“Türkiye’nin kurtuluşu mesleki eğitimde”

Güncelleme Tarihi:

“Türkiye’nin kurtuluşu mesleki eğitimde”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 16:37

Bursa’nın İnegöl ilçesine gelen Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Türkiye’nin kurtuluşu mesleki eğitimde dedi.

Haberin Devamı

Hayırsever işadamı Mehmet Yıldız tarafından yaptırılan ve Türkiye’nin en büyük mesleki eğitim kampusu (külliyesi)nin öğrenci sayısının artırılması ile ilgili toplantı düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, dün Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusunda hayırsever işadamı Mehmet Yıldız ve eğitimcilerle bir araya geldi.

Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, hayırsever işadamı Mehmet Yıldız ve okul müdürleri katıldı.

5 BİN 500 ÖĞRENCİYİ BU OKULDA GÖRMEK İSTİYORUM

Toplantı da konuşan Starwood Orman Ürünleri Fabrikası Sahibi Hayırsever işadamı Mehmet Yıldız, “Türkiye’nin kurtuluşu mesleki eğitimde Türkiye bu çalışmalarla çok iyi yere gelecek. Siz doğru yoldasınız. İstenirse her şey yapılır. Meslek liselerinde insan yetiştirirseniz Türkiye’nin sanayisi çok güzel olur, kimse bize müdahale edemez. Paranız varsa gücünüz var, istediğiniz kadar alim olun, söz sahibi olun, olmaz. İstendikten sonra yapılmayacak iş yoktur” dedi.

Haberin Devamı

ÜRETENE YARDIMCI OLMAMIZ LAZIM

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay ise, “Günümüzde 3 kuruş parayı sadaka olarak vermek istemeyen insanların arasında yaşıyoruz. Burada hacı ağabeyimiz gelip çok büyük paralar harcayarak bu külliyeyi İnegöl’e kazandırdılar. Konuşmaları beni duygulandırdı. Camiyi restore etmesi, eğitim kampüsü yapmak kadar önemli. Oradaki dualar onu buraya getirdi ve o dualarının kabul olduğu camiye vefa borcunu ödeyecek. Bakan beyin talimatı ile buraya geldim. Mehmet ağabeyin parası vardı, doğduğu topraklarla ödeşiyor. Bizlerin maaşlarımızda 80 milyonun emeği, vebali, kul hakkı var. Sanayicimiz bize el verecek, biz yerine getireceğiz. Onlar varsa biz varız. Buradaki kampüste yetiştirdiğimiz çocukları istihdam etmezsek hiçbirimizin bu okullarda bulunmasının bir anlamı olmaz. Üreten bir Türkiye olmamız lazım, üretene de yardımcı olmamız lazım. Onların istediği işgücünü istihdam edilecek şekilde yetiştireceğiz. Bu bir vatan görevi Hepimiz Mehmet ağabeyin emrindeyiz. O, bu okulun öğrencisi 5 bin 500e çıkacak diyorsa çıkacak. Diyorsa ki kurslar açılacak, devlet destek verecek, hepsinin yapılması lazım” dedi.

Haberin Devamı

PROFESYONELLER YETİŞECEK

20 yıldır Türkiye’de mesleki eğitimin sorgulandığını ifade eden Gülay, “9 Aralıkta çıkan düzenleme sonrası sürekli illerde incelemeler yapıyoruz. Eğitimi de bu raporlar doğrultusunda yönlendiriyoruz. Bakanımız bana Mehmet ağabeyden bahsetti, mutlaka gidip görmemi ifade etti. Bu kanunla mesleki eğitimi iyileştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Mesleki eğitimler zorunlu eğitimler kapsamına alındı. Ortaöğretim kurumlarında yaptığımız düzenlemeyle her meslek lisesinde atölye gerektirmeyen, sektörün atölyesini kullanan mesleki eğitimler açacağız. 1-2 gün eğitim vereceğiz, gidip sanayide atölyeyi görecek. Sigortalarına ve aldıkları ücrete destek verilecek. 3 aydır bu ödemeleri yapıyoruz. 4 yıl sonra çocuklarımız ustalık belgelerini alacaklar ve nitelikli usta olarak işlerine devam edecekler. Kendi işlerini açacaklarsa KOSGEB anlaşması neticesinde 50 bin TL hibe, 100 bin TL de kredi alma imkanı bulacaklar. Öğretmenlerimizin bilgi eksikliğini azaltmak için destek vererek mühendis unvanı alsınlar istedik. Bunu, eksiklerini giderebilmeleri, bilgilerini tazeleyebilmeleri için yaptık” diye konuştu.

Haberin Devamı

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN KALBİ İNEGÖLDE ATIYOR

Türkiye’ye 18 tane tematik lise açtıklarını bildiren Gülay, bu lise nitelikli işgücünü artırmak için açılan bir lisedir. İlk defa bir ilçede tematik lise açtık, orası da İnegöl’dür. Mobilya ve dekorasyon anlamında tek ilçe lisesi İnegöl’de açıldı. Mobilya sektörünün kalbi İnegöl’de atıyor. Bu okul sektörle birlikte bir laboratuvar oluşturacak. Çocuklarımızı sektörle iç içe yetiştirecekler. İdarecileri, öğretmenleri ve öğrencileri sınavla alacağız. Burada nitelikli olanlar mühendislik okuyacaklar. Diğerleri sektörde işgücü olarak çalışacaklar. Bunların hepsinin mevzuatları aşıldı. Mesleki eğitimde mesleki eğitim yönetim kurulu oluşturuldu. Temsilcilerin oluşturulduğu bir yönetim kurulu ne isteniyorsa onu bize sunacak, biz onaylayacağız" dedi.

Haberin Devamı

Çok fazla sorunla karşılaştıklarını da ifade eden Gülay şöyle devam etti:

"Türkiye’nin kurtuluşu mesleki eğitimde. Mutlaka meslek öğretelim. Üniversiteye gitmek istiyorsa kapısı açık. Çok büyük bir tanıtım kapısı açtık. İnegöl’de bu billboardlardan hiç göremedim. Biraz gayret etmemiz lazım. Mehmet ağabey gayret edip bu binaları yaptı. Türkiye genelinde Anadolu Liseleri birer şube azalttı, sağlık alanı da birer şube azalttı. Bunlar, üreten Türkiye’nin üretimini artıralım diye yapıldı. Mesleki eğitimde yapılan çalışmalar tüm Türkiye’ye tanıtılacak. 5 bin 500 çocuğumuzun okuyacağı kampüste bin 200 çocuğumuz var. Burası tam dolduğunda İnegöllün nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayacak imkan var. El birliği ile buna destek vermemiz lazım. Çocuklara ödenecek ücretin 3te 2sini Bakanlık ödüyor. 8inci sınıfı bitiren çocuklarımızı buraya getirin. Çocuk her ay 420 lira maaş alacak, bitirdiğinde ustalık belgesi alacak"

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!