Türkiye'ye 18 yeni stadyum yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye 18 yeni stadyum yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 16:49

Gençlik ve Spor ile Maliye bakanlıkları arasında, Diyarbakır, Kocaeli, Sakarya, Samsun ve Adana'da UEFA kriterlerine göre yapılması planlanan stadyumların inşaatına başlanmasını öngören protokol imzalandı.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki törende protokole, bakanlar Suat Kılıç ile Mehmet Şimşek imza attı. Protokol, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) 2012 yılında 5 şehirde yapılacak yeni stadyumları kapsıyor.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI SUAT KILIÇ: "BU PROTOKOLLERİ YAPABİLMEMİZ HER ŞEYDEN ÖNCE BAŞBAKAN SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN BAŞKANLIĞINDA, TÜRKİYE İDARESİNİN ORTAYA KOYDUĞU PERFORMANSIN NETİCESİDİR"

İmza töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, iki bakanlık arasındaki protokolün Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomisi ve gücünü gösterdiğini belirterek, "Bu protokolleri yapabilmemiz her şeyden önce Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Türkiye idaresinin ortaya koyduğu performansın neticesidir. Bundan dolayı başta Sayın Başbakan olmak üzere, hükümetin bütün üyelerine yürekten teşekkürlerimi ifade ediyorum. Onunla birlikte Türk ekonomi yönetiminin Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek olmak üzere hükümetin bütün

Haberin Devamı

üyelerine ortaya koymuş oldukları dirayetli performans, bugün bu imzaları, bu kadar gönül huzuru içinde atabilmenin, altyapı hazırlığının önemli unsurlarından birisidir ve iftihar vesilesidir. Yine bu anlamda teşekkürü hak eden bir diğer kurumumuz da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'dir" dedi.

Protokolle önemli bir adımın daha atıldığını bildiren Kılıç, şunları söyledi: "Şu an itibariyle imzaladıklarımız hariç 9 tane stadyum protokolümüz var. Bunlar Afyonkarahisar, Batman, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Malatya, Mersin, Sivas ve Trabzon illerimizle ilgili olarak bakanlığımızla TOKİ arasında imzalanmış bulunan protokollerdir. Bu protokollerle birlikte İstanbul'daki stadyum inşaatı tamamlanmış, hizmete alınmıştır. Afyonkarahisar'daki stadyum inşaatının temeli 3 ay önce tarafımızdan atılmış ve inşaatına başlanmıştır. Mersin'deki stadyumun ihalesi TOKİ tarafından gerçekleştirilmiş, yer teslimi yapılmış ve hafriyat çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanmıştır. Bu ayın 11'inde ise Malatya'nın stat ihalesi de gerçekleştirilecektir. Bunun dışında Batman, Gaziantep, Hatay, Sivas ve Trabzon'a yönelik de ihaleye hazırlama çalışmalarımız ivedi bir şekilde devam etmektedir."

Haberin Devamı

"Bugün Diyarbakır, Kocaeli, Sakarya, Samsun ve Adana'nın protokollerini imzaladık" diyen Suat Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin tüm bölgelerinden illerimiz stadyum protokolü kapsamında yerini almaktadır. Hizmetin sınırı yoktur. Hizmette bölgesel bir ayrım asla söz konusu değildir. Protokollere bakıldığında, çok hummalı bir şekilde ne yaptığını bilen, hedefini belirlemiş olan bir çalışmayı birlikte yürütüyoruz. İsimlerini açıklamadığımız 3 ilimiz daha var, bunların protokolleri ise önümüzdeki aylarda gündeme gelecek. Bunlardan bir tanesi Eskişehir'dir. Eskişehir'de arazi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir diğeri Antalya'dır. Antalya'da da marka bir stadyumu Antalyalılara kazandırmak üzere arazi belirleme ve mevcut arazilerimizi değerlendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bir değir ilimiz ise İzmir'dir. Burada arazi çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürüyoruz. Bunlarla birlikte toplam 18 stadyumun 2011 ve 2012 yılında protokolleri yapılmış, ihaleleri gerçekleştirilmiş, temel ve kazı çalışmaları başlatılmış, inşaatları sürüdürülebilir hale gelinmiş olacaktır."

Haberin Devamı

Bakan Mehmet Şimşek'e özellikle teşekkür ettiğini ifade eden Kılıç, "Bırakınız Türkiye'nin önceki yıllarını, dünyanın herhangi bir ülkesinde aynı

takvim yılı içinde 18 farklı stadyumun inşaatını ihale edip, çalışmalarını başlatma kuvvetini ve ekonomik sağlamlığını ortaya koyabilen bir başka ekonomik düzenin olduğunu zannetmiyorum. Bunun örneğinin bundan sonra da ortaya çıkabilmesini de zor görüyorum" diye konuştu.

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK: "BİZ SPORUMUZU GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DESTEKLİYORUZ. DESTEKLEMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin insana yaptığı yatırımların yanı sıra fiziki altyapı yatırımları ve AR-GE yatırımlarıyla son yıllarda önemli mesafeler aldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Statların TOKİ tarafından yapılacağını vurgulayan Şimşek, "Burada TOKİ'yi tebrik etmek lazım. Çünkü, burada maliyeye doğrudan doğruya bir kaynak kullandırtmıyoruz. Sadece bu statlar için gerekli arsa konusunda yardımcı oluyoruz. Mevcut yerlerin ekonomik anlamda daha iyi değerlendirilmesini sağlıyoruz. Bir anlamda aslında bu statların yapılmasıyla Türkiye, yeni marka statlara kavuşmuyor. Aynı zamanda kentsel dönüşümü de hızlandırmış oluyor" şeklinde konuştu.

Bazı illerde şehrin içinde tıkanmış halde kalan tesislerin söz konusu olduğunu anlatan Şimşek, bunların daha yeni alanlara taşınmasının kentlerde yeni cazibe merkezlerinin oluşmasına katkı sağladığını ifade etti.

Haberin Devamı

"Bir anlamda kentsel dönüşüme Gençlik ve Spor Bakanlığımız büyük katkıda bulunuyor" diyen Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Biz sporumuzu güçlü bir şekilde destekliyoruz. Desteklemeye de devam edeceğiz. Ekonomimiz büyüdükçe, kaynaklarımız arttıkça şehirlerimiz, marka şehir anlamında ilerledikçe, mevcut alanlar çok önemli bir ekonomik değeri yansıtıyor. Bu çerçevede TOKİ ve bakanlıkla işbirliğiyle çok kısa sürede bu statlar ülkemize kazandırılır. Bizden önce, 2002 yılında kamu proje stokunun ortalama tamamlanma süreleri neredeyse 9 yıl civarındaydı. Oysa 2011 yılında bu tamamlama yılını 3,3'e kadar indirdik. Artık eskisi gibi değil, başlanan, temeli atılan projeler geçmişe oranla 3 kat daha hızlı sürede tamamlanıyor. Aslında bu ülkemizin geldiği noktayı göstermesi açısından çok anlamlıdır. TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'na desteğimiz güçlü. Spora desteğimiz sürecektir."

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel de İstanbul'daki 53 bin kişilik Seyrantepe Stadı'nı UEFA kriterlerine göre tamamlayarak Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teslim ettiklerini anımsattı. Afyonkarahisar ve Mersin'deki statlarla ilgili çalışmaların sürdürülüğünü belirten Karabel, "Mersin'deki stadı 2013 Haziran'ına, Akdeniz Oyunları'na yetiştirmeye çalışıyoruz. Diğer illere de modern statlar kavuşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, 18 stadyumun yapılacağını ve kulüplerin borçlarının yüksek düzeyde olmasını hatırlatması üzerine Bakan Suat Kılıç, imzalanan protokolün başka haberlerin gölgesinde kalmaması gerektiğini söyledi.

Kılıç, "Tecrübemi konuşturayım, bugünün başlığı bence şudur; 'Cumhuriyet Türkiye'si, bir takvim yılı içerisinde 18 stadyumun yapımına başlayabilecek ekonomik kuvvete ve istikrara kavuşmuştur.' Bunun ötesinde başka bir cümleyi bugün koymamak lazım" ifadelerini kullandı.

Stadyum protokollerinin statların yanlarına farklı tesislerin yapılmasını da sağlayacağını dile getiren Kılıç, "Biz bugün stadyum protokollerine ilişkin temellerimizi attık. Ama göreceksiniz ki pek çok yerde TOKİ'ye devredeceğimiz arazilerin değerleri stadyumlardan fazla çıktığından dolayı ilave spor salonları, yüzme havuzları, atletizm, atış poligonları ve ilave gençlik merkezleri bu statların yanında adeta promosyon olarak o illerimize kazandırılmış olacak. Türk sporu adına altyapı eksiklerinin tamamlanması için dev bir adım attık" diye konuştu.

Stat projelerinde Ankara'nın yer almadığının vurgulanması üzerine de Suat Kılıç, şunları söyledi: "Ankara bu projelerin arasında yer alıyor. Başkent ve Büyükşehir olmasından dolayı Ankara'da henüz yeni stadın yapılacağı yer noktasında bir arazi tespiti çalışmasını neticelendirebilmiş değiliz. Ankara gündemimizde, Cumhuriyetin başkentine, başkentin onuruna, görüntüsüne, karizmasına yakışır bir stadyum kazandıracağız. Bu Sayın Başbakanımızın bir vaadidir. Biz taraflar olarak bu stadyumu Ankara'ya kavuşturma irademizden hiçbir şey kaybetmiş değiliz. Arazi çalışmalarımız devam ediyor. Araziyi temin ettiğimizde, Ankara'nın protokolünü de

yine aynı isimlerin önünde sizlerle birlikte imzalayacağız." Kılıç ayrıca, projelerin maliyetlerinin henüz belli olmadığını, yaklaşık

1,5 milyar lira civarında olabileceğini kaydederek. statların başlanan sürenin ikinci yılında bitirilmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!