Türklerin Slovenya sorunu

Güncelleme Tarihi:

Türklerin Slovenya sorunu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2014 10:04

Slovenya’daen büyüksorun vinyet.Bir haftalıkvinyet15 Euro.Cezası 300Euro. Polisotobandavinyetsizseyredensürücününpasaportunael koyuyor.

Haberin Devamı

SLOVENYA’daki Ljubljana Büyükelçiliği­miz uyardı: Türk sürücülerin yaşadığı en büyük sorun vinyet. Vinyetsiz se­yahatin cezası 300 Euro. Ceza 15 gün içinde ödenirse, 150 Euro. Ayrıca sürücü 15 Euro haftalık vinyeti yine almak zorunda. Polisle tartışmaya girmenin cezası 80 Euro. Vinyet­siz sürücünün pasaportuna polis el koyuyor. Cezayı ödedikten sonra pasaportu veriyor. Genellikle vinyet sorunu dönüşte yaşanıyor. Bazı sürücüler pasaportunu polise bırakıp gidiyor. Cezayı ödeyenlerin pasaportunu polis, Ljubljana’daki büyükelçiliğe gönderi­yor. Cezayı ödememeleri durumunda altı ay pasaportu tutabiliyor. Cezasını ödemeden bir daha Slove

Türklerin Slovenya sorunu
nya’ya giriş yapanlar daha ağır cezayı hesaba katmalı.

SON ŞANS SINIRDAKİ BENZİNLİK
Slovenya vinyetini Avusturya’da benzin istasyonlarında veya Alman Otomobil Kulübü (ADAC) üzerinden önceden satın almak mümkün. Slovenya’ya vinyetsiz giriş yaptıysanız, son şans sınırdan girişte ilk benzin istasyonu. Hemen ilk benzin istas­yonuna girip vinyet alın. Vinyeti aracın içinden ön camın sol üst köşesine ya­pıştırın. Polis veya otabanları işleten DARS şirketi elemanları otobanda seyreden araçları durdurup vinyet kontrolü yapıyor.

HEPSİ HEPSİ 190 KM
Slovenya Schengen üyesi. Giderken gümrük ya da pa­saport kontrolleri yok. Ancak dönüşte Schengen bölgesine giriş kapısı olduğu için sıkı gümrük kontrolleri var. Slovenya’da Avrupa para birimi Euro geçerli. Topu topuna 190 km’lik bir yol olan Slovenya güzergahı boy­dan boya otoban. Yolculuk 2, bilemediniz 2.5 saat sürüyor. Yollar yeni ve çok bakımlı. Yol kenarlarında tuvaletleri temiz, modern dinlenme tesisleri var. Bir kahve molası ve­rerek, biraz hareket etmenizi tavsiye ederiz. Yolculuğun da tatile ait olduğunu unutma­yın. Özellikle Marche dinlenme tesisleri çok bakımlı. Çorba, kızartılmış sebze ve et çeşitleri, taze sıkılmış meyve suları açık büfe olarak sunuluyor. Fiyatlar üzerinde yazılı.

TRAFİK KONTROLÜ SIKI
Alp dağları eteğindeki Slovenya’da ani hava değişikliği yüzünden farlar gündüz de açık tutul­mak zorunda. Aksi takdir­de cezası var. Slovenya otobanlarında çok sıkı radar kontrolleri var. Sabit radarların yanında trafik polisi yol kenarında kuytu yerlere pusuya yatıyor. Ayrıca polis, sivil polis aracıyla da otobanda sürücüleri takip ediyor. Polis cezayı hemen yolda kesi
Türklerin Slovenya sorunu
yor ve para tahsil edebiliyor. Cezanın anında polise ödenmesi durumunda, ceza miktarında yüz­de 50 indirim yapılıyor. Hemen ödenmezse, polis belgelere el koyuyor. Ölüm ya da yara­lanmayla sonuçlanan ağır trafik kazalarında sürücü, nöbetçi hakim karşısına çıkıyor.

CEZA YEMEYİN
Gündüz farları açık tutmamanın cezası 40 Euro. Emniyet kemeri takmamanın cezası 120 Euro. Otobanda fosforlu yelek giymeden araç dışına çıkmak 200 Euro. Çocuk kol­tuğu bulundurmamak 200 Euro. İlk yardım çanta­sı, uyarı üçgeni ve bir kutu ampül bulundur­mamanın cezası 100 Euro. Hemen ödenmesi durumunda ceza yüzde 50 indirimli.

AŞIRI HIZ
Slovenya’da yerleşim yerlerinde hız li­miti 50 km. Bunu 10 km aşmanın cezası 100 Euro, 10 ile 20 km arasında 300 Euro, 20 ile 30 km arasında 500 Euro ve 5 puan siliniyor. Şehir içinde azami hızdan 100 km daha hızlı gitmenin cezası bin 200 Euro ve 18 puan si­liniyor. Ayrıca sürücünün Slovenya’da araç kullanması yasaklanıyor. Otoyolda hız sınırı 130 km. 150 km hızın cezası 60 Euro, 160 km hızın cezası 120 Euro, 170 km hızın cezası 200 Euro ve 3 puan siliniyor. Otobanda 180 km’yi aşan sürücülerden 400 Euro para cezası kesiliyor ve 9 puanı siliniyor.

GÜMRÜK
10 bin Euro’nun üstünde nakit paranın sınırda beyan edilmesi gerekiyor. Altın takı gibi 175 Euro üzerindeki yeni alınmış ziynet eşyaları da gümrüğe tabi.
Türkiye’den dönüşte Slovenya Schen­gen bölgesine giriş kapısı olduğu için sıkı kontroller var. Düğün takıları ve ziynet eşyaları getirmeyin. Güm­rükte yakalanan düğün takılarına Slovenya el koyuyor. Pastırma, sucuk, peynir gibi et ve süt mamülleri, veterinerden aşı kağıdı olmayan ev hayvanları ve uyuşturucu maddelerin ülkeye sokulması yasak.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Ljubljana Büyükelçiliği:
00 386 1 236 41 50 veya 51
Adres: Livarska 4, 1000 Ljubljana
Polis: 113
İlk yardım: 112
İtfaiye: 112
Slovenya Otomobil Kulübü AMZS: 1987
Trafik Danışma numarası: 00386 1 530 53 00

Haberin Devamı

BENZİN FİYATLARI
Kurşunsuz Superplus 98: 1,52 Euro
Super Plus 95: 1,45 Euro
Diesel: 1,37 Euro

Haberin Devamı

SLOVENCE SÖZLÜK
Dober dan: İyi günler
Dobro yutro: Günaydın
Doviçenya: Hoşçakalın
Hvala: Teşekkürler
Voda: Su
Kruh: Ekmek
Kava: Kahve
Yedan: bir
Pomoç: imdat
Messo: Et
Teleçe messo: Dana eti
Goveçe messo: sığır eti
Yaneçe messo: Kuzu eti
Pleçe messo: Piliç


Türklerin Slovenya sorunu
BU BELGELER OLMADAN YOLA ÇIKMAYIN



Türklerin Slovenya sorunu
AVUSTURYA’YA VİNYET ALMADAN GİRMEYİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!