TÜRSAB kaçak tur düzenleyen her kuruma dava açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

İNTERNET üzerinden otel odası rezervasyonu yapılmasına olanak veren booking.com’a mahkeme kararıyla Türkiye’den erişimi engelleten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sırada vatandaşlara sosyal sorumluluk kapsamında turistik seyahatler düzenleyen belediyelerin, üniversitelerin, vakıfların ve derneklerin olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta diğer online rezervasyon siteleri için de girişimlerde bulunduklarını söyleyen Ulusoy, “Bu siteler haksız rekabete yol açıyor. Seyahat acentesi belgeleri de yok. Türkiye’de vergi vermiyorlar” dedi. 

CAN KAYBI YAŞANMAZDI

Belediyelerin vatandaşlar için seyahat acentesi belgeleri olmamasına rağmen tur düzenlediğini, bunlar hakkında da dava açmayı düşünüp düşünmediklerini sorduğumuz Ulusoy, “Belediyelerin seyahat acentesi belgesi olan firmalarla çalışması gerekiyor. Ancak bunu yapmıyorlar. Biz bunu sorduğumuzda ‘kâr amacı’ gütmediklerini, sosyal sorumluluk gereği bu turları yaptıklarını söylüyorlar. Yasada da ‘kâr amacı’ diye başlayan bir cümle var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Haksız rekabet oluşuyor. Belediyelerin böyle turlar düzenlemesinin önüne geçmek istiyoruz. Gerekli çalışmaları başlatacağız. Belediyelerin dışında vakıf, dernek ve üniversiteler de böyle turlar düzenliyor. Bunlar denetimden uzak. Bu işi kaçak yoldan yapan herkesin karşısında duracağız” diye konuştu. Bu konuda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çok titiz çalıştığını dile getiren Ulusoy, sosyal sorumluluk kapsamında Gaziantep Belediyesi’nin düzenlediği turlarda seyahat acentesi belgesi olan kurumlarla çalıştıklarını vurguladı.

İŞLERİ ARTTI

Haberin Devamı

Booking.com’a erişimin engellenmesinin ardında bir basın toplantısı düzenleyen TÜRSAB, özellikle otelcilerden gelen itirazlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Tur operatörlerinin de katıldığı toplantıda Ulusoy, şu ifadeleri kullandı: “Ortada bir bilgi kirliliği var. Amacımız eşit rekabet koşulları içinde çalışmak. 9 bin acente var. Hiçbir zaman vatandaşlarımızı karşımıza alacak, onların aleyhine olacak bir iş içinde bulunmadık, bulunmayız. Yasakçı bir zihniyette değiliz. Biz çalışıyoruz, vergimizi ödüyoruz, turizmi kalkındırmak için uğraşıyoruz. Bu ifadeleri kullananlar, amacımızdan saptırıyor. Başta vatandaş ve küçük oteller olmak üzere herkes turizm acentelerinin portalları üzerinden işlerini kolaylıkla yürütebilir. Belirli bölgelerde booking.com kapanmadan önce ve sonraki durumları kontrol ettirdik. Gördük ki işleri azalmamış artmış, yüzde 15-25 oranında. İlk gün bana çok ağır ithamlarda bulunan otel sahiplerinden arayıp özür dileyenler oldu.”

 

Haberin Devamı

TÜM SİTELER İÇİN HAZIRLIK VAR

HOLLANDA merkezli online otel rezervasyon servisi Booking.com’a açılan dava sonucunda Türkiye’den söz konusu siteye giriş engellendi. TÜRSAB, İspanyol expedia, Alman trivago.com ve Amerikalı tripadvisor.com gibi sitelere de erişimin engellenmesi için harekete geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!