Türkiye'nin ilk şarap rehberi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk şarap rehberi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 20:30

Asıl mesleği çevre mühendisliği olan Şeyla Ergenekon'un ‘‘Şarapla Tanışma’’dan sonra ikinci kitabı ‘‘Türk Şarapları’’ yayımlandı. 18 Türk üreticinin 168 şarabının tek tek tanıtıldığı bu rehber bir referans kitabı. Ergenekon, ‘‘Bilgiler her yıl tazelenecek’’ diyor.

Şarap Dostları Derneği'nin çalışkan üyesi Şeyla Ergenekon'un ilk kitabı Şarapla Tanışma, bu kültürün inceliklerini aktaran bir araştırmaydı. Şimdi elimizde ikinci çalışması var: Türk Şarapları. Kitabın kapağında ‘‘18 üreticinin 168 şarabı’’ ifadesi, hemen altında etiketler yer alıyor. Etiketlerin hepsi aynı boyutta. Yazar mesajını açık seçik veriyor: Her şarap önemlidir, değerlidir. Hiçbirine kıyak geçilmez. Pozitiflik ve objektiflik esastır.

129 sayfalık kitap Türk Şarapçılığının Bugünü, Üzümlerimiz, Üreticilerimiz, Tadım Kılavuzu, Sözlük bölümlerinden oluşuyor. Yazar bu kitabın nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: ‘‘Zannedersem ilk kez böyle bir çalışma yapılıyor. Kitap yaklaşık bir yılda hazırlandı. İlk olarak Şarapçılar Birliği'ne başvurdum. Sevilen Şarapları'nın sahibi Coşkun Güner'in başkanı olan birlikten üreticilerimizin listesini aldım. Büyük, küçük tüm yerli üreticilere yer vermek istedim. Kimi küçük üreticileri ikna edemedim. Bilgiler her yıl tazelenecek ve Türk Şarapları kitabı giderek zenginleşecek. Bundan sonra İngilizce bir kitaba yoğunlaşacağım.’’

Kitap hazırlanırken, ürünler, üzüm çeşitlerine göre sınıflandırıldı. Şişeler alüminyum folyoyla sarılarak etiketler etkisiz hale getirildi. Yazar tadımla ilgili şunları söylüyor: ‘‘Şarap tadımı sübjektif bir konudur. Bu yüzden şaraplar ‘‘blind tasting’’ denilen kapalı tadım yöntemiyle, şişelerin etiketlerinin gizlenerek tadılmış ve bu tadımlar her şarap için birden fazla tekrarlanmıştır.’’

Sekiz ayrı kategoride yer alıyor şaraplar ve tatlar: Sek kırmızılar, sek beyazlar, dömisekler, tatlı beyaz ve kırmızılar, rozeler, likör şaraplar ve köpürenler. Notlarda neler bulacaksınız? Şarabın üzüm çeşidi, şarabın toplam üretim miktarı, alkol oranı, ideal servis ısısı, saklama süresi, mahzende ya da fıçıda bekletilmesine dair bilgiler, rengi, bukesi, dengesi, yemek uyumu ve kazandığı ödüller.

Önce üreticiler, sonra markalara göre alfabetik sırada diziliyor tadımlar. Aral Bağcılık, Atatürk Orman Çiftliği, Bağcı, Bor-sa Bortaçina, Diren, Doluca, Gülor, Kavaklıdere, Küp, Melen, Nilkut, Pamukkale, Sevilen, Talay, Tekel, Turasan, Umurbey ve Yazgan Şarapçılık şaraplarına dair her bilgiyi bulabilirsiniz. ‘‘Hiç hayal kırıklığına uğramadınız mı?’’ sorumuza karşılık şu yorumu getiriyor: ‘‘Yapıcı olmayı seviyorum ve eksilerden söz etmek istemiyorum. Ama itiraf edeyim ki Atatürk Orman Çiftliği'nin Boğa Kanı şarabının efsaneleşmesini hiç anlayamadım...’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!