Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Türkiye'nin yonca ihtiyacını Aksaray karşılıyor

    AA
    12.09.2013 - 11:33 | Son Güncelleme:

    Türkiye'nin en önemli yonca üretim merkezlerinden birisi olan Aksaray'da yılda üretilen 200 bin ton yonca, başta şampiyon atların yetiştirildiği haralar olmak üzere birçok hayvan çiftliğine gönderiliyor.

    Aksaray merkeze bağlı Yenikent ve Sultanhanı beldesinde, halkın büyük çoğunluğu yonca üretimiyle geçimini sağlıyor. Yılda 5 kez biçilen Yenikent ve Sultanhanı yoncası, zengin protein yapısından dolayı haralar başta olmak üzere hayvan çiftlikleri tarafından yoğun şekilde talep ediliyor.

    Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, yaptığı açıklamada, yonca deyince ilk olarak Aksaray'ın akıllara geldiğini söyledi.

    Yenikent ve Sultanhanı yoncasının verimli ve kaliteli olduğunu aktaran Koçak, "Bizim yoncanın proteini çok yüksektir. Yonca diyarımız olan Yenikent ve Sultanhanı beldelerinde üretimin çoğaldığını görüyoruz. Yılda 110 bin dekarda 200 bin ton yonca üretiyoruz. Türkiye'nin yonca ihtiyacının çoğunu Aksaray'dan karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

    Koçak, Sütaş'ın Aksaray'a devasa bir yatırım yaptığını hatırlatarak, "Sütaş, yem bitkisi olarak kullanılan yoncanın kaliteli olmasından dolayı bu tesisi kurdu. Yem bitkisi ne kadar kaliteli olursa, sütün yağı ve kalitesi de bir o kadar fazla olur" dedi.

    Tüccar Hüseyin Yumuşak da yıllardır yonca ticaretiyle ilgilendiğini ve Türkiye'nin birçok yerine yonca sevkıyatı yaptıklarını belirterek, "Makinelerde presleme ve paketleme yapıyoruz. Üzerinde bulunan protein kaplı yaprağın düşmemesine dikkat ediyoruz" ifadelerini kullandı.

    Aksaray'dan günde 50-60 yonca dolu aracın çıktığını aktaran Yumuşak, Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar her yere yonca gönderdiklerini dile getirdi.

    Yüksek besin değeri tercih nedeni

    Türkiye'de at yetiştiriciliğinde söz sahibi birçok haranın yonca ihtiyacını karşıladıklarının altını çizen Yumuşak, şunları kaydetti:

    "Haraların şartnamelerinde bile Aksaray yoncası olması koşulu var. Çünkü burada üretilen yoncanın diğer illere göre proteini oldukça yüksek. İklimi, hava ve suyun birbirine uyuşması nedeniyle tercih ediliyor.Türkiye'deki en büyük kuruluşlardan birisi olan Sütaş'ın buraya gelmesindeki en büyük sebeplerden birisi de yoncanın kaliteli olmasıdır. Bu, büyük kuruluşları buraya çeken faktörlerin başındadır."

    Üretici Mustafa Özler ise köy halkının neredeyse tamamının yonca ürettiğini ifade ederek, "Beldemizde 5 bin nüfusumuz var. Neredeyse 5 bin kişi de geçimini yoncadan sağlar. Dışarıdan göçmenler gelir, onlar da buralarda çalışır" diye konuştu.

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı