Türkmen ‘eve döndü’

Güncelleme Tarihi:

Türkmen ‘eve döndü’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2004 01:44

IRAK'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in, Araplaştırma politikası doğrultusunda 25 yıl önce topraklarına el koyup, evlerini yıkarak sürgüne gönderdiği yaklaşık 25 bin Türkmen, Baas rejiminin devrilmesinden sonra Kerkük yakınlarındaki köylerine döndü.

Köylerine dönen Türkmenler, baskıcı Saddam rejimi tarafından yaşatılan çile dolu yılları üzüntü ve nefretle andıklarını söylediler. Türkiye'den gönderilen 500 kadar Kızılay çadırında barınan Türkmenler, sürgünde yaşadıkları konusunda şunları söylediler: ‘‘Topraklarımızı, yandaşları olan Araplara dağıttılar. Bizleri de sadece başımızı sokabileceğimiz Kürt sınırındaki tampon köylere gönderdiler. Geri döndüğümüzde yıkılmış evlerimizi gördük. Ama ne olursa olsun insanın kendi toprağı her şeyin üstündedir. Her şeye kaldığımız yerden devam edip, çocuklarımızla geleceğimizin temellerini atacağız.’’

Ankara bize yardım etsin

TÜRKMENLER, 25 yıllık sürgünden sonra döndümleri Kerkük yakınlarındaki köylerini harap halde buldular. Evleri yıkılan Türkmenlere yardım eli uzatan Türk Kızılayı, 500 çadır, 2 bin 500 battaniye, 500 soba ve 100 yatak gönderdi. Ancak yardımlar geri dönen herkese yetmeyince bazı Türkmenler, köylerinde buldukları tank ve askeri araç hurdalarından kendilerine barınak inşa etti. Kızılay'ın yardımlarına teşekkür eden Türkmenler, evlerini yeniden inşa edebilmek için destek istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!