Türkler'e zorlu rakipler

Güncelleme Tarihi:

Türklere zorlu rakipler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 10:39

Avrupa'da liglerin büyük bölümünün tamamlanmasıyla gelecek sezon Avrupa kupalarına katılacak takımların çoğu belirlendi.

Türkiye'den şampiyon Fenerbahçe, Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılacak. Ligi 2. sırada bitiren Trabzonspor ise Şampiyonlar Ligi'nde gruplara katılmak için 2 ön eleme oynamak zorunda.

UEFA Avrupa Ligi'ne Türkiye 3 takımla katılacak. Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş, bir eleme maçı oynayarak gruplara kalmaya çalışacak. Ligi 3. sırada bitiren Bursaspor 2 ön eleme, 4. Gaziantepspor ise 3 ön eleme turundan sonra UEFA Avrupa Ligi gruplarına kalabilecek.

ŞAMPİYONLAR LİGİ

UEFA'nın sistemine göre 22 takım Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılıyor. UEFA klasmanında ilk 3 sırada yer alan ülkeler, Şampiyonlar Ligi'ne 3'ü doğrudan olmak üzere 4 takım gönderiyor.

Sıralamada 4-6. sıralardaki ülkeler, 2'si doğrudan, 3 takımla ligde yer alma hakkına sahip. 7-12. sıradaki ülkeler ise 1'i doğrudan, 2 takımla Devler Ligi'nde temsil ediliyor.

Şu anki UEFA klasmanında ilk 12 ülke ve bu ülkelerin Şampiyonlar Ligi'ne kaç takımla katıldığı şöyle:
1. İngiltere: Şampiyon, 2. ve 3. doğrudan katılıyor, 4. bir ön eleme oynayacak.
2. İspanya: Şampiyon, 2. ve 3. doğrudan katılıyor, 4. bir ön eleme oynayacak.
3. İtalya: Şampiyon, 2. ve 3. doğrudan katılıyor, 4. bir ön eleme oynayacak
4. Almanya: Şampiyon ve 2. doğrudan katılıyor, 3. bir ön eleme oynayacak.
5. Fransa: Şampiyon ve 2. doğrudan katılıyor. 3. bir ön eleme oynayacak.
6. Rusya: Şampiyon ve 2. doğrudan katılıyor. 3. iki ön eleme oynayacak.
7. Ukrayna: Şampiyon doğrudan katılıyor, 2. iki ön eleme oynayacak.
8. Romanya: Şampiyon doğrudan katılıyor, 2. iki ön eleme oynayacak.
9. Portekiz: Şampiyon doğrudan katılıyor, 2. iki ön eleme oynayacak.
10.Hollanda: Şampiyon doğrudan katılıyor, 2. iki ön eleme oynayacak.
11.Türkiye: Şampiyon doğrudan katılıyor, 2. iki ön eleme oynayacak.
12.Yunanistan: Şampiyon doğrudan katılıyor, 2. iki ön eleme oynayacak.

Türkiye, UEFA klasmanında 11. sırada yer aldığı için Spor Toto Süper Lig şampiyonu Fenerbahçe doğrudan gruplara kalırken, ligi 2. bitiren Trabzonspor 2 ön eleme oynamak zorunda.

DOĞRUDAN ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE KATILANLAR

UEFA klasmanında ilk 12 sıradaki ülkeler ve bu ülkelerden 2010-2011 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılacak takımlar şöyle:

ÜLKELER ŞAMPİYON İKİNCİ ÜÇÜNCÜ
1. İngiltere Manchester Utd. Chelsea Man. City
2. İspanya Barcelona Real Madrid Valencia
3. İtalya Milan İnter Napoli
4. Almanya Dortmund Bayer Leverkusen
5. Fransa Lille Marsilya
6. Rusya Zenit CSKA Moskova
7. Ukrayna S. Donetsk
8. Romanya Otelul Galati
9. Portekiz Porto
10. Hollanda Ajax
11. Türkiye Fenerbahçe
12. Yunanistan Olympiakos
13. İsviçre Basel ya da FC Zürih

İSVİÇRE ŞAMPİYONUNA BARCELONA-MANCHESTER UNITED PİYANGOSU

Kurallara göre klasmandaki yerine bakılmaksızın Şampiyonlar Ligi şampiyonu da sonraki sezon lige doğrudan katılıyor. Bu sezon 28 Mayıs'ta oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinde Barcelona (İspanya) ve Manchester United (İngiltere) takımları karşılaşacak.

Bu iki takımın da liglerinde sezonu şampiyonlukla kapatması ve zaten doğrudan Şampiyonlar Ligi'ne katılacak olmaları nedeniyle UEFA kurallarına göre gelecek sezon, klasmanda 13. sıradaki ülke olan İsviçre'nin şampiyonu da doğrudan gruplarda yer alacak.

İsviçre'de lig gelecek hafta sona erecek ve Basel ya da FC Zürih şampiyon olacak.

FENERBAHÇE'NİN MUHTEMEL RAKİPLERİ

Spor Toto Süper lig şampiyonu Fenerbahçe, 25 Ağustos 2011'de Şampiyonlar Ligi'nde grupların belirleneceği kura çekimine muhtemelen 3. torbadan katılacak.

Fenerbahçe'nin ilk torbada yer alması kesin olan Barcelona, Manchester United, Chelsea, Real Madrid, Porto ve İnter takımlarından biriyle aynı gruba düşmesi ihtimali çok yüksek. Bu torbada yer alacak 7 ve 8. takımlar 1 ön eleme oynayacak Bayern Münih ve Arsenal olabilir. Bu iki takımın birinin ya da ikisinin birden ön elemede elenmesi durumunda, bu torbada 7 ve 8. takım olarak Milan ve Shakhtar Donetsk yer alabilir.

Fenerbahçe'ye 2. torbadan çıkması muhtemel takımlar arasında ise Valencia, Benfica, Villarreal, CSKA Moskova, Marsilya bulunuyor. Bu takımlardan Benfica ve Villarreal ön eleme oynayacak.

Takım puanları sıralamasında Fenerbahçe'nin altında bulunan Fransa şampiyonu Lille, Napoli ve Almanya Şampiyonu Borussia Dortmund muhtemelen 4. torbada yer alacak ve sarı-lacivertlilerin olası rakipleri arasında bulunacak.

TRABZONSPOR

Trabzonspor, Şampiyonlar Ligi ön elemelerine 3. turdan katılarak 2 ön eleme oynayacak. Bu elemelerde seri başı olamayacak Trabzonspor'un güçlü rakiplerle karşılaşma ihtimali yüksek.

Trabzonspor'un 3. ön eleme turundaki rakipleri arasında Benfica (Portekiz), Dinamo Kiev (Ukrayna) ve Twente (Hollanda) bulunuyor.

Liginde şampiyon olamayan 10 takımın birbiriyle eşleşeceği kurada, Trabzonspor'un diğer 2 muhtemel rakibi Standart Liege (Belçika) ve Rubin Kazan (Rusya) olabilir. Henüz tamamlanmayan Yunanistan ve İsviçre liglerinden gelecek ikinciler de bordo-mavililerin muhtemel rakipleri arasında.

3. ön eleme turunda ilk maçlar 26-27 Temmuz, rövanşlar ise 2-3 Ağustos'ta oynanacak.

Trabzonspor'u bu turu geçmesi halinde, 4. turda daha zorlu takımlar bekliyor. Karadeniz ekibinin 4. turdaki 5 muhtemel rakibinden 3'ü belli. Bayern Münih, Arsenal ve Villarreal gibi takımlarla karşılaşma ihtimali bulunan Trabzonspor'un diğer 2 muhtemel rakibinden biri, 3. ön elemeyi geçmesi halinde Benfica olacak.

Karadeniz ekibinin, bu turda da Dinamo Kiev ve Fransa ligini 3. sırada tamamlayacak Lyon ya da Paris Saint Germain ile karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Şampiyonlar Ligi'nde 4. ön eleme turu ilk maçları 16-17 Ağustos'ta, rövanşları 23-24 Ağustos'ta oynanacak.

UEFA AVRUPA LİGİ

UEFA kurallarına göre, son kupa şampiyonunun dışındaki hiçbir takım, UEFA Avrupa Ligi'ne doğrudan katılamıyor.
Bu sezon UEFA Avrupa Ligi'ni kazanan Porto, doğrudan Şampiyonlar Ligi'ne katıldığı için bu sezon hiçbir takım ön eleme oynamadan UEFA Avrupa Ligi'ne katılmayacak.

BEŞİKTAŞ

UEFA klasmanında ilk 15'te yer alan ülkelerin kupa şampiyonları elemelere 4. turdan (play-off) katılarak tek ön eleme oynayacak.

Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanan Beşiktaş, bu takımlar arasında yer alıyor. Kupada 4. eleme turu ilk maçları 18 Ağustos'ta, rövanşları 25 Ağustos'ta oynanacak.

UEFA Avrupa Ligi'nde play-off turu olarak da nitelendirilen 4. turu geçecek 48 takım, 4'er takımdan oluşacak 12 grupta mücadele edecek.

BURSASPOR

Ligi 3. sırada bitiren Bursaspor, UEFA Avrupa Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılacak ve gruplara kalmak için 2 ön eleme oynayacak. UEFA Avrupa Ligi'nde 3. ön eleme turu ilk maçları 28 Temmuz'da, rövanşları 4 Ağustos'ta yapılacak.

Geçen sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Bursaspor'un seri başları arasında yer alıp almayacağı henüz kesinlik kazanmadı.

Bursaspor'un 3. ön elemede çok büyük ihtimalle seri başı olması ve zayıf takımlarla karşılaşması bekleniyor.

GAZİANTEPSPOR

Spor Toto Süper Lig'i 4. sırada bitiren Gaziantepspor ise UEFA Avrupa Ligi'ne 2. ön eleme turundan katılarak, gruplara kalmak için 3 ön eleme oynayacak.

UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda ilk maçlar 14 Temmuz'da, rövanşları 21 Temmuz'da yapılacak.
Bu turda seri başı olacak Gaziantepspor'un muhtemel rakipleri arasında Litvanya, Gürcistan, Letonya, İzlanda, Liechtenstein, Andorra, San Marino, Faroe Adaları, Ermenistan ve Moldova gibi ülkelerin takımları bulunuyor.

HANGİ ÜLKEDEN HANGİ TAKIMLAR

UEFA Avrupa Ligi ön elemelerine katılan takımlar arasında, İngiltere'den Tottenham, Stoke City ve Birmingham City, İspanya'dan Atletico Madrid, Sevilla ve Athletic Bilbao, İtalya'dan Lazio, Almanya'dan Mainz, Schalke 04 ve Hannover 96 da bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!