Türkler güne mutlu başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkler güne mutlu başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2007 00:00

Dünyanın önde gelen uluslararası reklam şirketlerinden BBDO Worldwide, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 26 ülkede, 5 bin kişi üzerinde "Gündelik Törenler" araştırması yaptırdı. "Gündelik Törenler" dedikleri aslında günlük rutinler. Araştırma sonuçlarına göre Türkler keyiflerine düşkün çıktı. Bu sürpriz bir sonuç değil ama araştırmada asıl sürpriz Türkler’in güne daha mutlu başlamaları.

Araştırmanın Türkiye ayağını, uluslararası reklam şirketi BBDO Worldwide’in Türkiye’deki ajansı AliceBBDO yürüttü. Dünya üzerinde 5 bin tüketiciyle her gün sabah uyandıkları andan gece yattıkları ana kadar vakit geçiren araştırmacılar, bütün gün ne yaptıklarını ve bunları niçin yaptıklarını inceledi.

Türkiye’den ise yarısı kadın yarısı erkek 125 kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin sonunda Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran iki özellik ortaya çıktı. Buna göre Türkler daha sosyaller ve toplulukla hareket etmeyi, ait olunan topluluğu korumayı önemsiyorlar. Batılılar ise bireyselliği daha ön planda tutuyorlar. Türkler keyfine düşkünken, batılı toplumlar başarıyı ve kazanmayı hayattan keyif almaktan daha çok önemsiyor.

EVDEN ÇIKMADAN TELEFON MUHABBETİ

Araştırmada ortaya çıkan bazı çarpıcı farklar ise şunlar: ABD’liler ve İngilizler işe gitmek için Türkler’den daha erken kalktıkları halde evden daha geç çıkıyor. Türkler ise hem daha geç kalkıyor hem de işlerine onlardan daha erken gidiyor.

"Sabahki hazırlanmanız tamamlandığında kendinizi nasıl hissedersiniz" sorusuna batılı katılımcılar "Hazırlıklı" cevabını verirken Türk katılımcılar "Rahat ve dingin" cevabını vermiş. Aynı soruya "Mutlu" diye cevap verenlerin oranı Türkler’de yüzde 42’yken dünya ortalaması yüzde 19.

Sabah işe ya da okula giderken yapılan günlük rutinler arasında telefonla konuşmak, Türkler’de yüzde 50’yken, İngilizler’de bu oran yüzde 15. Türkler sabah sabah muhabbete başlayıp sosyalleşirken, İngilizler’in yüzde 78’i yolda giderken müzik dinlemeyi tercih ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!