Türkiye'nin makarna haritası çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin makarna haritası çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2016 16:17

Türkiye'nin makarna haritası çıkarıldı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - TÜRKİYE'nin önemli markalarından Oba Makarna, üretim ve satış rakamlarından yararlanarak Türkiye'nin makarna haritasını çıkardı. Ülkemizin makarna tercihleri ile ilgili çarpıcı sonuçları ortaya koyan haritaya göre, Marmara ve İç Anadolu'da burgu, Ege'de fiyonk makarna, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'nde ise en çok spagetti tüketiliyor. Bununla birlikte, ülkemizde, makarna, en çok kadınlar tarafından satın alınırken, pişirmede erkeklerin rolü her geçen gün artıyor.

Türkiye'de en çok tüketilen makarna çeşitleri arasında yüzde 25 ile spagetti, yüzde 19 ile burgu, yüzde 18 ile fiyonk makarna ilk üçte yer alırken, Marmara ve İç Anadolu'da burgu; Ege'de fiyonk makarna; Akdeniz, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'nde ise en çok spagetti tüketildiği görülüyor.

Yapılan araştırmada Karadeniz, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi; Spagetti, Ege Bölgesi Fiyonk, Marmara, Trakya Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Bölgeleri ise burgu makarnayı daha fazla tüketiyor.

Oba Makarnanın makarna haritasına göre, Türkiye'de makarnayı en çok Marmara Bölgesi tüketiyor. Bunun sebebi olarak, bölgedeki kişi başı gelirin ve kentleşme oranının yüksekliği gösterilirken, makarna tüketiminde ikinciliği Ege, üçüncülüğü ise İç Anadolu Bölgesi alıyor. Sıralamayı Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri takip ederken, yöresel yemekleri ve geleneksel tatları ön planda olan bölgelerde makarna tüketiminin daha düşük olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye'de makarna tüketiminde birinci sırayı Marmara Bölgesi alırken Ege ikinci sırada İç Anadolu üçüncü sırada yer alıyor. Yapılan araştırmada Türkiye'de makarna üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.

Kişi başına yıllık makarna tüketiminin 7,5 kg olduğu Türkiye'de tüketim tarafında hal böyle iken, haritaya göre, durum buğdayı üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri konumunda olan ülkemizde, makarna üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Gaziantep'te, yüzde 35'i Orta Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 25'i ise Ege Bölgesi'nde gerçekleşiyor.

Ülkemizde en çok tercih edilen makarna soslarının domatesli ve yoğurtlu soslar olduğuna işaret eden makarna haritası, peynirli ve ton balıklı makarnaya olan talebin de yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Et tüketiminin fazla olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da spagettinin üzerinde bolonez sos tercih edilirken, Ege'de fiyonk makarnanın üzerine peynir, maydanoz ve çeşitli otlar konuluyor. Öte yandan, harita, son zamanlarda mutfağa giren meraklı kadınların, yaratıcılıklarını kullanarak makarnayı salatalar sınıfında da değerlendirdiklerini de ortaya çıkarıyor.

Türkiye'de makarnaya olan talebin son yıllarda artış trendinde olduğuna dikkat çeken Oba Makarna, bu eğilimi, ülkedeki hızlı kentleşme, endüstrileşme, Batı kültürüne açılma, ev dışında çalışan kadın sayısının artması, yemek hazırlamaya ayrılan zamanın azalması, çekirdek aile yapısının gelişmesi, yaşam tarzının ve özellikle damak zevkinin değişmesine bağlıyor. Hazırladığı haritada, makarna tüketiminde kadın ve erkeğin rolüne ilişkin bilgilere de yer veren marka, makarnanın yüzde 80 oranında kadınlar tarafından satın alındığını, pişirmede ise erkeklerin payının her geçen gün arttığını ortaya koyuyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!