Türkiye'nin notu kırık

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin notu kırık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2015 15:47

İNSAN Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi (İNKAP) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru Hanbay Çakır, Türkiye’nin kadın hakları ve eşitliği konusunda dünyada birçok ülkeden geride olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği tarafından desteklenen İNKAP kapsamında, Aydın Park Otel’de, "İnsan Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" paneli düzenlendi. Panele İNKAP Projesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru Hanbay Çakır, İNKAP Proje Koordinatörü Ekin Bozkurt Şener, İNKAP Tanıtım ve Kampanya Kilit Uzmanı Pınar Alkan Yarıkkaya, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz , Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atila konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Aydın Vali Yardımcısı Bahri Tiryaki, "Temel hak ve hürriyetler, insan hakları insanlığın tarihsel yaşam sürecinde büyük mücadele sonucunda elde edilmiştir. Bu haklar arasında yaşam, kadın, çocuk hakları gibi binlerce haklar yer almaktadır. Bu haklar uluslararası belgelerle koruma altına alınmıştır. Türkiye’de de yasalarımızda ve Anayasamız’da koruma altına alınmıştır. Bunlar güzel kavramlardır. Ancak temel hak ve hürriyetlerin korunması yasal metinlerle olmamaktadır. Burada en büyük iş insanlara düşmektedir. Bu yasaları uygulayıcı bizler mülki amirler, kolluk görevlileri onun ötesinde insanlar bu haklarına sahip çıkmalı, korumalı ve geliştirmeliyiz. Aksi takdirde insan haklarının daha fazla öteye gidemeyeceği kanaatindeyim" dedi.

Haberin Devamı

Türkiyenin notu kırık

"ŞİDDET GÖRENLERİN ORANI YÜZDE 36"

Türkiye’de yaşayan kadınlara yönelik şiddet ve cinsiyet eşitliğiyle ilgili bilgiler veren İNKAP Projesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru Hanbay Çakır da "Ülkemizde 2 milyon 663 bin kişi okuma yazma bilmiyor. Bu rakamın 2 milyon 200 bini kadın. Aile içi şiddette ve diğer olaylarda ülke genelinde fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 36. Cinsel şiddete uğrayan yüzde 12, duygusal ya da psikolojik şiddete uğradığını söyleyenlerin oranı yüzde 44 olurken ekonomik şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 30. Ülkemizde her yüz kadın da 26’sı 18 yaş altında evleniyor. Şiddette maruz kalan kadınların kurumlardan yararlanma oranı ise yüzde 11. Şiddet gören kadınlar herhangi bir kuruma başvurmuyor ya da destek alamıyor" dedi. Çakır, Türkiye’nin kadın hakları ve eşitliği konusunda dünyada birçok ülkeden geride olduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiyenin notu kırık



İNKAP Proje Koordinatörü Ekin Bozkurt Şener, Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun görev ve çalışma alanları, Tanıtım ve Kampanya Kilit Uzmanı Pınar Alkan Yarıkkaya’nın ise proje hakkında, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz da "Sağlık Hakkı ve Halk Sağlığı" konularında bilgiler verdi. Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atila da insan hakları kapsamında toplumsal alanda cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarını anlattı.

Türkiyenin notu kırık

Paneli, Aydın’da bulunan ilgili kamu kurumlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, meslek odaları ve sendikaların yanı sıra Aydın Valiliği, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Aydın Barosu, Adnan Menderes Üniversitesi gibi kuruluşların temsilcileri izledi.

Haberin Devamı

PROJENİN BÜTÇESİ 2 MİLYON 498 BİN EURO

Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafından yürütülen ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin sözleşme makamı olduğu 2 milyon 498 bin Euro bütçeli proje ile genel olarak insan hakları ihlallerinin incelenmesi ve ihlallere yönelik başvuru süreçlerinde standartlar geliştirilmesi, kamuoyunda insan hakları konusunda farkındalık oluşturulması ve kadın hakları bağlamında kadınların sosyo ekonomik ve kültürel hayata katılımlarının desteklenmesi, aile içi şiddet ve töre cinayetlerinin önlenmesi için kamuoyunda farkındalık artırılması, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve Yerel İnsan Hakları Kurulları arasındaki iletişimin ve eşgüdümün güçlendirilmesi ve yerel STK’ların insan hakları kurullarının faaliyetlerine katılımlarının desteklenmesi hedeflendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Eylül 2014’te çalışmalarına başlanan ve iki yıl sürecek Proje kapsamında insan hakları ihlalleri başvurularında standartların geliştirilmesi ve etkin bir başvuru izleme mekanizması oluşturulmasına yönelik çalıştaylar ve seminerler düzenleniyor, rehber yayınlar hazırlanıyor. Ayrıca illerdeki İnsan Hakları Kurulları üyelerine, farklı hedef gruplarına ve kanaat önderlerine insan hakları ve kadın haklarına yönelik özel eğitimler veriliyor. Kamuoyunun dikkatini çekmek için uzun ve kısa metraj filmler hazırlanıyor, tematik alanlarda çeşitli yarışmalar düzenleniyor, çizgi filmler yayınlanıyor ve geniş çaplı bir medya kampanyasıyla çalışmaların etkin olarak duyurulması sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!